Spitalele care trateaza pacienti cu COVID-19 din judetul Vrancea, aproape de capacitatea maxima de primire

Marti, 28 Iulie 2020, ora 15:03
3416 citiri
Spitalele care trateaza pacienti cu COVID-19 din judetul Vrancea, aproape de capacitatea maxima de primire
Foto: Unsplash

Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) "Sf. Pantelimon" Focsani si Spitalul Municipal Adjud, cele doua unitati medicale din judet in care sunt tratati bolnavii de COVID-19, sunt aproape de capacitatea maxima de primire. Marti dimineata mai erau disponibile unu, respectiv doua locuri pentru pacientii infectati cu coronavirus.

La SJU Focsani, care dispunea, la inceputul starii de urgenta, de aproape 130 de locuri pentru tratarea pacientilor cu COVID-19, mai sunt disponibile doar 50 de paturi, ca urmare a reluarii activitatii sectiilor relocate la acel moment pentru a face loc pacientilor pozitivi.

"Din 728 de paturi prevazute in organigrama SJU Focsani, la Sectia de Boli Infectioase, avem disponibile 50 de paturi pentru bolnavii cu COVID-19, din care sase paturi destinate exclusiv pacientilor cu HIV. La ora actuala, avem internati 43 de pacienti, si deci, un singur loc liber. La inceputul starii de urgenta, SJU Focsani avea circa 130 de paturi destinate tratarii pacientilor cu COVID-19, dar in prezent, ca urmare a reluarii activitatii sectiilor de oncologie si hematologie, un intreg etaj nu mai este disponibil. Ne gasim la acest moment in imposibilitatea de a creste numarul de paturi pentru bolnavii de COVID-19. Ne-am restrans activitatea in spital si din cauza faptului ca sectia de pneumoftiziologie, care avea 90 de paturi, a intrat in reabilitare, iar pacientii de aici au trebuit relocati", a declarat, pentru AGERPRES, managerul SJU Focsani, Elena Codruta Neagu.

Cu toate acestea, adresabilitatea la unitatea medicala din Focsani continua sa fie ridicata, peste 40 de pacienti care acuzau simptomatologie COVID-19 fiind consultati in cursul zilei de luni.

"In cursul zilei de luni, in intervalul 08,00 -20,00, au fost consultati 43 de pacienti care s-au prezentat la Sectia de Boli Infectioase, dintre care 11 au fost deja depistati pozitiv in urma testarii", a precizat managerul SJU Focsani.

Pe fiecare sectie au fost organizate zone gri pentru pacientii aflati in asteptarea rezultatelor testarii, dar si aici locurile sunt aproape epuizate.

"Am organizat zone gri pe fiecare sectie, pentru pacientii aflati in asteptarea rezultatelor. Dar si aici suntem aproape plini. Dupa confirmarea rezultatelor, pacientii care au comorbiditati sau afectiuni mai grave sunt trimisi la acest moment catre Spitalul Municipal Adjud, in functie de locurile disponibile, sau ne adresam Centrului National de coordonare pentru a ne redirectiona catre alte spitale COVID-19 din apropiere. Pacientii asimptomatici pot merge acasa, in autoizolare, sub supraveghere", a spus managerul spitalului judetean.

Alta este situatia la Spitalul Municipal Adjud, destinat exclusiv tratarii bolnavilor cu COVID-19. Lipsa paturilor este justificata aici de faptul ca pacientii aflati in asteptarea rezultatelor ocupa singuri un intreg salon.

"Ca si spital suport COVID-19, pentru pacientii care sunt testati si asteapta rezultatul, noi trebuie sa oferim o anumita siguranta. Pacientul poate sa fie pozitiv, dar poate sa fie si negativ, de aceea trebuie sa fie cazat pana la primirea rezultatului singur intr-un salon, in care stau, de obicei, trei - patru pacienti. Acesta este motivul pentru care, la momentul de fata, noi nu am mai aveam locuri pana ne vin aceste rezultate, care pot sa apara din ora in ora si, deci, nu putem sa dam un anumit numar de paturi libere, pentru ca avem foarte multi pacienti, 27 mai exact, care asteapta rezultatul testarii de la DSP. Din acest motiv, la acest moment, avem doar doua paturi disponibile. Din acesti 27 de pacienti care asteapta rezultatele, este posibil sa nu fie toti pozitivi, iar cei pozitivi vor fi cazati cate trei-patru in salon. Si atunci s-ar elibera cel putin 10 paturi. Din cele 173 de paturi, 10 sunt pe ATI, iar celelalte paturi le-am transformat de asa maniera incat sa primim cat mai multi pacienti. Avem 26 de paturi pe pediatrie, unde nu putem caza pacienti adulti. Suntem si maternitate, iar pe acele 10 paturi nu putem caza alti pacienti, pentru ca sunt destinate gravidelor. Ramanem astfel cu 147 de paturi pe care putem caza pacientii cu COVID-19, dar si pe cei aflati in asteptarea rezultatelor testarii", a declarat managerul Spitalului Municipal Adjud, Monica Bercea.

Potrivit acesteia, rezultatele testarilor vin uneori in aceeasi zi, dar se intampla sa ajunga si in doua - trei zile, in functie de numarul de probe pe care le are in lucru DSP Vrancea.

Testarea pacientilor care se prezinta la spitalele din judet se face cu aparatul Real Time PCR al DSP Vrancea, care are o capacitate de prelucrare de circa 200 de teste zilnic. Cel de-al doilea aparat RT-PCR, achizitionat de Spitalul Judetean Focsani in luna mai, cu bani primiti de la Consiliul Judetean Vrancea, asteapta inca sa fie pus in functiune. Daca, initial, acesta trebuia sa fie instalat in sectia TBC a spitalului, ca urmare a intrarii in reabilitare a cladirii, s-a incercat relocarea acestuia, mai intai la DSP Vrancea, apoi la Centrul de Transfuzie Sanguina Vrancea, iar in final, in sectia de Oftalmologie.

"Aparatul va fi instalat in sectia de Oftalmologie, acolo unde va functiona in perioada urmatoare si sectia TBC a spitalului. Urmeaza sa stabilim circuitele si ulterior sa facem cerere pentru avize la Institutul National de Sanatate Publica si la DSP Vrancea. Apreciem ca in circa trei saptamani vom primi avizele necesare pentru a pune aparatul in functiune", a sustinut managerul SJU Focsani, Elena Codruta Neagu.

Marti, numarul imbolnavirilor de COVID-19 la nivelul judetului Vrancea a depasit 1.600 de cazuri, peste 200 dintre acestea fiind inregistrate in ultima saptamana. In spitalele din Focsani si Adjud se aflau internati, marti, potrivit raportarii Prefecturii Vrancea, 155 de pacienti, dintre care opt la sectia ATI - patru la Focsani si patru la Adjud. Numarul persoanelor vindecate a ajuns la 826, iar a persoanelor decedate la 81.

Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea (61 ani), fostul lider PSD, a avut o cumpănă grea, din cauza unui accident vascular suferit pe când era plecat din țară. El a vorbit pentru prima dată despre acest episod, la...
Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Poate părea o corvoadă doar când stai să te gândești cum să faci curățenia, dar, în realitate, odată ce ai intrat în priză și începi să faci ordine în casă pentru a sărbători...
#spital, #capacitate, #maxim, #coronavirus, #primire, #urgenta, #infectari, #sanatate, #medici, #Vrancea , #eveniment