SERIAL Averile primarilor din Romania. Gabriela Firea - bani, proprietati si bijuterii, dupa primul mandat la Primaria Capitalei

Luni, 27 Iulie 2020, ora 10:42
39603 citiri
SERIAL Averile primarilor din Romania. Gabriela Firea - bani, proprietati si bijuterii, dupa primul mandat la Primaria Capitalei
Gabriela Firea FOTO: Hepta.ro

Ce averi aveau primarii marilor orase din Romania in 2016, atunci cand au castigat alegerile locale, si cum isi incheie, dupa patru ani, mandatele actuale, la capitolul bani. Ziare.com a analizat declaratiile de avere ale mai multor edili din tara si va prezinta, incepand de astazi, un serial al evolutiei castigurilor si a bunurilor agonisite de acestia.

Gabriela Firea (48 de ani), fost jurnalist al Intact, trust media controlat de omul de afaceri Dan Voiculescu (condamnat in dosarul ICA, pentru fapte de coruptie - n.r.), a castigat primul mandat de primar al Capitalei in urma cu patru ani (cu un procent de 42,97% din voturi), in vara lui 2016, cand a candidat pe listele PSD. Firea facuse pasul din presa in politica in 2012, cand, tot pe listele PSD, a castigat un mandat de senator.

In Parlament, Gabriela Firea a fost membra a Comisiei pentru Cultura si Media a Senatului, vicepresedinte al Comisiei Comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO si purtator de cuvant a grupului senatorilor PSD. Ulterior, a fost aleasa vicepresedintele PSD la nivel national, in 2013, iar un an mai tarziu a fost desemnata purtator de cuvant al PSD, in campania electorala pentru prezidentiale, care-l avea drept candidat al partidului pe Victor Ponta.

In ultimii patru ani, Gabriela Firea a fost adesea criticata pentru modul in care a gestionat si administrat problemele Capitalei. Printre acestea: traficul greoi din Capitala, in conditiile in care, acum patru ani, la inceputul mandatului, primarita promitea ca va face "revolutie in trafic"; lipsa apei calde si a caldurii din locuinte; achizitiile "cu cantec" de autobuze din Turcia; banii risipiti pentru pomeni electorale, scandalul legat de infiintarea ilegala a companiilor municipalitatii; calvarul benzilor unice.

Averea Gabrielei Firea, la inceputul mandatului

Potrivit declaratiei de avere pe care Gabriela Firea a publicat-o in 2017, aceasta detinea, impreuna cu sotul ei, Florentin Costel Pandele, primarul orasului Voluntari, mai multe terenuri, o casa, un autoturism Mercedez Benz, din 2010, dar si bijuterii si tablouri in valoare de aproximativ 240.000 de euro.

Firea declara sase terenuri - doua loturi forestiere, in Orasul Voluntari, judetul Ilfov, asupra carora este titulara, si patru in Sinesti, judetul Ilfov -, titularul fiind Pandele. Dintre terenurile detinute de Florentin Pandele, trei sunt intravilane, iar unul extravilan, proprietatile fiind dobandite atat prin mostenire, cat si prin cumparare. Gabriela Firea mai declara ca detine o casa de locuit, dobandita in 1994, de 240 de metri patrati, tot in judetul Ilfov, unde are o cota parte de 50%, titularul fiind sotul ei.

Bijuterii si tablouri in valoare de 240.000 de euro

Firea are o colectie impresionanta alcatuita din bijuterii din platina, aur alb si galben, de 14 si 18 karate, simple sau cu metale pretioase si semipretioase, un ceas din perioada interbelica, lantisoare, bratari, pandante, coliere si cercei in valoare de 130.000 de euro. In plus, primarita Capitalei declara tablouri in valoare de 120.000 de euro.

Firea mai are trei conturi deschise, in lei, dolari si euro, dar si datorii la banca. Aceasta a contractat un imprumut de 76.500 de euro, in anul 2005. Potrivit declaratiei de avere publicate in 2017, mai avea de achitat cu putin peste 39.000 de euro din acest credit. Veniturile anuale declarate la momentul respectiv ca primar general sunt de aproximativ 39.000 de lei, Florentin Pandele inregistrand, la randul lui, venituri anuale de 48.000 de lei, din indemnizatia de primar al Voluntariului.

Gabriela Firea acorda imprumuturi de aproximativ 130.000 de euro de-a lungul timpului

Pe de alta parte, Gabriela Firea si-a imprumutat, de-a lungul ultimilor ani, patru apropiate, cu suma totala de 130.000 de euro, asa cum apare in declaratia de avere a Gabrielei Firea, aferenta anului 2013, cand aceasta era senator. Din aceasta suma de 130.000 de euro, Mihaela Corina Gheorghe, fost consultant la Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti, mai avea sa ii inapoieze Gabrielei Firea suma de 14.000 de euro, dintr-un imprumut de 27.850 de euro. Informatia apare in declaratia de avere a Gabrielei Firea, din 2017.

Alina Tarcevschi, care ocupa functia de director executiv la Primaria Municipiului Bucuresti, fiind si nasa de cununie a lui Firea, a fost si ea imprumutata cu bani de catre primar. Tarcevschi are un istoric in administratia publica, aceasta a lucrat la Institutia Prefectului Judetului Ilfov si la Primaria Voluntari. Imprumutul initial acordat de Firea nasei sale a fost de 42.000 de euro, potrivit aceleiasi declaratii de avere publicate de Firea in 2013.

Angelica Cobzaru a fost director de cabinet la Garda Nationala de Mediu, fiind nimeni alta decat sora lui Firea, potrivit G4Media. Aceasta a imprumutat, intial, de la sora ei, aproximativ 36.000 de euro. Si Angelica Cobzaru a fost consilier la Primaria Voluntari, in 2012, adica la doi ani dupa ce Gabriela Firea s-a casatorit cu Florentin Pandele.

Ligia Gheorghe (Enache) a fost unul dintre consilierii Gabrielei Firea, la Primaria Capitalei, pe probleme de comunicare. Ligia Gheorghe a fost, la randul ei, jurnalist la Antena 3 si producatoarea emisiunii pe care Gabriela Firea a avut-o la televiziunea familiei lui Dan Voiculescu. Firea i-a imprumutat lui Gheorghe aproape 26.000 de euro.

Averea - sfarsitul mandatului

Potrivit declaratiei de avere a Gabrielei Firea publicata in iunie 2020, primarita Capitalei detine patru terenuri, cele asupra carora titular este sotul ei, Florentin Pandele. Alte doua loturi pe care le detinea Firea, conform declaratiei sale de avere de la inceputul mandatului, au fost, intre timp, instrainate. Cele doua proprietati, terenuri forestiere in Voluntari, fiecare de cate 1.152 mp, au fost cumparate de un anumit Gabriel Popescu, contra sumelor de aproximativ 26.000 de euro, respectiv 70.000 de lei.

Gabriela Firea mai are de recuperat 8.000 de euro de la Corina Gheorghe, 11.000 de euro de la Alina Tarcevschi si 22.000 de euro de la Angelica Cobzaru si a scapat de datoriile la banca.

Venitul anual al Gabrielei Firea, din exercitarea functiei de primar general, este de aproximativ 181.000 de lei (venit incasat pentru anul 2019), fata de 119.241 de lei, cat a castigat pentru primul an "plin" in aceasta functie (2017).

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Gabriela Firea, #declaratii de avere, #avere, #mandat, #inceput, #final , #eveniment