Victimele nevinovate ale internetului: Mai mult de jumatate dintre copii nu sunt constienti de pericolele din mediul online

Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 12:34
2391 citiri
Victimele nevinovate ale internetului: Mai mult de jumatate dintre copii nu sunt constienti de pericolele din mediul online
Imagine generica FOTO Pixabay

Mai mult de jumatate dintre copii (53%) nu sunt constienti de faptul ca exista pericole in mediul online, in timp ce 19% dintre cei care au fost agresati pe internet sustin ca nu au discutat niciodata cu cineva despre ce au patit, arata un studiu intocmit de ISRA Center, pentru Telekom Romania.

"Educatia, protectia si sanatatea copiilor reprezinta prioritati pentru orice parinte. In mod cert, pandemia a generat noi preocupari pentru acestia, fiind nevoiti sa gaseasca varianta echilibrata dintre a le oferi copiilor educatie, alternative de petrecere a timpului liber si serviciu. Dar responsabilitatile parintilor nu se limiteaza la perioada dificila prin care trecem, si nici nu au inceput cu aceasta. Lipsa informarii parintilor despre pericolele online care pot traumatiza copiii, inexistenta unei comunicari deschise si sincere cu acestia despre prietenii, preocuparile si pasiunile lor, accesul neingradit la tehnologie si internet, au facut din copii cetateni digitali care sufera din cauza abuzurilor online si care rar vorbesc despre traumele prin care trec. Minorii care sunt online si au conturi de socializare pe diverse platforme gratuite ar trebui sa fie constienti atat de oportunitati, caci tehnologia si internetul au un rol esential in societatea actuala, dar si de capcane", se mentioneaza in concluziile cercetarii.

Rezultatele sondajului ISRA Center releva faptul ca 53% dintre copii nu sunt constienti ca exista pericole online, iar dintre cei care spun ca au fost agresati 42% afirma ca au ales sa discute cu prietenii, colegii sau cu alte persoane, ascunzand parintilor prin ce au trecut.

Totodata, 19% dintre copii care au fost agresati pe internet spun ca nu au discutat niciodata cu nimeni despre ceea ce au patit.

"Pentru a limita cat mai mult expunerea celor mici la abuzurile online, Telekom Romania ofera tuturor clientilor de servicii mobile, existenti sau noi, de cartele preplatite sau abonamente, trei luni acces gratuit in aplicatia Kaspersky Safe Kids Premium. Oferta se poate activa pana in data de 18 octombrie 2020, printr-un SMS la numarul 1333 cu textul COPIL. La expirarea celor trei luni, clientii vor plati doar 1 euro (5 lei)/luna, TVA inclus, sau 1 euro credit in cazul serviciilor preplatite", anunta operatorul de telecomunicatii.

Telekom Romania aminteste de faptul ca aplicatia Kaspersky Safe Kids Premium este disponibila atat pe telefoanele cu sistem de operare Android, cat si iOS. Varianta premium a aplicatiei mobile include urmatoarele functionalitati: monitorizarea apelurilor si a mesajelor, localizarea telefonului copilului pe harta (geolocalizare), gestionarea timpului petrecut de copil pe internet, filtrarea continutului online a site-urilor care pot fi accesate, disponibilitate pe dispozitive multiple (computer, laptop, telefon, tableta), alerte si notificari in timp real in momentul in care sunt detectate activitati online suspecte sau actiuni restrictionate, monitorizarea nivelului bateriei.

In acelasi timp, Telekom Romania si Asociatia Telefonul Copilului pun la dispozitia adolescentilor instrumente gratuite prin care pot solicita sprijin sau consiliere atunci cand sunt victime ale abuzurilor, indiferent de natura acestora, astfel. www.116111.ro (platforma educationala care reuneste informatii utile despre cum se pot semnala cazurile de abuz asupra copiilor, dar si modalitatile prin care victimele pot solicita consiliere specializata), HappyGraff (prima aplicatie mobila prin care se ofera acces la servicii de consiliere copiilor si adolescentilor, direct de pe telefonul mobil) si numarul gratuit 116111 la care adolescentii pot suna pentru a-si exprima temerile, pentru a vorbi despre aspectele care ii afecteaza in mod direct si, cel mai important, pentru a primi ajutor in caz de urgenta, numar disponibil de luni pana vineri, intre orele 8:00 - 20:00.

Sondajul de opinie Kids Security a fost realizat de ISRA Center pentru Telekom Romania, in perioada 17 - 27 august 2020, pe un esantion national reprezentativ de 1.000 de respondenti, dintre care 200 de copii cu varste cuprinse intre 10 si 17 ani. Culegerea datelor s-a realizat telefonic si online.

ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#online, #copii, #Internet, #pericole , #eveniment