Guvernul a adoptat mai multe acte normative aferente Programului de relansare economica

Joi, 16 Iulie 2020, ora 21:04
3593 citiri
Guvernul a adoptat mai multe acte normative aferente Programului de relansare economica
Foto: Facebook/Guvernul Romaniei

Guvernul s-a reunit joi, 16 iulie, in sedinta pentru a aproba acte normative aferente Programului de relansare economica.

Au fost adoptat actul normativ care prevede suma de 1 miliard de euro pentru distributia de gaze.

Un alt proiect de act normativ pentru implementarea masurilor de sprijin pentru companiile afectate de COVID-19 a fost adoptat. E vorba despre un program de 1 miliard de euro pentru reluarea activitatii economice. Se asigura un buget de 100.000 de milioane de euro pentru microgranturi, pentru PFA-uri si ONG-uri, precum si pentru cabinetele medicale.

A doua component majora vizeza sumele necesare pentru oferirira unui ajutor nerambursabil pentru firmele mici si mijlocii. Bugetul este de 350.000 de milioane de euro si rambursarea e de 5 la suta. Domeniile vizite sunt domeniile afectate precum HoReCa, serviciile de transport, industria de evenimente, editurile si librariile.

O alta componenta este reprezentata de granturile pentru investitii. Un buget de 550 de milioane de euro pentru reprofilare pentru domeniile alimentare, tursim, confectii etc. Ordonanta de urgenta urmeaza sa fie adoptata dupa obtinerea toturor avizelor.

Alte programe de sprijin in domeniul asigurarii competentelor digitale pentru companii: programul de asigurare a competentelor digitiale pentru companiile mari si pentru companiile mijlocii.

Tot din programul operational capital uman a fost inaintatat hotrarea de guvern pentru infiintarea de inteprinderi sociale pentru mediul rural. Valoarea granturilor este cumprinsa intre 40.000 si 100.000 de euro in functie de numarul de locuri de munca create.

Ordonanta de urgenta pentru leasingul echipamentelor si utilajelor pentru imm uri a fost adoptata. Ea prevede o valoare a finantarii de 5 milioane de lei, valoare a garantiilor de 80% pentru echipamentul IT, valoare pentru alte utilaje de 60%. Plafonul total este de 1,5 miliarde lei, pot fi luate de beneficiar cu avans 0.

Premierul Orban a anuntat miercuri, in cadrul sedintei extraordinare a Guvernului in care s-a aprobat prelungirea starii de alerta, ca joi Executivul va discuta spre adoptare actele normative necesare pentru implementarea Programului de relansare economica pe care l-a anuntat.

"Pastram sedinta de guvern de joi. Sedinta de guvern de joi va fi dedicata actelor normative pentru implementarea Programului de relansare economica 'Recladim Romania' si celorlalte acte normative de pe ordinea de zi obisnuita", a afirmat Orban.

In cadrul sedintei de guvern de joi, ar putea fi aprobat, intre altele, un act normativ privind sprijinirea companiilor mari, discutat deja in Executiv.

Stire in curs de actualizare

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#guvern, #Orban, #relansare economica , #eveniment