Ministrul Muncii: "Pentru somajul tehnic au fost facute plati de peste 4,8 milioane de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari"

Vineri, 28 August 2020, ora 13:51
3841 citiri
Ministrul Muncii: "Pentru somajul tehnic au fost facute plati de peste 4,8 milioane de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari"
Violeta Alexandru FOTO: Fcaebook/Violeta Alexandru

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat vineri ca pentru somajul tehnic au fost facute plati de peste 4,8 milioane de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari, iar cele mai multe au fost facute in Bucuresti, Cluj si Timis.

"La sfarsitul lunii august situatia aplicarii acestor m-suri este dupa cum urmeaza: pentru somajul tehnic la inceputul starii de urgenta, avand o serie de domenii carora ne-am adresat cu aceasta masura si care domenii au presupus o mobilizare extraordinara din partea tuturor angajatilor, am efectuat plati de peste 4,8 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari. Reamintesc e vorba de salariati avand contractele de munca suspendate si profesionisti", a afirmat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a precizat ca cele mai multe plati au fost facute in Bucuresti, Cluj si in Timis.

"Nu este surprinzator probabil faptul ca cele mai multe plati s-au facut in Bucuresti, in Cluj, in Timis, orase cu mare angajatori cu care am tinut legatura in aceasta perioada si care din cate inteleg de la domniile lor au beneficiat in mod prompt de sprijinul acordat prin somajul tehnic. Au ramas dupa incetarea starii de urgenta un numar redus de domenii, iar acum mentinem masura doar pentru cateva, ca urmare a deciziei de ieri luata in Guvern raman inchise barurile, discotecile, cluburile in spatii inchise, doar salariatilor acestor unitati economice urmand sa li se aplice masura somajului tehnic", a mai afirmat ministrul Muncii.

Violeta Alecandru s-a referit si la platile facute pentru parintii care au avut zile libere pentru ingrijirea copilului in perioada pandemiei.

"Am facut plati pentru parintii care se aflau in zile libere pentru ingrijirea copilului in perioada a pandemiei de peste 78 milioane de lei pentru aceasta masura apeland un numar de peste 60.000 de salariati", a transmis Violeta Alexandru.

Ea a mai declarat ca au fost facute plati de peste 600 de milioane de lei pentru masura care vizeaza acoperirea a 41,5 la suta din costul salarial.

"Dupa ce rectificarea bugetara a fost aprobata, punand la punct in doar cateva zile toate procedurile interne pentru ca banii sa ajunga de la Ministerul Finantelor, Trezorerie, ANOFM, AJOFM-uri, trezoreriile locale, o procedura tehnica pe care am parcurs-o in cel mai scurt timp, am inceput si astazi suntem la peste 90% din platile efectuate raportat la luna iunie pentru masura constand in 41,5 la suta cost salarial pentru fiecare salariat care s-a aflat anterior in somaj tehnic si a revenit in activitate. Suntem astazi cu plati de peste 608 milioane de lei pentru aproape 500.000 de angajati. Trebuie sa precizez aici faptul ca prin comparatie cu masura somajului tehnic cea vizand acoperirea a 41,5 la suta din costul salarial are anumite particularitati de unde si nevoia de a sublinia cateva lucruri pentru angajatori", a mai afirmat Violeta Alexandru.

Ea a reamintit ca documentele trebuie depuse pana in data de 25 a fiecarei luni.

"In primul rand le supun atentiei faptul ca se pot depune documentele cerere a declaratiei pana in data de 25 ale lunii cand trebuie sa isi plateasca contributiile. Spre deosebire de somajul tehnic masura constand in 41,5 se aplica pe baza de rambursare, adica domniile lor trebuie sa faca plata inainte inclusiv a contributiilor si sa faca aceasta dovada catre agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca. Nu inseamna ca trebuie sa astepte pana in data de 25, se pot incarca toate documentele si eventual daca decid sa iti plateasca contributiile in ultima zi dovada platii acestor contributii se poate incarca ultima", a explicat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a mai precizat ca sunt multe cereri incomplete depuse de angajator.

"Sunt foarte multe cereri incomplete depuse de angajator de unde si efortul echipelor AJOFM-urilor de a comunica cu fiecare angajator pentru ca scopul nostru nu este sa primim o solicitare si sa constatam ca ea nu este completa, scopul nostru este sa sprijinim angajatorii si ca atare atitudinea angajatilor agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca este aceea de a veni in sprijinul, de a cauta in mod proactiv angajatorul de a-l ajuta sa-si completeze documentele, de a clarifica acele aspecte care sunt incomplete", a mai spus Violeta Alexandru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Violeta Alexandru, #somaj tehnic, #parinti , #eveniment