Unionismul otravit

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 24 Octombrie 2016, ora 07:38
11734 citiri
Unionismul otravit

Mi-e foarte greu spre imposibil sa cred ca puseul unionist de la Bucuresti nu are legatura cu apropierea vertiginoasa a alegerilor din Republica Moldova, unde potrivit ultimelor sondaje candidatul pro-european Maia Sandu ar fi cazut pe locul al treilea, iar favoritul Igor Dodon promite anularea tratatului cu UE si interzicerea prin lege a unionismului.

Dupa cum, desi le consider evolutii regretabile, nu ma grabesc sa condamn actiunea ferma a fortelor de ordine in fata unor manifestari de strada care au depasit cadrul legal.

Va reamintesc, spre exemplu, ca atunci cand romanii, furiosi pentru ca dupa ore de stat la coada in fata ambasadelor nu au putut vota, s-au dedat la actiuni ilegale, fortele de ordine din capitalele europene respective au reactionat ferm si pe alocuri dur pentru restabilirea ordinii.

Pe de-o parte, ne plangem ca nu exista suficienta autoritate in Romania, pe de alta parte, cand ea se manifesta, o condamnam. O fi ceva schizoid aici?

Pe fondul chestiunii, nu vad de ce este atat de greu de inteles rational o realitate in care unionismul este in acest moment strict in favoarea intereselor Kremlinului din mai multe motive.

In acest moment istoric, unirea este o utopie.

In primul rand, ea nu este dorita de majoritatea celor de peste Prut. O arata toate sondajele de opinie. Si un astfel de proiect e greu spre imposibil de realizat impotriva vointei populare.

Dar sa zicem ca vointa publica poate fi influentata. Dar chiar inlaturat fiind acest obstacol, ea nu ar putea fi realizata in cadrul UE, pentru ca pe teritoriul R.Moldova exista un conflict inghetat, cel din Transnistria. Deci fie am decide unirea cu Romania iesita din UE, fie R. Moldova ar renunta la Transnistria, ceea ce ar crea un precedent periculos si pentru aceasta tara, si pentru Ucraina.

Apoi, Romania este la ani lumina distanta de capacitatea administrativa, institutionala, financiara de a gestiona alipirea unui stat capturat de mafie, fara justitie functionala cu si mai mari probleme economice.

Unirea nu ar salva R.Moldova, dar exista toate premisele ca ea sa scufunde Romania.

De ce spun ca aceste manifestari ajuta Kremlinul?

Pe de-o parte, servesc perfect pentru argumentarea tendintelor hegemonince ale Romaniei, adica exact teza pe care Rusia si Dodon o imping insistent.

Cand agiti unirea in fata unei populatii care nu o doreste majoritar, este usor ca ea sa fie zugravita drept intentii de ocupatie. O ofensiva in fata careia, nu-i asa?, Moscova si Dodon ii apara pe antiunionistii majoritari.

Pe de alta parte, eu am mai spus-o, cred ca Putin ar avea, pragmatic vorbind, mai multe motive sa isi doreasca unirea decat sa lupte impotriva ei. Intai ca nimic nu i-ar conveni mai mult decat ca tara de granita a UE si NATO sa fie complet destabilizata. Toate tensiunile care inevitabil ar decurge din efortul peste puterile noastre de a gestiona unirea ar fi capitalizate de Moscova.

Apoi, ce pretext a folosit Putin pentru a invada Ucraina si in general pentru a interveni brutal in alte tari? Apararea minoritatii rusesti din acele zone?

R.Moldova are cum o minoritate de 200 de mii de cetateni rusi, cu pasaport rusesc, la care se mai aduga restul rusofonilor.

Prin unire, ei ar deveni si cetateni romani, cetateni UE, pe care "Sfanta Rusie" s-ar simti obligata sa ii apere cum stie ea mai bine. Unde mai pui ca aceasta comunitate si-ar putea constitui o formatie de tip UDMR cu care sa joace un rol esential in guvernarea de la Bucuresti.

Sa stiti ca in razboiul hibrid in care ne aflam, cucerirea unei tari nu se face neaparat cu tancuri, ci prin mjloace politice carora unirea le serveste de minune.

Deja vedem ca acest miting unionist a creat tensiuni la Bucuresti, exista o polarizare in jurul actiunii fortelor de ordine. Ea vine in conditiile in care si presedintele, si premierul au ales sa apese intens pedala centenarului unirii, pe care unionistii, manipulati sau manipulatori, le-o intorc in plina figura.

Nu mi se pare ineptie mai mare posibila decat sa faci din unire un subiect de campanie in Romania. Inca o tema parazitara pe langa homosexualitate, dar de care se agata cu spor atat PSD, cat si Traian Basescu si Sebastian Ghita, noul "dream-team" al politicii romanesti.

Ministerul Reunificarii propus de Traian Basescu ar suna amuzant, daca nu ar fi sinistru.

Pentru campania de la Chisinau, ceea ce s-a intamplat la Bucuresti e de maxima gravitate. Unionism cu forta, studenti basarabeni batuti de jandarmi, toate apasa parca voluntar pe niste rani vechi, aproape obsesii dincolo de Prut.

Daca Dodon mai avea nevoie de un ajutor, numai ce a fost oferit prin acest miting unionist sfarsit prost.

Daca tot vrem sa le facem un bine basarabenilor, poate incepem prin a nu le face rau vanzandu-le niste iluzii nefezabile. Si daca tot vrem unirea, hai sa incepem cu partea economica, cu o prezenta solida a Romaniei peste Prut, hai sa mai inlocuim podul de flori cu TIR-uri. Si apoi om mai vedea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#miting unire Bucuresti, #alegeri Moldova Dodon Sandu , #eveniment