Ziua europeana pentru depistarea melanomului

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 09:40
1498 citiri

Societatea Romana de Dermatologie (SRD) participa si anul acesta, impreuna cu medicii dermatologi din Europa, la realizarea celei de a sasea editii nationale a "Euro Melanoma Day - Ziua europeana pentru depistarea melanomului", miercuri, 18 mai.

In aceasta zi, medici dermatologi din tot cuprinsul tarii, membri ai SRD, vor oferi consultatii gratuite pentru afectiuni tumorale cutanate, potrivit unui comunicat.

Aceasta implicare benevola in campania care se desfasoara in 28 de tari europene in luna mai are ca scop avertizarea populatiei asupra cancerului de piele (inclusiv a melanomului, cea mai agresiva tumora maligna a omului). Consultatiile gratuite se realizeaza in vederea depistarii de leziuni precanceroase sau cancere cutanate.

Fiecare pacient consultat va fi informat asupra riscului expunerii exagerate la radiatiile ultraviolete, a modalitatii de autoexaminare a tegumentelor, a aspectului macroscopic al tumorilor cutanate si asupra metodelor terapeutice existente. Medicul va completa un chestionar standard european in baza caruia se va realiza o statistica la nivel national si international.

Consultatiile gratuite vor fi acordate in principalele centre dermatologice judetene si Bucuresti, miercuri, intre orele 9:00 si 14:00.

SRD organizeaza aceasta actiune impreuna cu Bristol-Myers Squibb si Merck Sharp and Dome.

In campania din 2009, au fost consultati gratuit 3.124 de pacienti la nivel national, 74 dintre cei examinati au fost diagnosticati cu melanom iar peste 330 au fost diagnosticati cu alta forma de cancer cutanat. Mare parte dintre leziunile diagnosticate au fost provocate de expunerea indelungata si neprotejata la soare.

In jur de 150.000 de melanoame apar anual la oameni de pe intregul mapamond si aproximativ 40.000 de persoane mor in fiecare an din aceasta cauza.

Campania pentru depistarea cancerului de piele are un rol de prevenire, depistare a leziunilor precanceroase si canceroase, dar si de solutionare a cazurilor nou descoperite.

Potrivit specialistilor dermatologi, soarele este benefic, dar trebuie sa fim atenti cat si cum ne expunem la soare, un rol important avand factorii de protectie cutanata si intervalul orar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Ziua europeana depistarea melanomului, #Romania boli dermatologice , #eveniment