Schengen: UE desecretizeaza rapoartele tehnice ale Romaniei si Bulgariei

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 22:11
1477 citiri
Schengen: UE desecretizeaza rapoartele tehnice ale Romaniei si Bulgariei

Statele membre ale Uniunii Europene au decis miercuri, la Bruxelles, sa desecretizeze rapoartele tehnice de evaluare a candidaturilor Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la spatiul Schengen.

Decizia procedurala de transmitere a documentelor spre Parlamentul European prin desecretizarea acestora a fost luata in reuniunea COREPER (Comitetul reprezentantilor permanenti ai statelor membre UE) cu o majoritate simpla de voturi si vine in urma unei cereri a Parlamentului European din 16 decembrie 2010, care initial fusese respinsa.

Informatia privind decizia COREPER de miercuri a fost confirmata pentru Agerpres de coordonatoarea grupului ALDE in Comisia de libertati civile a Parlamentului European (LIBE), eurodeputata Renate Weber.

In urma cu cinci zile, presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a anuntat ca va cere Consiliului UE clarificari si documentele deja solicitate de Parlamentul European cu privire la evaluarile realizate de expertii europeni despre pregatirea Romaniei si a Bulgariei pentru aderarea la spatiul Schengen.

"Imediat ce vom primi clarificarile si documentele de la Consiliul UE, Parlamentul European va putea transmite opinia sa catre Consiliu", a spus vineri Jerzy Buzek.

Apelul presedintelui PE a intervenit dupa cererile repetate adresate Consiliului UE de catre eurodeputati. Raportorul PE in acest dosar, Carlos Coelho (PPE), a declarat joia trecuta ca, in pofida cererilor din partea Parlamentului European catre Consiliul UE de a avea acces la toate informatiile necesare privind evaluarile realizate de expertii europeni pentru cele doua tari, Consiliul nu daduse curs pana la acea data solicitarii eurodeputatilor.

In raspunsul din 25 ianuarie al Consiliului UE se mentiona ca documentele cerute pot fi puse doar la dispozitia presedintelui LIBE, a coordonatorilor in LIBE ai grupurilor politice din PE si raportorilor, iar accesul era organizat intr-o camera securizata din cadrul sediului Consiliului UE, fara a se putea face nicio referire directa la continutul documentelor in nicio intalnire publica.

In interventia sa de joia trecuta din cadrul LIBE, raportorul PE Carlos Coelho spunea ca "Parlamentul European nu trebuie sa astepte la nesfarsit"', iar daca PE nu primeste niciun document pana la data de 2 mai, atunci "Parlamentul trebuie sa aprobe opinia sa care sa reflecte ca doreste ca aceste doua tari sa adere la spatiul Schengen, dar subliniaza ca nu poate evalua daca sunt indeplinite conditiile de securitate necesare pentru a permite aderarea celor doua tari, pentru ca s-a negat Parlamentului European un acces acceptabil la documentele mentionate".

Expertii europeni implicati in procesul de evaluare Schengen au adoptat in 28 ianuarie, la Bruxelles, raportul privind implementarea sistemelor SIS/SIRENE in Romania, dar nu si raportul similar pentru Bulgaria. Motivul pentru care raportul privind punerea in aplicare a sistemelor SIS/SIRENE in Bulgaria nu a fost inca adoptat a fost acela ca autoritatile de la Sofia au furnizat raspunsuri incomplete la unele dintre chestiunile ridicate de expertii europeni. De asemenea, Bulgaria mai are de remediat si unele probleme la granita sa cu Turcia, ce fac obiectul unui alt raport.

Decizia de extindere a spatiului Schengen va trebui luata in unanimitate de ministrii de interne din UE (Consiliul JAI). Urmatoarea reuniune a Consiliului JAI este prevazuta pentru 24 februarie.

In procedura institutionala pentru extinderea spatiului Schengen, Parlamentul European este consultat cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei si trebuie sa isi exprime opinia luand in considerare datele reale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Ministra germană de Interne Faeser a vizitat ieri și azi Bulgaria și România. Schengen, migrația ilegală și siguranța suporterilor la campionatul european de fotbal au fost temele discutate...
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
#Schengen, #desecretizare dosar tehnic Romania, #desecretizare dosar tehnic Bulgaria , #eveniment