Ziare.com

STUDIU Maghiarii din Transilvania sunt mai aproape de romani decat de unguri. Asemanari in ceea ce priveste familia, rolurile de gen si religiozitatea

Duminica, 18 Octombrie 2020, ora 04:24

   

STUDIU Maghiarii din Transilvania sunt mai aproape de romani decat de unguri. Asemanari in ceea ce priveste familia, rolurile de gen si religiozitatea
Maghiarii din Transilvania sunt mai aproape de romani decat de unguri, cel putin asa reiese dintr-o prima parte a unei cercetari realizate de Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale.

Rezultatele arata ca nu exista diferente semnificative intre romani si maghiari in privinta valorile legate de familie, rolurile de gen si comportamentul religios. Tendintele din Romania sunt valabile si pentru maghiarii din Transilvania, potrivit ZiarHarghita.ro

Frecventa cu care apare liberalismul in viata privata este redusa atat in comunitatea maghiarilor din Transilvania, cat si la nivelul populatiei totale a Romaniei, chiar si in comparatie cu statele din Europa de Est.

Din cinci maghiari, unul (21%) crede ca "cuplurile de homosexuali sunt parinti la fel de buni ca alte cupluri", un procentaj mic in context european, dar aproape de doua ori mai mare decat valoarea masurata la nivelul Romaniei (12%).

9 % din populatia maghiara a Transilvaniei adopta atitudini liberale in viata privata, in timp ce 60% au valori conservatoare in acest domeniu.

In ansamblu, 36% dintre maghiarii din Transilvania au un puternic sentiment de datorie familiala, iar 30% nu au. Sub acest aspect nu exista diferente substantiale fata de media din Romania.

In privinta atitudinii fata de rolurile de gen, maghiarii din Transilvania sunt divizati, la fel ca societatea romaneasca in ansamblul ei. Astfel 68% dintre respondenti cred ca femeia "poate sa se angajeze, dar ceea ce vor femeile cu adevarat e caminul si copiii". Un procent de 52% spun ca "asigurarea venitului e treaba barbatului, iar treaba femeii este sa aiba grija de gospodarie si familie".

Insa, in sfera publica si in privinta pietei fortei de munca, atitudinea pozitiva fata de egalitatea de gen are un usor avantaj. Astfel, 44% dintre respondenti cred ca barbatii sunt lideri politici mai competenti decat femeile si 42% ca sunt manageri mai buni. Discriminarea femeilor pe piata fortei de munca este considerata inadmisibila de jumatate dintre respondentii maghiari si acceptabila de o treime. Ponderea din urma se afla sub media din Romania (43%).

Unul dintre rezultatele esentiale este ca in domeniul valorilor referitoare la familie nu exista diferente substantiale intre majoritate si minoritate. In aceasta privinta, maghiarii din Transilvania seamana mai mult cu societatea romaneasca decat cu cea din Ungaria.

Religiozitate

Romania se afla intr-o situatie particulara in aceasta privinta fiind cea mai religioasa tara din Europa, conform tuturor indicatorilor urmariti. Aici gasim cea mai mare pondere a persoanelor care sunt afiliate religios (97%), merg regulat la biserica (31%), se roaga regulat (81%), se considera religiosi (85%), cred in Dumnezeu (97%) si cred in Inviere (69%).

Datele arata ca religiozitatea maghiarilor este asemanatoare cu cea a romanilor, in sensul ca este mult mai pronuntata in comparatie cu alte state europene, desi maghiarii, in majoritatea lor covarsitoare, nu sunt ortodocsi. Astfel, datele anchetei arata ca 99% dintre maghiarii transilvaneni sunt afiliati religios, 34% merg la biserica, 83% se roaga in mod regulat, 89% se considera religiosi. Intensitatea crescuta a activitatii religioase apare si la alte minoritati, care apartin unor culte diferite de cel majoritar.

Studiul a fost inceput in cadrul European Values Study inainte de debutul pandemiei. European Values Study este un program care se desfasoara la fiecare 9 ani si realizeaza analize comparative intre diferite tari.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5317 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

E un studiu absolut ***

Daca il faceau niste profesionisti, comparau ungurii din Transilvania cu romanii din Transilvania. Aceeasi cultura, aceeasi istorie.

 

Titlul studiului este gresit.

studiu-maghiarii-din-transilvania-sunt-mai-aproape-de-romani-decat-de-unguri

Ar fi trebuit sa fie: Maghiarii-din Transilvania .... decat de maghiarii din Ungaria. Unguri nu mai exista probabil de aproape 1000 de ani. 4 triburi de unguri si 3 de turci au venit acum o mie de ani in Panonia si au insfiintat statul ungar. 4 triburi insemnau cam 40.000 de indivizi, cu catel, cu purcel, cu persoane insotitoare care s-au asezat in mijlocul a 2 milioane de autohnoti romanici (bastinasi romanizati care vorbeau limba latina). Ce-a mai ramas genetic din unguri ??? Zero. Statul ungar a dezvoltat o cultura care sa-i justifice existenta si aceasta a fost cultura maghiara, deci a celor vorbitori de limba maghiara. Iar in Transilvania, acestia sunt, evident, romani maghiarizati in decursul secolelor. Studiile genetice au arat acest lucru fara putinta de tagada.

 

Corect, studiile de ADN au demonstrat fara dubiu...

...ca ungurii - mai ales cei din Transilvania - sunt 90% romani.
Deosebirile esențiale intre unguri si romani se datoresc influentei catolicismului si culturii Vest-Europene la vecinii noștri: in timp ce romanii se chinuiau cu tătarii, slavii si bizantinii, ungurii erau in contact cu nemții si apoi aduceau la tron dinastia de Anjou.

deci genul este un "rol" ?

nu un lucru stabilit la procreare ?

interesant

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor