Strategia Moscovei pentru socialistii bulgari seamana cu campania impotriva lui Ciolos

Sambata, 25 Martie 2017, ora 08:48
15810 citiri
Strategia Moscovei pentru socialistii bulgari seamana cu campania impotriva lui Ciolos
Vladimir Putin a dezvoltat o strategie de influentare a campaniilor electorale din Europa de Est, foto Hepta.ro

Au trecut trei luni de la alegerile din decembrie, iar in mintea opiniei publice sunt inca proaspete directiile de campanie ale PSD, partidul care a castigat alegerile: nu ne vindem tara strainilor, dusmanul Soros, guvernul tehnocrat - un pericol pentru siguranta nationala si o invazie de sondaje de opinie care aveau mai mult sau mai putin legatura cu realitatea, rolul lor fiind acela de a crea o stare de confuzie.

Duminica vor fi alegeri parlamentare in Bulgaria, iar un fost spion rus este consultantul principal al Partidului Socialist, care are mari sanse sa castige alegerile din tara vecina.

Intr-un articol publicat de Wall Street Journal in data de 24 martie 2016 se arata ca Partidul Socialist Bulgar a primit de la Moscova un plan detaliat cu descrierea pasilor pe care trebuie sa-i urmeze socialistii pentru a castiga alegerile.

Principalele directii de campanie trasate in document sunt distribuirea intensa de stiri false si realizarea de sondaje de opinie cu rezultate exagerate.

Documentul de 30 de pagini a fost interceptat de catre serviciile de informatii bulgare si a fost realizat de o organizatie conectata la Kremlin, conform unor surse oficiale citate de Wall Street Journal.

In luna noiembrie, candidatul Partidului Socialist in cursa prezidentiala, Rumen Radev, a castigat fara probleme pozitia de sef al statului. Acesta e un fost general al armatei bulgare din perioada comunista. E un mare admirator al lui Putin si un eurosceptic declarat. Partidul Socialist Bulgar, care are mari sanse sa castige si alegerile de duminica, doreste ca Uniunea Europeana sa ridice sanctiunile impotriva Rusiei si sa limiteze operatiunile NATO din Marea Neagra.

Rusia se implica tot mai mult in Europa de Est

Rosen Plevneliev, fostul presedinte de centru-dreapta al Bulgariei inaintea lui Radev, a declarat ca "sunt foarte ingrijorat. Activitatile Rusiei de-a lungul Europei de Est au trecut la un nou nivel".

Oficialitatile ruse au negat ca se implica in politica statelor din Europa de Est, dar considera NATO ca fiind o amenintare, o interventie armata in zona de influenta a Rusiei.

Leonid Resetnicov, fost spion rus, a recunoscut ca s-a intalnit cu liderul Partidului Socialist din Bulgaria, dar neaga ca i-ar fi dat vreun document. "Cineva a realizat o inscenare", a declarat spionul rus intr-un interviu.

"Peste teritoriile din Europa de Est, acolo unde in urma cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au ridicat impotriva dominatiei sovietice si au imbratisat valorile occidentale, Rusia isi recastiga influenta, minand pozitia Uniunii Europene si pe cea a NATO", scrie Joe Parkinson in cotidianul Wall Street Journal.

Mai multe state din Europa de Est au luat legatura cu oficialitati europene si ale NATO pentru a descrie actiunile de destabilizare ale Moscovei care urmaresc "sa creeze tensiuni si sa genereze confuzie", cum a spus ambasadorul Estoniei la Washington.

"Presedintele rus Vladimir Putin exploateaza saracia si dezvoltarea economica mai slaba a flancului de est al Europei si foloseste un arsenal de arme mai vechi si mai noi, inclusiv instrumente de propaganda, de parghii economice (dependenta de gazul rusesc), hacking si mesaje politice extreme pentru a discredita Occidentul", scrie Wall Street Journal, care a vorbit cu mai multi oficiali din aceste state.

