Mihai Chirică: ”Sărbătorile Iașului vor fi organizate. Pelerinajul de Sfânta Parascheva se va face nu după buletin, ci după starea de sănătate, de vaccinare”

Joi, 30 Septembrie 2021, ora 17:20
1800 citiri
Mihai Chirică: ”Sărbătorile Iașului vor fi organizate. Pelerinajul de Sfânta Parascheva se va face nu după buletin, ci după starea de sănătate, de vaccinare”
Liturghie Sfânta parascheva 2018 FOTO: Dexologia.ro

Primarul Mihai Chirica a anunţat, joi, că anul acesta vor fi organizate Sărbătorile Iaşiului, însă într-o formă mai restrânsă şi cu mai multe măsuri de protecţie care se impun din cauza pandemiei de COVID-19.

"Sărbătorile Iaşiului vor mai fi organizate.Indiferent cum vrem să abordăm acest subiect, totuşi Sărbătorile Iaşiului trebuie să aibă şi o anumită consistenţă care să ne desprindă de cotidian, să ne arate că nu e nici al doilea, al treilea, al nouălea război mondial, nu e niciun cataclism, nu a izbucnit niciun vulcan în centrul Iaşiului. Prin urmare, ne putem permite o viaţă adaptată la condiţiile de pandemie.

Nu facem UNTOLD, să fie clar, nu facem spectacole mari, nu facem Afterhills-uri, nu facem nimic. Încercăm să facem calculele astfel încât să rămână punctat evenimentul în măsura posibilităţilor. Nu vrem să prejudiciem dreptul unui credincios de a se închina, dar asta înseamnă că trebuie să fim foarte atenţi la ce măsuri luăm pentru a nu aduce şi un nivel de infectare mai mare", a declarat jurnaliştilor primarul Mihai Chirica.

Vor fi concerte și târguri pentru cei vaccinați

"Vom face concerte atunci când vom putea face concerte. Ne gândeam dacă să facem târg de vinuri. Sunt două opţiuni. Opţiunea numărul unu: facem, dar intră doar vaccinaţii. Şi asta poate fi un imbold, dar din păcate poate fi cam târziu pentru că nu poate dovedi încheierea schemei complete de vaccinare. Sau îl interzicem pentru că nu vrem să aglomerăm zonele de tip alimentaţie publică.

Târgul de blănuri poate fi organizat în condiţii restrictive rezonabile şi sunt sigur că nu va contribui la creşterea numărului de infectări. Parcul de distracţii pentru copii în principiu l-am lăsat pentru structura proiectului de hotărâre, dar din celelalte decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetelor Judeţene sunt interzise în localităţile unde s-a depăşit peste 6 la mie.

Riscăm să îi aducem şi să îi facem să cheltuie de pomană bani până aici. Târg de meşteşugari se poate face, pentru că aşezi un cort pe aici, unul pe acolo, nu laşi oamenii să se adune, fiecare îşi ia un produs în mână şi se duce repede unde are de rezolvat probleme. Am dat câteva exemple pentru a arăta că putem organiza aceste Sărbători fără a deveni abuzivi, noi, ca autorităţi locale, prea permisivi, dar nici indiferenţi faţă de o sărbătoare atât de importantă", a mai spus primarul.

Cine va merge la moaștele Sf. Parascheva

În ceea ce priveşte pelerinajul la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva, care în fiecare an, în preajma zilei de 14 octombrie, este scoasă în faţa Catedralei Mitropolitane, primarul Iaşiului a precizat că cel mai probabil se va face "nu după buletin, ci după starea de sănătate, de vaccinare".

"Dacă vom ajunge la concluzia că pelerinajul, într-o formă controlată împreună cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, se va face, se va face nu după buletin, ci după starea de sănătate, de vaccinare. Ne vom sfătui cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei care deja ne-au solicitat sprijinul pentru a le asigura câteva sute de mii de litri de dezinfectanţi, câteva zeci de mii de măşti, pelerine de ploaie, dacă va fi cazul.

