Vamesii romani, obligati sa restituie aproape 400.000 de dolari confiscati dupa ce au fost gasiti ascunsi sub roata de rezerva a unui Maserati

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Luni, 22 Iunie 2020, ora 11:03
33578 citiri
Vamesii romani, obligati sa restituie aproape 400.000 de dolari confiscati dupa ce au fost gasiti ascunsi sub roata de rezerva a unui Maserati
Foto: Pixabay (Arhiva)

Tribunalul Maramures a obligat Statul Roman sa le resituie unui moldovean cu dubla cetatenie (moldoveneasca si ucraineana) si sotiei sale ucrainence aproape 400.000 de dolari, confiscati in 2017 la granita cu Ucraina. Banii nu au fost declarati la intrarea in tara, fiind gasiti cu ocazia controului vamal sub rotata de rezerva a Maserati-ului cu care cei doi au intrat in Romania.

1 mai 2017. Vamesii romani de la Biroul Vamal Sighetu-Marmatiei anunta ca in urma unui control realizat la intrarea in tara asupra unui Maserati inmatriculat in Ucraina "au descoperit 400.000 USD intr-o cavitate a autoturismului, amplasata in portbagajul acestuia, sub locasul rotii de rezerva". Masina era condusa de un tanar de 24 de ani, cu dubla cetatenie, moldoveneasca si ucraineana. Tanarul era insotit de sotia sa, o ucraineanca in varsta de 23 de ani.

Pentru ca, potrivit legii, orice suma mai mare de 10.000 de euro trebuie declarata la intrarea in tara, lucru pe care soferul Maserati-ului si sotia sa nu l-au facut, vamesii i-au amendat cu 5.000 de lei pe fiecare dintre ocupantii masinii. In plus, dupa ce i-a lasat fiecaruia o suma echivalenta cu 10.000 de euro, vamesii au confiscat suma de 378.130 de dolari.

Moldoveanul si sotia sa au contestat in instanta procesul-verbal intocmit de vamesii de la Sighet, cerand restituirea banilor. In proces, cei doi au aratat ca banii au o provenienta legala si erau adusi in Romania pentru a fi depusi la banca in vederea achizitiei unor utilaje. Cei doi au mai declarat ca intentionau sa declare banii pe care ii aveau asupra lor, dar in momentul in care au fost supusi contolului vamal credeau ca inca se efectueaza controlul Politiei de Frontiera. "S-a desfasurat un control mixt, cu incalcarea legii, intreaga procedura a fost viciata", au reclamat posesorii banilor.

Cei doi au aratat ca stiau ca trebuie sa declare banii, dar faptic nu au ajuns la punctul vamal in vederea declararii sumei de bani. Soferul Maserati-ului a mai aratat in instanta ca "la apropierea organului competent (vames) au anuntat ca detin sume de bani care se impun a fi declarate si ca doresc sa completeze o declaratie scrisa, conform dispozitiilor legale in vigoare, iar acesta a refuzat sa ii puna la dispozitie formularul obligatoriu". "Intentia petentilor era sa declare banii, ruta si destinatia acestora, mai ales in conditiile in care acestia urmau sa fie investiti in Romania, asa cum s-a dovedit", a aratat avocatul celor doi reclamanti in instanta.

"Avem niste haine cu care mergem la Baia - Mare"

In proces, Directia Regionala a Finantelor Publice Cluj, de care apartine Biroul Vamal Sighet, a aratat ca "din inregistrarile depuse la dosarul cauzei (n.r. filmarile din vama), a rezultat ca la solicitarea organelor de control petentii nu au declarat ca detin o anumita suma, limitandu-se doar la deschiderea portbagajului, in vederea efectuarii controlului vamal".

Vamesii romani au mai aratat ca la inceperea controlului, agentul care a efectuat verificarile i-a intrebat pe cei doi daca au bunuri care trebuie declarate, sotia soferului spunand ca "avem niste haine cu care mergem la Baia Mare". "Tot din inregistrarile depuse la dosarul cauzei reiese clar si fara echivoc ca petentul a scos din portbagajul masinii bagajele la care facusera referire mai sus, insa nici cu acea ocazie nu a spus nimic despre suma de bani detinuta. Petentii desi au avut ocazia sa declare suma de bani nu au facut-o, cu atat mai mult cu cat li se ceruse de doua ori sa deschida portbagajul masinii", a mai aratat Directia Generala a Finantelor Publice Cluj in instanta.

