Orban, atacuri in serie la adresa CCR: S-a comportat ca o filiala a PSD

Luni, 06 Iulie 2020, ora 12:35
9539 citiri
Orban, atacuri in serie la adresa CCR: S-a comportat ca o filiala a PSD
FOTO Guvernul Romaniei

Premierul Ludovic Orban a lansat un nou atac la CCR, sustinand ca aceasta este "o filiala a PSD." El a anuntat ca sedinta Guvern de luni are un singur punct pe ordinea de zi, legea privind instituirea unor masuri de sanatate publica in situatii de risc epidemiologic si biologic Declaratiile sunt facute dupa ce, in week-end, seful Guvernului a recomandat cetatenilor sa nu tina cont de deciziile CCR.

In opinia premierului, orice institutie trebuie sa puna in prim plan apararea sanatatii romanilor, nu sa faca jocuri politice.

"Astazi (luni-n.red.) trebuie sa adoptam acest proiect de lege. Il vom transmite la Parlament. Voi solicita Parlamentului dezbaterea in procedura de urgenta, astfel incat sa constituim cat mai repede baza legala si sa avem la dispozitie toate instrumentele pe care le au alte tari. Eu nu stiu de vreo alta tara sa se fi intamplat ce s-a intamplat in Romania. Avem acest proiect de lege si va trebui sa convingem parlamentarii ca e vital sa dezbatem cat mai rapid si sa adoptam acest proiect de lege pentru a avea toate instrumentele necesare la dispozitie ca sa aparam viata si sanatatea romanilor", a conchis prim-ministrul.

El a argumentat ca eforturile Executivului in lupta impotriva COVID a fost ingreunat, boicotat, de atitudinea unor lideri politici sau a unor institutii publice care s-au comportat ca niste filiale declarate ale PSD.

"Noi am avut solutii si de data asta iarasi venim cu solutii. Vreau sa reamintesc ca in urma unei decizii CCR, toate amenzile date de institutiile cu drept de control au fost anulate printr-o decizie a CCR, ca si filiala a PSD. Va reamintesc ca de la trecerea de la starea de urgenta la stare de alerta ne-am trezit cu o alta decizie a CCR pe care am putut sa o rezolvam printr-un proiect de lege adoptat de urgenta in Parlament, dar adoptat cu multe modificari.

De exemplu, azi sunt spitale unde nu mai putem propune detasarea. In cadrul directiilor de sanatate publica tot suplimentul de personal la care am facut apel in perioada starii de urgenta si prima parte a starii de alerta, aproape am ramas fara el din cauza unui articol in lege care arata ca detasarea nu se poate face decat cu acordul tuturor factorilor implicati", a afirmat Ludovic Orban.

El a precizat ca din npu exita o situatie "de o gravitate fara precendent care s-a creat in urma unei decizii CCR".

"CCR a decis ca nu exista o baza legala pentru ca cetatenii diagnosticati ca fiind bolnavi sa fie tratati in spital si ca orice pacient infectat cu COVID care nu vrea sa stea in spital poate sa plece din spital.

De asemenea, Curtea ne-a lasat fara instrumentele de carantina, posibilitatea de a carantina localitati, cartiere, zone. Cum am fi putut reactiona la Suceava sau in alte localitata unde s-a produs o crestere rapida a numarului de infectii, daca nu am fi avut parghia carantinarii?", a argumentat seful Guvernului.

Ordinea de zi

Guvernul se reuneste in sedinta; pe ordinea de zi - proiectul referitor la carantina si izolare in acord cu recomandarile CCR

Guvernul se reuneste in sedinta luni, incepand cu ora 12,00, pe ordinea de zi urmand sa se afle si proiectul de lege care pune in acord cu recomandarile Curtii Constitutionale textele normative referitoare la carantina, izolare si internarea obligatorie.

Ministrul Nelu Tataru anunta, vineri seara, ca Ministerul Sanatatii, Ministerul de Interne si Ministerul Justitiei au creat un grup de lucru in vederea inaintarii unui proiect de lege pentru "punerea in concordanta" a cerintelor CCR referitoare la carantinarea si izolarea persoanelor cu COVID-19.

Duminica, intr-o emisiune la Realitatea Plus, Tataru a spus ca proiectul este gata si va fi pe ordinea de zi a sedintei Executivului.

"Maine vom avea o sedinta de Guvern in care il vom ridica pe ordinea de zi. Odata ce vom avea adaptate, statuate si votate in Parlament ce inseamna boala transmisibila, ce inseamna carantina, ce inseamna izolare, ce inseamna pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet si ne vom intoarce la ce inseamna identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone", a precizat ministrul Sanatatii.

Saptamana trecuta, Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstitutionala starea de carantina si internarea obligatorie.

CCR considera ca textele de lege privind internarea obligatorie si carantina in timpul epidemiei sunt neconstitutionale, deoarece sunt lipsite de claritate si previzibilitate, au un caracter incert si dificil de anticipat si nu ofera garantii privind respectarea unor drepturi si libertati fundamentale.

De asemenea, CCR sustine ca instituirea carantinei in Romania prin OUG reprezinta o veritabila privare de libertate si o restrangere a drepturilor fundamentale.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în şedinţă se...
#guvern, #carantina, #izolare, #CCR , #eveniment