Zi de doliu in memoria primilor martiri ai Timisoarei din decembrie 1989

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 10:07
1985 citiri
Zi de doliu in memoria primilor martiri ai Timisoarei din decembrie 1989
Foto: Arhiva

Zi de doliu in Timisoara, luni, in memoria primilor 66 de manifestanti din oras care au cazut pentru libertate in timpul Revolutiei din decembrie 1989.

Prin dispozitia primarului, toate steagurile institutiilor din oras vor fi coborate in berna.

Manifestarile comemorative sunt organizate de Asociatia 17 Decembrie a Ranitilor si Familiilor Indoliate din Revolutia din 1989 si de Asociatia Memorialul Revolutiei.

Pana la ora 9.30 este organizata primirea invitatilor din tara, impreuna cu care se va porni intr-un mars de comemorare a Revolutiei romane.

La ora 10.00 se va oficia o slujba de pomenire a eroilor martiri la Catedrala Mitropolitana, unde va avea loc si o depunere de coroane la locul de martiriu unde a cazut unul dintre primii tineri care a strigat "Libertate!".

Revolutionarii din Timisoara catre Ponta: "Mai, Victoras - iepuras, ai grija ce faci!"

De la ora 10.30 in sala de concerte a Liceului Ion Vidu va fi proiectat filmul documentar "Noi nu murim!", iar la ora 12.00 este programat un Te Deum pentru pomenirea eroilor martiri la Biserica Martirilor.

Urmatorul moment comemorativ se va derula la Cimitirul Eroilor, cu slujba de pomenire a eroilor martiri, un parastas si depuneri de coroane. Aceleasi ceremonialuri vor urma in Cimitirul Saracilor de la ora 14.00.

Ziua se va incheia cu un moment de reculegere cu lumanari pe treptele Catedralei Mitropolitane de la ora 19.30.

Pe 17 decembrie 1989 armata a organizat o demonstratie de forta in centrul Timisoarei, iar la ora 17,00 s-au auzit primele focuri de arma in oras. La Procuratura Militara Timisoara au fost inregistrati atunci 66 de morti si 196 de raniti. In seara aceleiasi zile, la Bucuresti Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea in forta a manifestantilor de la Timisoara, etichetati ca tradatori.

Manifestarile comemorative vor continua pana in data de 21 decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Timisoara revolutie comemorare, #Timisoara Revolutie , #eveniment