Potrivit vamesilor, cu ocazia controlului "petenta a deschis portbagajul si a ridicat doar capacul care acoperea cavitatea in care se afla roata de rezerva, fara insa a scoate si roata din acest locas". "Si acesta era un moment bun in care petentii ar fi putut sa declare si sa prezinte sumele de bani pe care le aveau ascunse. (...) Din modul cum a decurs controlul dar mai ales din locul unde era ascunsa suma de bani, caci nu se poate spune ca nu ar fi fost ascunsa..., fiind descoperita in locasul rotii de rezerva si nu in poseta, sau in cabina auto alaturi de petenti, ... se poate concluziona, fara putinta de tagada, ca apelantii nu au avut sub nicio forma intentia sa declare suma de bani, sperand probabil ca nu va fi descoperita", ai mai aratat vamesii in instanta.

Banii confiscati au fost ascunsi, dar trebuie restituiti

In prima instanta, Judecatoria Sighetu Marmatiei a mentinut procesul-verbal intocmit de vamesii de la Biroul Vamal Sighet. Sentinta a fost atacata cu apel la Tribunalul Maramures. Judecatorii de aici au decis ca starea de fapt din procesul-verbal prin care s-a constatat ca ocupantii Maserati-ului au ascuns detinerea banilor este reala.

Tribunalul Maramures a respins si reclamatia potrivit careia celor doi nu li s-a pus la dispozitie translator si li s-a incalcat dreptul la aparare. "Desi petentii sunt cetateni straini, tribunalul observa ca acestia - sot si sotie, sunt la origine moldoveni respectiv ucraineeni, cu domiciliul apropiat frontierei de nord a Romaniei. Mai mult, petentulceste cetatean moldovean, unde se vorbeste limba romana, separat de imprejurarea ca detine societati comerciale in Romania. Iar ambii petenti se aflau impreuna in acelasi autovehicul verificat de autoritatile vamale romane, pe teritoriul caruia exista dupa intrarea in tara, fiind si de notorietate, aplicate informatii in mai multe limbi, inclusiv ucraineana si engleza. Petentii sunt tineri si nu se poate retine ca nu cunosc chiar la un nivel de baza limba engleza, iar in Romania, avand aceleasi reguli ca alte state din Comunitatea Europeana, acestia au intrat anterior in foarte multe randuri, afirmatia intimatei sub acest aspect, nefiind combatute cu probe certe de petentii apelanti", se arata in sentinta Tribunalului Maramures.

Totusi, dupa in baza documentelor care atesta provenienta banilor, necontestate de Directia Generala a Finantelor Publice, Tribunalul Maramures a dispus restituirea celor 378.000 de dolari confiscati. Judecatorii au dispus resituirea banilor in baza unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) de la finalul anului 2019. CJUE a decis atunci ca confiscarea banilor nedeclarati contravine dreptului Uniunii Europene.

"Curtea de Justitie a Uniunii Europene, a aratat ca articolele 63 si 65 TFUE trebuie interpretate in sensul ca se opun unei reglementari a unui stat membru care, pentru a sanctiona neindeplinirea obligatiei de declarare a sumelor importante de numerar la intrarea sau la iesirea de pe teritoriul acestui stat, prevede, in plus fata de aplicarea unei amenzi administrative, confiscarea in beneficiul statului a sumei nedeclarate care depaseste 10.000 de euro. ()Avand in vedere aceste considerente, tribunalul apreciaza prioritara aplicarea dreptului comunitar, conform celor de mai sus, cu consecinta admiterii apelului petentilor, strict in aceste limite, respectiv in temeiul art. 480 alin. 2 Cod procedura civila, cu consecinta schimbarii in parte a sentintei atacate, in sensul admiterii in parte a plangerilor contraventionale, respectiv dispunerii restituirii sumelor retinute de la petenti prin actele contestate in termen legal, conform dispozitivului prezentei hotarari", se arata in sentinta Tribunalului Maramures, care este definitiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce-a trebuit să facă o tânără profesoară care a primit 3.000 de dolari de la un elev, la meditație: ”Să nu se obosească”
Ce-a trebuit să facă o tânără profesoară care a primit 3.000 de dolari de la un elev, la meditație: ”Să nu se obosească”
O profesoară care a fost solicitată să dea meditații copiilor bogați din Dubai a relatat o întâmplare inedită, cu unul dintre elevi. Conform Business Insider, profesoara respectivă a...
Doi polițiști au vrut "să ajute" un al treilea. După patru ani, toți sunt judecați pentru fals intelectual și material
Doi polițiști au vrut "să ajute" un al treilea. După patru ani, toți sunt judecați pentru fals intelectual și material
Trei poliţişti rutieri din Maramureş au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de fals intelectual şi fals material după ce, în urmă cu aproape patru ani, doi dintre ei l-au prins...
#maramures, #dolari, #confiscati, #Maserati , #eveniment