Un studiu ofera cifre ingrijoratoare. 43% dintre copii au vorbit cu persoane necunoscute pe internet, iar unul din trei s-a si intalnit cu oameni necunoscuti

Luni, 07 Septembrie 2020, ora 16:41
2568 citiri
Un studiu ofera cifre ingrijoratoare. 43% dintre copii au vorbit cu persoane necunoscute pe internet, iar unul din trei s-a si intalnit cu oameni necunoscuti
FOTO: Pixabay.com

Un studiu recent a dezvaluit o serie de informatii ingrijoratoare privind comportamentul minorilor pe internet. Potrivit sondajului, 43% dintre copii au marturisit faptul ca au purtat discutii online cu persoane necunoscute. Un sfert dintre copii au fost chiar agresati pe internet.

Copiii au astazi acces la gadgeturi care se conecteaza la internet. Iar potrivit unui studiu realizat de ISRA Center pentru Telekom Romania, cei mai multi dintre copiii de peste 10 ani spun ca acceseaza internetul de pe propriul telefon, doar ca de cele mai multe ori ei nu le spun parintilor adevarul despre timpul petrecut online si despre activitatile pe care le desfasoara pe internet.

Datele arata ca 43% dintre copii au mentionat ca au vorbit cu cineva necunoscut pe internet, iar 26% au declarat ca au fost agresati pe internet, arata sondajul de opinie Kids security.

Potrivit sondajului, 95% dintre copiii chestionati, care au varste cuprinse intre 10-17 ani, au mentionat ca acceseaza internetul de pe propriul telefon mobil, 38,8% de pe propriul computer sau laptop, 27,4% de pe propria tableta si 27,4% de pe un televizor Smart.

"Ingrijorarea vine din faptul ca, de foarte multe ori, copiii nu le spun parintilor adevarul despre timpul petrecut online si activitatile pe care le desfasoara pe internet. Cand au fost intrebati, copiii au mentionat ca petrec aproape cinci ore pe internet, in timp ce parintii lor stiu de aproximativ patru ore. De asemenea, exista o diferenta importanta intre ceea ce fac online si ceea ce parintii stiu ca fac: 76% dintre copii folosesc social media, in timp ce doar 51% dintre parinti au spus acest lucru. De exemplu, doar 3% dintre parinti au spus ca cei mici petrec mai mult de noua ore pe internet, comparativ cu aproape 9% dintre copii (adica de aproape trei ori mai mult)", arata Telekom Romania, care anunta ca va si introduce in ofertele sale aplicatia Kasperky Safe Kids.

Mai mult, 43% dintre copii au mentionat ca au vorbit cu cineva necunoscut pe internet, in timp ce doar 22% dintre parinti spun ca ar putea face acest lucru copiii lor.

"Acest procent aproape dublu demonstreaza ca nu intotdeauna copiii sunt constienti de pericolele pe care le pot aduce astfel de actiuni, dar si ca parintii nu au niciun control asupra lor", releva sondajul.

Consecintele acestei lipse de control sunt grave, avand in vedere ca 26% dintre copii au spus ca au fost agresati pe internet, in timp ce doar aproximativ 10% dintre parinti au spus ca se poate intampla ceva similar copiilor lor.

"Datorita situatiei generate de pandemie, tot mai multi copii au interactionat cu tehnologia si, astfel, au descoperit internetul, pe care l-au utilizat fie in scop educational sau pentru divertisment, cu sau fara supravegherea parintilor. Pentru a-i ajuta pe parinti sa nu-i lase neprotejati pe copii in fata pericolelor din lumea online, dar si pentru a contribui la educarea acestora in vedere utilizarii responsabile a tehnologiei, am reintrodus in portofoliul nostru de solutii oferta Kaspersky Safe Kids Premium cu trei luni acces gratuit. Prin functionalitatile pe care le ofera, gestionarea site-urilor si aplicatiilor pe care copilul le acceseaza, geolocalizarea acestuia, alerte si notificari in timp real in momentul in care sunt detectate activitati online suspecte sau actiuni restrictionate, monitorizarea timpului petrecut online, parintii au in permanenta controlul asupra activitatii online pe care cei mici o realizeaza", a declarat Andreas Elsner, director executiv comercial, Segment Rezidential, Telekom Romania.

Pentru a comunica solutiile pe care Telekom le aduce parintilor, prin care copiii pot fi protejati in mediul online, si pentru a-i determina sa constientizeze amenintarile online cu care se pot confrunta copiii lor, Telekom Romania a creat un experiment social unic, aducand pericolele online in lumea reala, prin realizarea proiectului "Parcul online". Parintii se confrunta cu amenintarea viscerala a pericolelor digitale si fiecare "atractie" din parc reprezinta o adevarata amenintare online.

Telekom Romania a anuntat totodata oferte noi, astfel ca de luni toti clientii de servicii mobile, existenti sau noi, de cartele preplatite sau abonamente, vor putea beneficia de trei luni acces gratuit in aplicatia Kaspersky Safe Kids Premium dupa activare. La expirarea celor trei luni, clientii vor plati doar 1 euro (5 lei)/luna, TVA inclusa, sau 1 euro credit in cazul serviciilor preplatite.

Pentru activarea serviciului trebuie trimis un SMS gratuit la 1333 cu textul "copil".

In acelasi timp, Telekom introduce in platforma Telekonomie serviciul Smart WiFi, internet instant la priza, fara gauri in pereti si cabluri in plus prin casa. Serviciul Smart WiFi poate fi achizitionat cu o reducere de 50% pentru primele 3 luni (de la 14,5 lei/luna).

Ambele oferte sunt valabile in perioada 7 septembrie - 18 octombrie 2020.

Compania a decis totodata prelungirea ofertelor pentru persoanele fizice care isi porteaza numerele in reteaua mobila Telekom. Acestea pot beneficia de abonamentul Mobil M, cu internet 4G nelimitat, minute si SMS-uri nationale nelimitate, cu 50% reducere in primele 12 luni, pentru care vor plati 3 euro/luna (aproximativ 15 lei/luna), TVA inclusa. Dupa cele 12 luni, costul va fi de 6 euro/luna (aproximativ 30 lei/luna), TVA inclusa.

Ofertele de mobil sunt valabile in perioada 7 septembrie - 18 octombrie 2020, la portare la abonamentul Mobil M, in cazul contractelor incheiate pe o perioada de 24 de luni.

Sondajul de opinie Kids security a fost realizat de ISRA Center pentru Telekom Romania, in perioada 17-27 august 2020, pe un esantion national reprezentativ de 1.000 de respondenti, dintre care 200 de copii cu varste cuprinse intre 10 si 17 ani. Culegerea datelor s-a realizat telefonic si online.

Telekom Romania este prezenta pe piata romaneasca din 2014, dupa rebranding-ul comun al Romtelecom si Cosmote Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#copii Internet, #acces internet, #sondaj, #date sondat opinie , #eveniment