Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sondaj: Peste 80% dintre angajatii romani isi vor petrece vacantele in tara

Luni, 29 Iunie 2020, ora 12:07
1404 citiri
Sondaj: Peste 80% dintre angajatii romani isi vor petrece vacantele in tara
Foto: Unsplash

Doar 4 din 10 angajati romani au planuri de concediu pentru acest an, iar peste 80% raman in tara, ingrijorati de pandemie, arata un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Potrivit studiului, 25% au declarat ca in lunile de restrictii veniturile familiei au scazut cu pana la 25%, iar 24,5% sustin ca scaderile depasesc chiar si 50%.

"Aproape trei sferturi dintre angajatii romani nu si-au luat anul acesta concediu de odihna, dar 42% dintre ei planuiesc totusi sa faca o cerere in acest sens in perioada urmatoare", arata datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Ingrijorati mai ales ca lumea s-a relaxat prea mult si nu mai respecta regulile de igiena si distantare sociala (42%), dar si ca vine un nou val de epidemie si, implicit, noi restrictii care le-ar putea da peste cap planurile de vacanta (23%), peste 80% dintre ei raman in tara si au in plan sa isi petreaca zilele libere la mare sau la munte (57,4%) ori chiar acasa (24,8%).

Dintre cei care planuiesc sa plece anul acesta in vacanta, 34,2% se asteapta sa cheltuiasca acelasi buget planificat initial, inainte de izbucnirea pandemiei, iar putin peste 16% spun ca vor reduce bugetul cu pana la 30% fata de anul trecut avand in vedere incertitudinile actuale.

Cand vine vorba de cazare, 50% dintre respondentii la sondajul BestJobs prefera hotelul sau pensiunea, si doar 12% iau in calcul posibilitatea de a-si petrece concediul intr-un apartament inchiriat in regim hotelier, cu rulota sau chiar cu cortul, pentru a elimina orice risc in ceea ce priveste distantarea sociala.

"Cand se vor intoarce din concediu, 29% dintre angajatii chestionati spun ca revin direct la birou, fara vreo masura de preventie pentru siguranta colegilor lor, alti 28% declara ca vor lucra remote pana la sfarsitul anului, in timp ce 21% vor lucra de acasa 14 zile, pentru a-i proteja pe ceilalti in cazul in care au fost expusi la coronavirus. 18% au insa de gand chiar sa-si faca analize si testul Covid-19", spun realizatorii sondajului.

In ceea ce priveste calatoriile in interes de serviciu, 88% dintre angajatii intervievati spun ca nu pleaca nicaieri anul acesta si doar 10% au programate deplasari de afaceri in tara, iar alti mai putin de 3% in strainatate. Majoritatea (74%) nu au fost informati despre politica firmei pentru care lucreaza privind calatoriile de afaceri din perioada urmatoare, in timp ce altii spun ca angajatorul a optat sa anuleze orice deplasare de serviciu anul acesta (12%), permite calatorii doar in tara si doar managementului (15%) sau impune izolare dupa intoarcere pentru o perioada de 14 zile si testare Covid-19 (5%).

"Criza sanitara le-a adus multor angajati romani, pe langa temeri din cauza bolii, si o scadere brusca a veniturilor. Doar 36% dintre participantii la sondaj au reusit sa-si pastreze intact bugetul familial, in timp ce 25% au declarat ca in lunile de restrictii veniturile familiei au scazut cu pana la 25%, iar 24,5% sustin ca scaderile depasesc chiar si 50%", mai arata sondajul.

Sondajul a fost efectuat in perioada 15-25 iunie 2020, pe un esantion de 804 utilizatori de internet din Romania.

BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din Romania, cu un numar de peste 2,5 milioane de profesionisti conectati la piata muncii si peste 25.000 de joburi active in orice moment, atat in tara, cat si in strainatate.

Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#concediu, #sondaj, #angajati, #venituri , #eveniment