Ziare.com

USR atrage atentia asupra unui "atac fara precedent in Parlament la adresa padurilor", in cazul unui amendament la Codul Silvic

Duminica, 28 Iunie 2020, ora 12:09

   

USR atrage atentia asupra unui "atac fara precedent in Parlament la adresa padurilor", in cazul unui amendament la Codul Silvic
USR reclama, duminica, un "atac fara precedent in Parlament la adresa padurilor", afirmand ca "se incearca preluarea controlului absolut al pietei de lemn din Romania", prin introducerea unui amendament care ar elimina articolul antimonopol din Codul Silvic.

"Amendamentul Schweighofer la Codul Silvic, care a scos oamenii in strada, la proteste, in urma cu cinci ani, a revenit pe agenda Parlamentului cu riscul de a fi adoptat, in primele zile ale saptamanii viitoare, de Camera Deputatilor.

La propunerea Federatiei Silva (a sindicatelor din silvicultura) si, intr-o forma putin edulcorata, la propunerea unui deputat PSD de Alba, amendamentul vrea sa elimine articolul anti-monopol din Codul Silvic (art. 60, alin. 5, lit. f), care limiteaza la 30% volumul dintr-un sortiment de lemn care poate fi achizitionat si procesat, anual, de un operator economic sau de un grup de operatori economici.

In plus, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) propune eliminarea masurii anti-hotie, adoptata luna trecuta, in unanimitate, de Senat, la propunerea USR", a transmis, duminica, USR, printr-un comunicat de presa.

Sursa citata precizeaza ca amendamentele au fost depuse "pe firul scurt", la sfarsitul saptamanii trecute, la propunerile legislative pentru stoparea taierilor ilegale de paduri, care ii au ca initiatori si co-initiatori pe mai multi parlamentari USR si pe reprezentanti ai altor partide.

"Modificarile toxice vor fi discutate in comisiile de specialitate (Agricultura si Silvicultura, Mediu, respectiv Juridica), luni si marti, dupa care va urma votul in plen", anunta USR.

"E o strategie perversa, pe care am intalnit-o frecvent. La propuneri legislative benefice, dezbatute si adoptate de prima Camera sesizata - in cazul de fata Senatul - sunt grefate amendamente nocive, la Camera decizionala, in ultimele zile dinaintea votului final.

Este o strategie tipica grupurilor de interese de tip mafiot, cu sprijinul unor reprezentanti din Parlament, prin care e fentata dezbaterea publica reala, atat in forul legislativ, cat si in societate", arata senatorul USR Mihai Gotiu, membru in Comisia pentru Ape si Paduri si unul dintre initiatorii celor doua propuneri legislative vizate de amendamentele toxice.

"Pretextul invocat acum e manipulativ. Cica din cauza pretului scazut al lemnului din Europa Centrala si de Vest, nu s-ar mai gasi cumparatori pentru lemnul din Romania. In realitate, datele Inventarului Forestier National (IFN) arata ca mai mult de jumatate din volumul de lemn exploatat dispare din padurile Romaniei fara acte. Reducand semnificativ taierile ilegale, cu siguranta s-ar gasi cumparatori pentru lemnul taiat legal.

Daca Schweighofer si-ar impune monopolul pe rasinoasele din Romania, ceilalti procesatori autohtoni si cei care au nevoie de lemn de foc vor fi impinsi fie spre faliment, fie spre achizitia de lemn taiat ilegal. Practic, adoptarea amendamentului ar asigura cumparatori pentru lemnul exploatat ilegal de Mafia Padurilor", explica Mihai Gotiu.

USR sustine ca amendamentul vine in contextul in care, in aceasta saptamana, senatorul USR a prezentat informatiile oficiale solicitate Ministerului Afacerilor Interne, care arata ca numarul transporturilor de lemn confirmate ca ilegale prin verificari in urma apelurilor telefonice la 112, pe perioada starii de urgenta (martie - mai 2020), a fost dublu fata de perioada similara a anului trecut.

Un "alt amendament toxic"

Mihai Gotiu atrage atentia si asupra "altui amendament toxic", propus de MMAP. Ministerul propune eliminarea modificarii definitiei materialelor lemnoase, din Anexa nr. 1 a Codului Silvic, asa cum a fost adoptata in unanimitate de Senat.

Din cauza ca actuala definitie este incompleta, o parte importanta a produselor din lemn (resturi, rumegus, tocatura, deseuri, biomasa, aschii etc.) nu sunt considerate a fi "materiale lemnoase". Astfel, intre 30% si 50% din volumul lemnului exploatat nu e considerat lemn!

"E cel putin de neinteles propunerea Ministerului de eliminare a completarii definitiei adoptate deja de Senat. Cu atat mai mult cu cat, printre modificarile la Codul Silvic, votate de Senat, se numara si incadrarea ca infractiune a transporturilor ilegale de lemn.

Daca modificarea definitiei materialelor lemnoase ar fi eliminata, s-ar ajunge la situatia in care un om care transporta fara acte, cu o caruta, 2-3 mc de lemn, ar ajunge la puscarie, iar cineva care transporta, cu camioane de zeci de metri cubi, lemn 'tocat' (lemn cu aceeasi valoare cu a lemnului de foc!) ar scapa cu o amenda pe care ar acoperi-o din urmatorul transport ilegal!", explica senatorul USR.

Cele doua propuneri de modificare a Codului Silvic (inregistrate la Camera Deputatilor cu numerele PLX 356/2020, respectiv PLX 261/2020) au fost adoptate separat de Senat, dar, avand acelasi obiect, vor fi dezbatute si votate impreuna in Camera Deputatilor, saptamana viitoare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1854 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor