Studiu: Cluj-Napoca, Sibiu si Brasov, orasele cu cele mai bune servicii de guvernare electronica oferite cetatenilor

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 18:13
2588 citiri
Studiu: Cluj-Napoca, Sibiu si Brasov, orasele cu cele mai bune servicii de guvernare electronica oferite cetatenilor
Evaluarea stadiului guvernarii electronice in orasele din Romania - harta/ UBB

Orasele Cluj-Napoca, Sibiu si Brasov sunt orasele cu cele mai bune servicii de guvernare electronica oferite cetatenilor dintre toate orasele Romaniei, potrivit unui studiu realizat de specialistii Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC) din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Bucurestiul intra in top 10 national cu un singur sector, si anume, Sectorul 3, potrivit Edupedu.

La nivelul tuturor oraselor tarii, top 10 este completat de Campulung Moldovenesc, Timisoara, Bucuresti Sector 3, Otopeni si Baia Mare. Sectorul 1 din Bucuresti urmeaza pe locul 11 la nivel national, Sectorul 6 - pe locul 17, sectorul 2 - pe locul 26, toate cu un scor de peste 60 din scorul maxim de 100 de puncte, conform evaluarii prezentate joi de UBB. Sectoarele bucurestene 4 si 5 nu intra in top 50 national, iar sectorul 5 are un scor sub 50%.

In randul oraselor cu 40-100.000 de locuitori, cel mai bine la capitolul de guvernare electronica stau Alexandria (scor 70,6), Vaslui, Alba Iulia, Focsani, Piatra Neamt, Drobeta, Deva, Ramnicu Valcea si Bistrita, toate cu peste 60 de puncte.

Dintre orasele cu pana in 40.000 de locuitori, clasamentul este condus de Campulung Moldovenesc, Otopeni, Agnita, Campulung, Azuga, Popesti Leordeni, Campia Turzii, Odorheiul Secuiesc, Marasesti si Buzias.

Analiza a fost realizata de specialistii Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC) din cadrul UBB. Acestia apreciaza intr-un comunicat de presa ca, desi a inceput sa se dezvolte de cel putin 20 de ani, rezultatele "in special la nivel central sunt destul de firave". Aceasta, in conditiile in care "presiunea pentru dezvoltarea serviciilor online este evidenta, mai ales in orase, in care populatia educata foloseste in mod uzual serviciile de internet pentru cumparaturi sau operatiuni bancare".

"Pentru a masura progresele in implementarea guvernarii electronice la nivel local, am creat un index de evaluare a serviciilor online (in principal servicii front-office) oferite cetatenilor si companiilor. Cu instrumentul nou creat am evaluat paginile de web oficiale ale oraselor si municipiilor din Romania. Indexul are 47 de indicatori, impartiti in cinci categorii, fiecare cu o anumita pondere in nota finala: Ergonomie (15%), Continut (25%), Servicii online (25%), Participare si implicarea cetatenilor (20%), Securitatea si protectia datelor personale (15%). Punctajul maxim care putea fi obtinut este de 100.

Scorurile prezentate trebuie intelese doar ca o fotografie de moment, care poate fi influentata de factori trecatori (de pilda, o serie de orase sunt in proces de actualizare a site-urilor, ceea ce face ca, in momentul evaluarii, o parte din servicii sa nu fie disponibile). De asemenea, au fost punctate doar serviciile functionale in momentul vizitarii de catre evaluatori a site-ului", precizeaza Nicu Urs, prodecan FSPAC.

Evaluarea urmeaza sa fie reluata o data la 2 ani.

Datele pot fi consultate aici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și președintele României Klaus Iohannis s-au angajat marţi, 23 aprilie, să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă...
#harta, #guvernare, #electronica, #Romania, #orase , #eveniment