Sfaturile unui medic din Israel pentru autoritățile române. „Puneți accent pe vaccinare, nu pe restricții”

Vineri, 08 Octombrie 2021, ora 17:23
39762 citiri
Sfaturile unui medic din Israel pentru autoritățile române. „Puneți accent pe vaccinare, nu pe restricții”
Medicul israelian Nir Hodorov a studiat inclusiv în România. FOTO Arhivă personala

Nir Hodorov este printre medicii israelini aflați în prima linie în lupta cu pandemia. Hodorov, care a studiat în România și în Polonia, este la curent cu situația din România și are câteva sfaturi pentru felul în care ar trebui gestionată pandemia.

Nir Hodorov este unul dintre medicii din Israel aflaţi în prima linie a luptei cu pandemia de Covid-19. Hodorov are un părinte originar din România şi a studiat la Cluj şi Katowice (Polonia), iar acum este medic internist la spitalul Mer din Kfar Saba, oraş aflat la numai 15 kilometri de capitala Tel Aviv.

În opinia sa, în România se greșește pentru că se vorbește mai mult despre restricții decât de vaccinare. Și asta nu e tot. Restricțiile sunt dure, dar sunt mai mult pe hârtie, pentru că nimeni nu le pune în aplicare, iar sancțiunile sunt aproape inexistente. În Israel, lucrurile stau exact invers. De altfel, Israel a fost și prima țară care a început să-și vaccineze populația cu a treia doză de vaccin, iar din acel moment pandemia a început să fie ținută sub control.

„Cred că ar trebui să se discute mai puțin despre restricții și mai mult despre vaccinare. Prea multe restricții și prea multă isterie, nu fac bine, e nevoie de mai multă acțiune. În România apar la TV tot felul de persoane isterice, unele care anunță apocalipsa pe care, zic ei, o va provoca COVID, fie alții zbiară că nu există COVID și că totul e o minciună.

Televiziunile fac rating, dar în egală măsură și rău.

Aduceți la TV medici echilibrați, nu isterici care bagă spaima în populație sau ratați care zic că pandemia nu există. Și faceți o campanie serioasă de vaccinare pe înțelesul omului simplu, nu pentru academicieni și manageri. În România văd că oamenii simpli sunt disprețuiți în loc ca autoritățile să găsească soluții pentru a-i aduce la centrele de vaccinare”, spune medicul.

Restricțiile trebuie să fie doar complementare

În opinia sa, restricțiile ar trebui să fie doar complementare, iar baza să fie pusă pe vaccinare. Argumentul său este că nicăieri lockdown-ul nu a stopat pandemia, ci cel mult a întârziat-o, dar cu costuri enorme.

„Ce e de făcut? E simplu. Vaccinare, vaccinare și iar vaccinare” Alte soluții nu există, să fie clar. Sigur, unii țipă că e nevoie de lockdown, ceea ce e fals. S-a văzut că de doi ani de zile lockdown-ul nu doar că nu a pus capăt pandemiei, dar a și provocat crize ale căror rezultate le vom vedea, abia încep să-și arate colții.

În loc să vorbim despre lockdown, trebuie să vorbim despre vaccinare. Interesul nu e să-i ții în case pe oameni până ce ajung să moară de foame și moare și economia, interesul e să-i convingi să se vaccineze. Atenție, asta nu înseamnă că nu e nevoie de unele restricții pentru că încă suntem în pandemie”, mai spune el.

Doza a treia de vaccin face diferența

Esențial este și ca oamenii să înceapă să facă și a treia doză de vaccin. Acest booster face ca oamenii să fie mult mai protejați și limitează cu adevărat circulația virusului.

„E momentul ca autoritățile române să-i convingă pe oameni să-și facă și a treia doză de vaccin. În Israel numărul cazurilor după ce a apărut varianta Delta, deci în ultimul val, a început să scadă abia după ce oamenii au început să se vaccineze masiv și cu doza a treia. Două doze reduc simțitor riscul de deces și spitalizare, dar trei doze fac ca acest risc practic să fie ca inexistent”, a adăugat el.

În opinia sa, pandemia se va încheia anul viitor, însă vor continua să existe țări cu probleme, în special acolo unde rata de vaccinare este redusă. „Avem multe țări sărace în Africa și Asia unde nu s-a vaccinat aproape nimeni. Acolo e de așteptat să continue problemele, în timp ce în Statele Unite, Canada, Uniunea Europeană și Israel pandemia va fi învinsă.

Însă e momentul să nu mai fim egoiști și să îi ajutăm și pe cei mai puțini norocoși să se vaccineze, pentru a pune punct pandemiei în întreaga lume. Pentru că atâta timp cât mor oameni, chiar dacă se întâmplă la 10.000 de kilometri de noi, nu avem dreptul să fim indiferenți și să le întoarcem spatele. Asta dacă suntem cu adevărat umani. Deci țările bogate vor trebui să doneze vaccinuri și să se implice peste tot”, a încheiat medicul.

Biden a făcut anunțul mult așteptat: ”Livrările de arme pentru Ucraina se reiau în orele următoare”
Biden a făcut anunțul mult așteptat: ”Livrările de arme pentru Ucraina se reiau în orele următoare”
Joe Biden, preşedintele SUA, a promulgat miercuri, 24 aprilie, pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#nir hodorov, #Israel, #vaccin, #covid , #eveniment