Unul din 10 romani se enerveaza cand e la volan. Gesturile si cuvintele obscene sunt metoda "preferata" de manifestare a furiei

Joi, 16 Iulie 2020, ora 17:18
2109 citiri
Unul din 10 romani se enerveaza cand e la volan. Gesturile si cuvintele obscene sunt metoda "preferata" de manifestare a furiei
Masini in trafic

Un sofer roman din zece se enerveaza in trafic de fiecare data cand circula cu masina. Gesturile si cuvintele obscene reprezinta metoda "preferata" de manifestare a furiei la volan, releva un sondaj de specialitate, realizat in cadrul campaniei "Fii treaz la volan!", derulata Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor (APPA).

Conform sondajului "Cat de calm esti in trafic?", 80% dintre soferii romani sunt de acord cu faptul ca persoanele care se enerveaza la volan sunt mai predispuse la comportamente periculoase in trafic.

In timp ce mai mult de jumatate dintre participantii la trafic (54%) sustin ca se enerveaza din cand in cand la volan, in functie de trafic, 11% se confrunta cu astfel de stari emotionale aproape de fiecare data cand circula cu masina, iar 30% au declarat ca se enerveaza destul de rar atunci cand conduc. In acelasi timp, doar 5% dintre cei chestionati au spus ca nu se enerveaza niciodata.

In ceea ce priveste modul in care isi exprima furia, majoritatea (37%) opteaza pentru gesturi si cuvinte obscene, 17% folosesc o combinatie de gesturi obscene si folosirea claxonului in mod agresiv, iar 4% au declarat ca recurg la manevre agresive - urmarirea soferului, frana, depasire la limita etc.

Pe de alta parte, o treime (33%) dintre cei intervievati arata ca nu isi manifesta furia verbal sau prin gesturi.

Potrivit sursei citate, un conducator auto din patru (25%) reactioneaza aproape imediat atunci un alt sofer este agresiv fata de el in trafic, 31% fac acest lucru doar in anumite cazuri, in functie de starea personala, in timp ce 32% nu reactioneaza niciodata agresiv in aceasta situatie.

De asemenea, circa 43% dintre conducatorii auto declara ca "nu au dat niciodata flash-uri" unui sofer care mergea mai incet in fata lor, iar doar 11% marturisesc ca fac acest gest des.

In plus, 13% dintre soferi spun ca au intrat intr-o confruntare fizica cu un alt sofer cel putin o data, 18% dintre participantii la sondaj au coborat cel putin o data din masina ca sa se certe cu un alt sofer, iar 12% s-au abatut cel putin o data din drum ca sa urmareasca un alt sofer care le-a taiat calea.

Cercetarea de specialitate arata ca jumatate dintre soferi au recunoscut ca s-au simtit in pericol fizic in trafic, respectiv 31% o data sau de doua ori de cand sunt soferi, iar 12% de cateva ori in ultimul an.

Totodata, doar 16% dintre participantii la sondaj nu au "primit niciodata flash-uri" in trafic, 36% au fost tinta unor astfel de gesturi de cateva ori in ultimul an, iar 12%, des (3% de fiecare data cand conduc, 9% aproape in fiecare saptamana).

Peste trei sferturi (76%) dintre cei chestionati nu au fost confruntati niciodata de un sofer care s-a dat jos din masina ca sa se certe cu ei, insa un sofer din cinci a patit cel putin o data acest lucru.

Cei mai multi dintre conducatorii auto (82%) au declarat ca nu au fost niciodata urmariti de un alt sofer care a considerat ca a fost defavorizat in trafic (exemple: i s-a taiat calea, nu i s-a acordat prioritate etc.), insa restul de 18% au patit acest lucru cel putin o data.

La sondajul "Cat de calm esti in trafic?" au participat 9.644 de respondenti, dintre care 8.885 de soferi (92%). Circa 74% dintre acestia conduc zilnic, iar 20% de cateva ori pe saptamana. In ceea ce priveste genul respondentilor, 66% sunt barbati si 31% femei (3% au preferat sa nu specifice), iar in ceea ce priveste varsta, majoritatea se incadreaza in categoria 18 - 55 de ani, 46% din totalul participantilor la sondaj au intre 18 - 25 de ani, 24%, intre 35 - 55 de ani si 23%, intre 26 - 34 de ani.

Sondajul s-a desfasurat online, in perioada 24 iunie - 12 iulie 2020.

Campania nationala de siguranta si preventie rutiera "Fii treaz la volan!" devine, in acest an, "Fii calm la volan!", un demers initiat de Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor (APPA), derulat cu sprijinul Politiei Romane, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), Institutul de Studii Financiare (ISF) si Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA).

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#trafic, #sondaj, #soferi , #eveniment