Pentru a nu aglomera zona centrală avem în vedere să organizăm mai multe puncte de vizionare a Sărbătorii religioase de pe 14 octombrie, astfel încât să nu depăşim numărul maxim prevăzut de lege prin asigurarea scaunelor necesare. Nu vor putea fi mai mult de 1.000 de persoane în spaţiul deschis, controlat, conform normelor în vigoare. Controlat înseamnă minim doi metri pătraţi de persoană, culoare de acces fără să se intersecteze unii cu ceilalţi", a menţionat Chirica.

În opinia sa, o decizie de interzicere a pelerinajului va fi greşită pentru că "va scoate la suprafaţă mişcări extremiste, care nu sunt în favoarea religiei, ci sunt extremiste politic", ceea ce s-a întâmplat şi anul trecut.

"Pe de altă parte, vom ajunge la dezamăgirea unei populaţii care o dată pe an se întâlneşte cu această taină a Sf. Cuvioase Parascheva. Este, desigur, o presiune mare pe autorităţile care trebuie să suporte consecinţele unui asemenea demers", a mai spus primarul.

El a arătat, totodată, că Masa Pelerinului nu mai poate fi organizată ca până acum.

"Am spus că masa pe care o făceam prin donaţii o vom face pachete care vor fi împărţite pe o perioadă mai multă de timp, pe mai multe zile. Ne ducem noi direct la pelerini cu caserolele de sarmale, nu mai aşteptăm pelerinii la cantina noastră", a adăugat primarul.

Marcel Ciolacu, ”radiografiat” de Recorder. Ce spun cei care au avut curajul să vorbească despre începuturile actualului premier: "Un șmecheraș"
Marcel Ciolacu, ”radiografiat” de Recorder. Ce spun cei care au avut curajul să vorbească despre începuturile actualului premier: "Un șmecheraș"
Biografia premierului Marcel Ciolacu, probabil viitor candidat PSD la alegerile prezidențiale, stârnește interes în aceste zile, mai ales că există mari diferențe între informațiile...
Includerea AUR în Grupul Conservatorilor din PE, criticată de oamenii lui Viktor Orban: FIDESZ nu poate sta alături de „un astfel de partid”
Includerea AUR în Grupul Conservatorilor din PE, criticată de oamenii lui Viktor Orban: FIDESZ nu poate sta alături de „un astfel de partid”
Liderul parlamentarilor Fidesz, Máté Kocsis, a criticat includerea AUR în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) din Parlamentul European, condus de Georgia Meloni, susținând că...
#pelerinaj Sfanta Parascheva Iasi, #zilele iasului, #mihai chirica , #eveniment
  1. Reacțiile ucrainenilor după ce România a decis să le doneze un sistem Patriot: "Dacă pierdeam la Euro cu 5-0, poate ne dădeau două"
  2. Momentul când un comandant Hamas este ucis de israelieni. Era cunoscut ca fiind un lunetist de elită VIDEO
  3. Peste 1.000 de morți la pelerinajul de la Mecca. Temperaturile au depășit 51 de grade VIDEO
  4. Avertizări de vreme severă imediată. Județele lovite de vânt puternic în următoarele ore
  5. Amenzi uriașe pentru comercianții de băuturi răcoritoare. Ce marfă le vând clienților în plină caniculă
  6. A murit medicul psihiatru și scriitorul Ion Vianu la 90 de ani. A fost colaborator la Radio Europa Liberă. Anunțul făcut de nepotul său
  7. UE propune măsuri disciplinare împotriva Franței pentru deficit excesiv. Cu ce se confruntă economia țării înainte de alegerile anticipate
  8. Un muncitor a fost lăsat să moară pe marginea drumului de către șeful său. El își pierduse un braț FOTO/VIDEO
  9. Probleme pentru șoferi pe Autostrada Bucureşti-Piteşti. Administratorul drumului a fost amendat după ce mai multe mașini au fost avariate
  10. A făcut o mică donație pentru o organizație din Ucraina și acum riscă 20 de ani de închisoare în Rusia. Ce acuzații i se aduc