In luna august, anul trecut, inainte cu doua luni de a incepe campania electorala prezidentiala, fostul spion rus Leonid Resetnicov s-a intalnit cu presedinta Partidului Socialist Kornelia Ninova in receptia unui mic hotel din Sofia.

Ciolos, fiul lui Soros

Leonid Resetnicov a avut gradul de general-locotenet si o vreme a condus departamentul de analiza a Serviciului de Informatii Externe a Kremlinului (SVR). A fost mereu in contact cu liderii politici din Bulgaria. Domnul Resetnicov a spus ca intalnirea cu liderul Partidului Socialist Bulgar a durat doar 30 de minute, precizand ca a fost cauzata de faptul ca una dintre nepoatele sale a fost in vacanta in Bulgaria, iar el a venit sa o aduca acasa, la Moscova.

Intr-un interviu pentru presa bulgara, oferit in luna noiembrie, Resetnicov a spus ca s-a intalnit cu lidera Partidului Socialist si au discutat despre posibilitatea candidaturii lui Radev, care a mers in alegeri ca independent, sustinut de socialisti - aceeasi tehnica pe care a aplicat-o PSD la Bucuresti in anul 2008 cand Sorin Oprescu a candidat ca independent, fiind sustinut de social-democrati.

Prima data cand a fost intrebata de reporteri despre intalnirea cu fostul spion rus, Kornelia Ninova a negat ca aceasta ar fi avut loc. Dupa o perioada, a recunoscut ca intalnirea a avut loc, dar a sustinut ca nu s-a discutat nimic despre candidatura lui Radev.

"Oficiali guvernamentali de rang inalt spun ca un alt aspect al intalnirii nu a fost facut niciodata public. La acea discutie intre patru ochi, domnul Resetnicov i-a inmanat liderului socialist planul detaliat pentru campania electorala din Bulgaria, un plan realizat la Moscova. Doamna Ninova nu a raspuns solicitarilor repetate de a confirma sau infirma daca a primit sau nu un astfel de raport", noteaza Wall Street Journal.

Agentia Nationala de Securitate din Bulgaria a intrat in posesia unei copii a acestui document, sustin surse familiarizate cu cercetarile din acest caz.

Documentul include recomandari amanuntite de a se realiza sondaje saptamanale care sa exagereze suportul popular pentru Partidul Socialist. In document se prezinta strategia de promovare a candidatului socialist prin distribuirea de articole de propaganda in toata mass-media din Bulgaria care poate fi influentata de Moscova.

Toate informatiile care trebuiau sa apara erau planificate, fiind publicate mai intai pe bloguri controlate de partid, apoi rostogolite spre presa nationala si spre posturile de televiziune care urmau sa creeze un impact major asupra opiniei publice pentru informatia respectiva.

Postare Facebook facuta de un site de stiri false care a preluat textul publicat pe blog de un membru ALDE

Pentru cei care au urmarit indeaproape campania electorala, tehnica folosita de PSD si ALDE era asemanatoare cu cea descrisa in raportul rus pentru socialistii bulgari. De exemplu, informatia falsa cum ca Dacian Ciolos e fiul lui Soros a aparut in timpul zilei pe un site obscur al unui membru ALDE pentru ca apoi, pornind de la aceasta informatie care a fost rostogolita intens pe retelele de socializare, premierul Dacian Ciolos sa apara la toate televiziunile, fiind obligat sa dezminta o aberatie.

Raportul indica si un punctaj obligatoriu pentru discursurile politice care trebuie sa faca referiri la necesitatea ridicarii sanctiunilor impuse de UE si SUA impotriva Rusiei, critici la adresa NATO si comentarii pozitive la faptul ca Marea Britanie a decis sa paraseasca Uniunea Europeana.

#Vladimir Putin Europa de Est, #spion rus alegeri Bulgaria, #Ciolos fiul lui Soros , #eveniment