SERIAL Averile primarilor din Romania. Nicolae Robu si povestea unei mosteniri impresionante

Vineri, 31 Iulie 2020, ora 11:50
15041 citiri
SERIAL Averile primarilor din Romania. Nicolae Robu si povestea unei mosteniri impresionante
Nicolae Robu, primarul Timisoarei. FOTO: Hepta.ro

Ziare.com va propune o analiza a declaratiilor de avere ale primarilor din cele mai importante orase din Romania. O parte dintre primarii in functie isi propun sa candideze din nou la alegerile care ar trebui sa aiba loc la sfarsitul lunii septembrie, astfel ca analiza isi propune sa compare prima declaratie de avere din mandat cu ultima, pentru a avea o imagine clara asupra a cat au reusit primarii sa agoniseasca in patru ani.

Nicolae Robu (65 ani), primarul Timisoarei, si-a inceput ultimul mandat in iunie 2016, fiind acum la finalul acestuia. Robu ocupa functia de conducere inca din anul 2012, cand a fost sustinut de Uniunea Social Liberala (USL). La ultimul mandat a fost sustinut de Partidul National Liberal (PNL), castigand cu un scor de 52,9% din voturile valabile exprimate.

Pe langa activitatea politica, are un istoric lung si in cea didactica, avand un parcurs ascendent in cadrul Universitatii Politehnice din Timisoara. A inceput ca asistent universitar, in intervalul 1986-1990, trecand prin functiile de lector universitar, conferentiar, profesor, prorector, rector, conducator de doctorat si presedinte al Senatului Universitar.

Robu a anuntat ca va candida din nou, la urmatoarele alegeri locale, la Primaria Timisoara, din partea PNL. Sansa la un nou mandat nu a fost mereu asigurata. Ludovic Orban a declarat, in martie 2020, ca Nicolae Robu este candidatul PNL pentru un nou mandat, daca nu va fi condamnat in prima instanta. Robu a fost trimis in judecata de catre DNA pentru un dosar privind casele nationalizate, fiind acuzat de procurori de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite in forma continuata.

Declaratiile de avere depuse de Robu de cand a ajuns la conducerea primariei ies in evidenta printr-o mostenire substantiala primita in anul 2019.

Averea - inceputul de mandat

In 2016, Robu ocupa doua functii, cea de primar si cea de profesor universitar la Universitatea Politehnica Timisoara. Acesta declara terenuri, apartamente, autoturisme, dar si datorii. Primarul a raportat un teren intravilan de 1027 de metri patrati, dobandit in 2005, prin cumparare, pe care apare drept titular si sotia lui, Florica Robu.

Mai declara ca detine doua apartamente in Timisoara, primul dobandit in 1991, de 94 de metri patrati, iar al doilea de 85 de metri patrati, dobandit in 2004, in cazul amandurora fiind titulara si Florica Robu.

Printre bunurile detinute se numara si trei autoturisme, primele doua obtinute prin cumparare, iar ultimul in leasing. In 2016, Robu achitase 45.077 de lei din pretul masinii, restul de plata ramas fiind de 19.465 de lei.

In contul bancar declara 2.930 de lei, iar totalul valorii actiunilor de familie era de 1.110,336 de lei. Toate cadourile care depasesc 500 de euro trebuie sa fie declarate, astfel ca Robu mentioneaza ca un grup de invitati la aniversarea zilei sale de nastere i-a adus o statie de amplificare audio, un mixer audio si un microfon.

Suma incasata anual pentru exercitarea functiei de primar era de 69.504 de lei anual, iar pentru exercitarea de activitati didactice si de cercetare ca profesor universitar mai obtinea 156.162 de lei. La aceste venituri se adauga si 10.602 de lei, deoarece Robu detine calitatea de membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania. Familia Robu incasa si 10.733 de lei anual din inchirierea unui apartament. Florica Robu incasa 20.832 de lei anual din pensie, la care se adauga si diferente salariale de la Scoala Nr.30 din Timisoara de 13.044 de lei.

Potrivit declaratiei de avere depuse anul urmator, in 2017, Robu trece pe numele copiilor terenul intravilan pe care il detine si reuseste sa isi achite integral masina cumparata in leasing. Cresc si veniturile anuale, ajungand sa obtina 80.832 de lei de la primarie si 175.498 de lei de la universitate.

Veniturile anuale primite pentru exercitarea functiei de primar continua sa creasca, astfel ca in 2018 ajunge la 151.129 de lei.

Marea mostenire

Nicolae Robu si sotia sa au primit mostenire nu mai putin de 21 de terenuri si doua case in 2019, in Bocsig, dintre care 19 terenuri agricole si doua intravilane. Dintre terenuri acestea, 13 terenuri apar pe numele Floricai Robu, sase pe numele lui Nicolae Robu, iar alte doua se impart intre Nicolae Robu si sora lui, Maria Badulescu. Cel mai mare teren are 21.600 de metri patrati.

Prima cladire mostenita are 250 de metri patrati, fiind formata din doua case de locuit si o anexa, fiind impartita intre Nicolae Robu si Badulescu Maria. In cazul celei de-a doua cladiri nu specifica in declaratia de avere dimensiunea, ci doar ca este o casa de locuit plus doua anexe, fiind mostenita de Florica Robu.

Averea - final de mandat

Potrivit declaratiei de avere din 2020, familia Robu are trei conturi bancare deschise, suma totala detinuta fiind de 15.380 de lei.

Veniturile anuale ale lui Nicolae Robu sunt de 164.268 de lei din exercitarea functiei de primar, 278.786 de lei ca profesor universitar plus incasarea unor drepturi platite retroactiv si 9.291 de lei ca membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.

Florica Robu are venituri anuale de 29.696 de lei din pensie si 4.315 de lei de la Scoala Gimnaziala Nr.30, la care se adauga 10.616 lei din inchirierea unuia dintre apartamentele detinute de familia Robu.

SERIAL Averile primarilor din Romania. Mihai Chirica - Terenuri, apartamente si o vila pe numele fiului de un an, cumparata "cu bani de la bunica"

SERIAL Averile primarilor din Romania. Decebal Fagadau - castiga anual in jur de 35.000 de euro si si-a achitat un credit dupa patru ani de mandat

Patru elevi de la o școală din Timiș s-au filmat prizând paracetamol. Videoclipul a fost urcat pe rețelele de socializare VIDEO
Patru elevi de la o școală din Timiș s-au filmat prizând paracetamol. Videoclipul a fost urcat pe rețelele de socializare VIDEO
Patru elevi s-au filmat în timp ce prizau un praf alb cu un pai de hârtie în baia unui liceu din Timiș. Aceștia au urcat înregistrarea pe o rețea de socializare. Conform polițiștilor,...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Nicolae Robu, #primar, #Timisoara, #declaratii de avere, #mostenire , #eveniment
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Toti miliardarii sunt de stinga si au pus labele pe latifundii