Time: Fantomele Holocaustului bantuie Romania

Autor: Ana Ilie
Sambata, 13 Noiembrie 2010, ora 10:31
5231 citiri
Time: Fantomele Holocaustului bantuie Romania

Descoperirea, in apropiere de Iasi, a unei gropi comune in care se banuieste ca s-ar afla ramasitele unor evrei executati de Armata Romana in 1941, a facut inconjurul presei internationale.

Time relateaza pe larg descoperirea de la Vulturesti, subliniind ambivalenta publicului roman fata de problema Holocaustului.

"Regimul comunist, care a fost la putere in Romania intre 1945 si 1989, a dezvoltat o puternica latura nationalista care, potrivit istoricului Holocaustului, Radu Ionaid, a incercat sa dilueze sau sa nege complet responsabilitatea romanilor in omorarea evreilor, dand vina in intregime pe germani. Sistemul educational s-a schimbat prea putin de la caderea comunismului, si multi romani inca mai cred ca rolul tarii in Holocaust a fost minimal", scrie publicatia, intr-un articol intitulat "O groapa comuna reinvie fantomele trecutului Romaniei legat de Holocaust".

"Ambivalenta" poporului roman

"Aceasta ambivalenta este reflectata in presa romaneasca, ce a scris despre descoperirea gropii comune. Cele mai importante canale Tv private din tara sunt sceptice, bazandu-si rapoartele pe o declaratie a procurorului de la Iasi, Cornelia Prisacaru, care a spus: In acest moment nu stim daca sunt oseminte militare sau civile. Sau ar putea fi soldati germani sau rusi? Nu putem confirma ca sunt evrei. Insa astfel de comentarii nu au sens pentru anchetatorii care au gasit atat de multe obiecte civile in mormant - sau pentru Vasile Enache, care insa isi mai aminteste cum erau trasi civilii catre locul executiei, banuindu-se ca sunt evrei", incheie publicatia.

Cercetarile si sapaturile de la groapa comuna din padurea de Popricani - Iasi, unde au fost descoperite schelete umane despre care se presupune a fi apartinut unor evrei executati de Armata Romana, au fost sistate luni.

Arheologul si istoricul Adrian Cioflanca, coordonatorul investigatiilor, a declarat ca au fost descoperite 13 schelete umane intacte, dar ca exista urme ca numarul ramasitelor umane ar putea fi mult mai mare.

"Am suspendat - temporar speram - cercetarile la solicitarea Parchetului Militar care a deschis o ancheta pentru omor in cazul celor peste 100 de cetateni evrei care se presupune ca au fost ucisi in aceasta padure. Faptele au fost comise probabil de soldati romani in timpul pogromului de la Iasi, din 1941, dar, nu exista in prezent o concluzie clara si definitiva in acest sens", a precizat Adrian Cioflanca.

Indicii privind alte gropi comune in zona

El a adaugat ca au fost descoperite indicii privind si existenta altor gropi comune in zona, iar motivul pentru care cercetarile au fost oprite este organizarea unui ritual religios la fata locului.

Ritualul de reinhumare sau de relocare a osemintelor va fi oficiat de rabini sositi din partea Cancelariei Rabinice, iar apoi cercetarile vor continua in prezenta acestora, in conformitate cu datinile si obiceiurile evreiesti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Holocaust Romania, #groapa comuna Iasi, #groapa comuna evrei iasi, #pogrom iasi groapa comuna , #eveniment