Vaticanul a publicat în premieră informații despre proprietățile deținute. Doar în Italia sunt peste 4.000

Duminica, 25 Iulie 2021, ora 07:46
3847 citiri
Vaticanul a publicat în premieră informații despre proprietățile deținute. Doar în Italia sunt peste 4.000

Vaticanul a publicat sâmbătă, în premieră, informaţii despre proprietăţile imobiliare deţinute, dezvăluind că are în proprietate peste 5.000 de proprietăţi, în cadrul celei mai detaliate raportări financiare din istoria sa, transmite Reuters.

Informaţia a fost inclusă în două documente, o declaraţie financiară consolidată aferentă anului 2020 pentru Sfântul Scaun şi primul buget public din istorie pentru Administraţia Patrimoniului Sfântului Scaun (APSA).

APSA, un birou pentru contabilitate generală, gestionează proprietăţi imobiliare şi investiţii, plăteşte salarii ş acţionează drept birou de achiziţii şi departament de resurse umane.

Cele două documente au peste 50 de pagini de informaţii financiare, care includ grafice, hărţi şi interviuri explicative.

Bugetul APSA, de 30 de pagini, arată că deţine 4.051 de proprietăţi în Italia şi aproximativ 1.120 în străinătate, în afară de ambasadele din jurul lumii.

Doar aproximativ 14% din proprietăţile sale italiene au fost închiriate la tarife de piaţă, în timp ce celelalte au fost închiriate la tarife reduse, multe pentru angajaţii Bisericii. Aproximativ 40% sunt clădiri instituţionale precum şcoli, mănăstiri şi spitale.

Documentaţia arată că APSA deţine proprietăţi ca investiţii în zone de lux din Londra, Geneva, Lausanne şi Paris.

O clădire din districtul South Kensington din Londra a dus la pierderi enorme după ce a fost cumpărată de către Secretariatul de Stat al Vaticanului ca investiţie în 2014.

Marţi va începe la Vatican un procesul în care 10 persoane sunt acuzate în legătură cu achiziţionarea acestei clădiri, între care un cardinal cunoscut.

Aceştia sunt acuzaţi de infracţiuni financiare, inclusiv delapidare, spălare de bani, fraudă, extorcare şi abuz de serviciu.

Părintele Juan Antonio Guerrero, şeful Secretariatului pentru Economie al Vaticanului (SPE), a declarat pentru site-ul oficial Vatican News că clădirea va fi vândută în curând. El a spus că procesul va fi ”un punct de cotitură” în credibilitatea Vaticanului în materie economică şi că un eveniment similar nu ar putea fi repetat din cauza măsurilor adoptate de atunci.

Anul trecut, Papa Francisc a privat secretariatul de stat de controlul asupra fondurilor sale, transferându-le către APSA şi cu supravegherea SPE.

O declaraţie financiară consolidată separată pentru Sfântul Scaun, emisă sâmbătă, a arătat un deficit de 64,8 milioane de euro în 2020, în scădere faţă de un deficit de 79,2 milioane în 2019.

Bugetul Sfântului Scaun include administraţia centrală a Bisericii Romano-Catolice, cunoscută sub numele de Curia, care supraveghează guvernarea Bisericii mondiale de 1,3 miliarde de membri, reprezentanţele sale diplomatice globale şi operaţiunile media.

Vatican City, inclusiv Muzeele Vaticanului şi banca Vaticanului, are un buget separat. Pentru a acoperi deficitul din 2020, aproximativ 50 de milioane de euro au fost preluaţi din Peter's Pence, un fond de donaţii pentru a-l ajuta pe papă să desfăşoare activitatea mondială a Bisericii.

Pandemia COVID-19 a lovit puternic veniturile Vaticanului în 2020. Bazilica Sf. Petru şi Muzeele Vaticanului, acestea din urmă o sursă importantă de venituri, care în 2019 a primit aproximativ 6 milioane de vizitatori plătitori, au fost închise sau doar parţial deschise o mare parte din anul 2020.

Citeste si:
WhatsApp testează un nou instrument pentru monetizarea serviciului de social media. Cum funcţionează "Directorul de companii"
WhatsApp testează un nou instrument pentru monetizarea serviciului de social media. Cum funcţionează "Directorul de companii"
Cea mai nouă soluţie Facebook pentru a face bani de pe urma WhatsApp, fără a încălca prea mult intimitatea utilizatorilor, este un director de companii, unde utilizatorii să descopere...
Horoscop zilnic. Luni, 20 septembrie
Horoscop zilnic. Luni, 20 septembrie
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Este posibil...
Sursa: NEWS.RO