Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vesti proaste de la directorul Administratiei Nationale de Meteorologie. "Cu siguranta vom vorbi despre seceta in a doua parte a verii"

Marti, 29 Iunie 2021, ora 16:33
4053 citiri
Vesti proaste de la directorul Administratiei Nationale de Meteorologie. "Cu siguranta vom vorbi despre seceta in a doua parte a verii"
Directorul general al ANM, Elena Mateescu. FOTO Captura

Romania va avea parte cu siguranta de o perioada de seceta in cea de-a doua parte a verii, a declarat, marti, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, in cadrul unei conferinte despre problemele de mediu din Romania.

"Luna iunie ne-a dovedit din plin ca trecem de la inundatii la canicula si cu siguranta vom vorbi din nou si despre seceta in a doua parte a verii, dupa un an anterior excesiv de secetos", a afirmat Elena Mateescu.

Directorul general al ANM a apreciat ca masuratorile din ultimii 20 de ani si alti indicatori confirma existenta schimbarilor climatice in Romania.

"Nu suntem in bine (directia schimbarilor climatice din Romania, n.r.), pentru ca daca luam in considerare ultimii 20 de ani, cei mai calzi din istoria masuratorilor meteorologice si in tara noastra, deceniul 2011 - 2020 cel mai cald deceniu, pentru ca 7 ani din acel deceniu sunt in top 10 cei mai calzi ani din istorie, 2019 - 2020 sunt pe locul intai si doi ca fiind cei mai calzi ani, si in acesti ani am avut abateri termice ale temperaturii medii anuale a aerului mai mari de 1,5 grade Celsius, si mentionez acest prag pentru ca reprezinta tinta Acordului de la Paris, si daca nu implementam masuri specifice de adaptare la schimbarile climatice ca sa ajungem la neutralitate climatica in 2050, cu siguranta efectele pot fi asupra anumitor sectoare ireversibile", a mentionat Elena Mateescu.

Directorul general al ANM a subliniat ca schimbarile in evolutia conditiilor climatice din Romania nu sunt o exceptie, ci o certitudine.

"Observam ce se intampla cu fenomenele meteo extreme, periculoase: in luna iunie acest an am emis 68 de avertizari meteorologice de tip nowcasting de Cod rosu. In 24 de ore este prima data cand emitem mai mult de 36 de astfel de avertizari. Pentru prima data in luna iunie am avut Cod rosu de canicula in partea de vest a tarii, doua zile consecutiv. Acest lucru nu face decat sa confirme ca intr-adevar schimbarile observate in evolutia conditiilor climatice din tara noastra nu sunt o exceptie, ci o certitudine", a precizat Elena Mateescu.

Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
ANM anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, 24 aprilie, dar şi precipitaţii mixte la munte. De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de precipitaţii...
#meteo, #seceta, #vara, #elena mateescu , #eveniment