Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marea "țeapă" marca Unifarm: spitalul gonflabil de 2,5 milioane de euro care n-a funcționat nici măcar o zi. În plus, un stadion de fotbal a fost distrus complet

Joi, 26 August 2021, ora 21:55
7344 citiri
Marea "țeapă" marca Unifarm: spitalul gonflabil de 2,5 milioane de euro care n-a funcționat nici măcar o zi. În plus, un stadion de fotbal a fost distrus complet
Spitalul de campanie amplasat pe terenul de fotbal din Bacău FPTO Primăria Bacău

În 2020, în plină pandemie de coronavirus, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a solicitat Companiei Naționale Unifarm, la care acționar unic este Ministerul Sănătății, achiziționarea unui spital construit pe structură de corturi gonflabile, menit să preia din pacienții foarte mulți depistați cu COVID-19.

Unifarm a achiziționat corturile de la o firmă din Olanda, plătind pentru ele 12 milioane de lei, acestea fiind date Spitalului Militar din Bacău pentru amplasarea pe stadionul Letea din Bacău, considerat a fi o locație potrivită pentru scopul propus.

Spitalul de campanie, cum i s-a spus, nu a funcționat însă nici măcar o singură zi, nu a avut nici măcar un singur pacient și s-a dovedit a fi o investiție total inutilă, ca multe alte lucruri întâmplate în pandemie în țara noastră.

Asta pentru că tot în acea bază sportivă a funcționat, de data aceasta cu rezultate, un spital modular achiziționat de Primăria Bacău, format din containere metalice, extrem de bine dotate.

Însă motivul oficial pentru care acest spital pe structură de corturi nu s-a deschis pacienților care aveau nevoie a fost legat de faptul că i-au lipsit mai multe componente, situație care nu a permis recepționarea sa.

Culmea, o parte din corturi s-au dezumflat, iar aparatura medicală a fost pusă în pericol.

Achiziție anchetată de DNA

Achiziția a fost considerată dubioasă, iar pe fir a intrat și Direcția Națională Anticorupție, care a deschis un dosar aflat în lucru și în prezent. Directorul Unifarm care se afla în funcție când s-a făcut achiziția este urmărit penal acum, și din acest motiv.

Mai mult decât atât, contractul dintre Inpectoratul General pentru Situații de Urgență și Unifarm conține și o clauză păguboasă pentru această firmă la care acționar este Ministerul Sănătății, în sensul că dacă nu-și onorează contractul este bună de plată la penalități egale cu valoarea spitalului. Cu alte cuvinte, Unifarm nu are doar un spital de 12 milioane de lei cu care n-are ce face, dar trebuie să plătească și penalităţi în acelaşi cuantum.

Până când DNA se va dumiri cu acest contract suspect, Primăria Bacău somează acum Unifarm să-și ia corturile de pe baza sportivă, că și așa fac umbră degeaba pământului, dar și încurcă. Încă din primăvară s-a solicitat acest lucru, dar Unifarm s-a făcut că nu a auzit.

"Eu înțeleg teama de dosare, dar trebuie ca cei responsabili de acest cort nefolosit să ne înțeleagă și pe noi că cetățenii așteaptă să redăm sportului acest amplasament. Stadionul Letea trebuie eliberat, iar apoi să ne apucăm de refacerea terenului", potrivit viceprimarului Cristian Ghingheș.

Acesta susține că terenul de sport trebuie refăcut aproape în totalitate, întrucât a fost deteriorat prin amplasarea cortului, iar după eliberarea spațiilor el va fi redat circuitului sportiv care a avut de pierdut în această perioadă.

Deși au fost contactați, reprezentanții companiei Unifarm nu au dorit să ne spună cum vor reacționa la somația Primăriei Bacău, unitatea administrativ teritorială care a primit totuși asigurări că în cel mai scurt timp corturile vor fi strânse și luate de proprietar.

Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Un accident în care au fost implicate o ambulanță și un tramvai a avut loc miercuri, 24 aprilie, în București. Ambulanța transporta un pacient de la spitalul din Călărași la spitalul...
#spital, #corturi, #campanie, #unifarm , #eveniment