TV Ziare.com - Totul despre tortura in regimul comunist

Luni, 10 Mai 2010, ora 19:11
5587 citiri
TV Ziare.com - Totul despre tortura in regimul comunist

In amintirile fostilor detinuti politici, torturati in inchisorile comuniste inainte de '89, suferintele raman inca vii si sunt transmise familiei si copiilor.

Tortura a existat si a fost practicata la o scara foarte larga in timpul regimului comunist, explica Doru Camelia, de la Fundatia ICAR, care ofera asistenta psihologica victimelor torturii. A fost o metoda des folosita impotriva oponentilor celor care aveau alte idei decat cele impuse de partidul comunist.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu Camelia Doru si Radu Teodorescu

"Exista tortura fizica si psihica. In ceea ce priveste tortura fizica, cea mai comuna era bataia, care putea fi nesistematizata sau sistematizata, care tintea anumite zone ale organismului. Una din zonele preferate pentru bataie era zona talpilor picioarelor: detintuii erau descaltati si erau batuti cu bastoane de lemn sau metal, ceea ce ducea la distrugerea tesutului de sprijin.

Este un tesut de sprijin care ne ajuta sa diminuam impactul cu solul. Durerile care apar dupa acest tip de bataie sunt atroce, recuperarea este foarte grea. O alta zona foarte sensibila era pentru barbati bataia la testicule, exista bataia peste urechi care ducea la spargerea timpanului, supspendarea, erau spanzurati de o bara legati de maini sau erau legati de picioare suspendati de picioare cu capul in jos. Puteau sa fie metode combinate intre suspendare si bataie, expunerea la temperaturi ridicate sau scazute, imersia in apa", sustine Camelia Doru.

"Imaginatia in rau este intodeauna nesfarsita", spune Radu Teodorescu.

Nu poti fi despagubit dupa ce ti-ai pierdut tineretea

Detinutii erau si torturati psihic, in sensul ca erau amenintati cu moartea sau primeau alte amenintari legate de familia lor.

"Sunt persoane care au suferit ca si consecinta a acestor intamplari, suferinte care se prelungesc in timp si fata de care este nevoie sa asiguram o ingrijire si un suport de foarte lunga durata. (...) Sunt suferinte cronice care necesita ingrijiri cronice si sunt suferinte care, avand in vedere modul in care marcheaza existenta individului, influenteaza si evolutia in familie, deci si familia poate arata aceste simptome. (...) La noi exista notiunea de victime de gradul doi, care nu au simtit durerea in mod direct, durerea a fost resimtita si in familie", a declarat medicul Radu Teodorescu.

Traumele care raman in urma acestor drame sunt greu de vindecat, explica medicul psihiatru. In special in cazul fostilor detinuti politici, suferintele raman si se cronicizeaza, pentru ca acestia ajuns sa primeasca ajutor de specialitate foarte tarziu.

"Ca e tortura psihica sau fizica conteaza consecintele, acestea sunt de aceeasi natura, sunt legate de depresia, anxietatea, sentimentul ca oricand lucrurile se pot repeta, cosmarurile care te impedica sa te odihnesti, suspiciunea pe care o poti resimti vis a vis de toate persoanele care te inconjoara. E vorba si de o modificare a intregii clase relationale a intregului individ, pentru ca nu mai poti sti in cine poti avea incredere", explica medicul psihiatru Radu Teodorescu.

In privinta despagubirilor primite de fostii detinuti politici, medicul se declara rezervat. Indiferent ce suma de bani primesc de la stat ca despagubire, victimele torturii raman cu traume.

"Nu stiu daca o suferinta de acest gen poate fi cuantificata financiar, nu poate fi decat o parere. Dar daca avem pe cineva care a fost arestat la 17 ani si eliberat la 34, practic din stadiul de adolescent s-a trezit adult, toata tineretea i-a fost furata. (...) Niciunul dintre noi nu ar putea considera ca poate fi despagubit pentru pierderea tineretii", spune medicul psihiatru.

Statul trebuie sa se asigure ca asa ceva nu se va mai intampla niciodata

Statul roman a facut deja primii pasi pentru a repara greselile trecutului, insa este nevoie in continuare de eforturi sustinute, precizeaza Camelia Doru. In plus, cel mai important lucru pe care il poate face momentan este sa se asigure ca prin educatie si informare obiectiva, o asemenea tragedie sa nu se mai intample niciodata.

"La noi deja s-a facut ceva si nu ceva lipsit de importanta. Prin declaratia presedintelui din Parlament din 2006, statul si-a asumat responsabilitatea pentru crimele si abuzurile care au avut loc impotriva unei parti a populatiei pe care statul roman de fapt trebuia sa-i protejeze. (...) S-au cerut scuze, atat victimelor cat si familiilor lor, si s-a propus si un set de masuri reparatorii dintre care unele au inceput sa fie puse in aplicare.

Exista deja manuale in scoli in care se vorbeste despre aceasta eprioada, deci trecutul istoric este repus in matca sa adevarata, exista un institut care cerceteaza acea perioada, iar fundatia ICAR asigura reabilitarea pe partea psihologica. Aici trebuie facut mai mult pentru ca activitatea este restransa, iar noi nu suntem statul, suntem o initiativa privata si ne-am ingrijit sa existe fonduri pentru aceasta activitate", a declarat Camelia Doru.

"Trebuie sa se faca o opera de educatie, pentru ca aceste lucruri sa fie intelese de toata lumea pentru a incerca un reflex moral, a unei gandiri civice, sa faca lucrurile acestea sa nu se mai poata intampla. Sunt state care la ora actuala practica tortura si cu care toata lumea intretine relatii aproximativ cordiale. Faptul ca Dalai Lama nu poate sa vina in Romania, iar asta nu starneste niciun fel de protest este uimitor. Este vorba de ce face populatia de pe teritoriul unui stat si cum se solidarizeaza", a declarat psihiatrul Radu Teodorescu.

Exista inca gropi comune nedescoperite in Romania

Intrebati daca mai exista gropi comune inca nedescoperite in Romania, Radu Teodorescu raspunde: "Cu siguranta. Avand in vedere cat de putine au fost descoperite si cat de multi au fost dati disparuti, cu siguranta ca mai exista".

Radu Teodorescu adauga ca institutele de cercetare a perioadei comuniste ar trebui sa studieze documentele din acea perioada si sa aduca un plus de cunostinte din acea perioada.

"Cu siguranta ca o o parte din lucruri sunt pierdute, dar asa cum functiona birocratia comunista cu siguranta ca marea majoritate a documentelor sunt inca pastrate si daca cineva ar investi si s-ar ocupa sistematizat de acest lucru ne-ar putea oferi inca foarte mari suprize", a declarat Radu Teodorescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#detinuti politici, #victime tortura, #tortura inchisori comuniste, #tortura comunism , #eveniment