Ziua Holocaustului a coalizat, in 21 aprilie 2020, numerosi reprezentanti ai autoritatii centrale, precum Premierul Ludovic Orban, Viceprim-ministrul Raluca Turcan, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Carmen Mihalcescu, Ambasadorul Romaniei in Franta, Luca Niculescu, care au raspuns prompt invitatiei lansata de Fundatia Magna cum Laude-Reut - Complexul Educational Laude-Reut, adresand mesaje de sustinere si inserand placute comemorative virtuale pe site-ul March of the Living.
S-au asociat acestui demers jurnalisti si oameni de media, lideri ai lumii actuale, din tara si din strainatate, carora le multumim ca au inteles importanta acestui moment, care militeaza, precum spunea laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, autor de origine romana si supravietuitor al Holocaustului, pentru rolul educatiei in stavilirea si eradicarea antisemitismului, intolerantei si prejudecatii.
Anul acesta avem parte de o comemorare atipica, din cauza pandemiei COVID-19, care ne-a obligat sa ne distantam social: astazi, la ora 10:00, o sirena a sunat doua minute, aducand intreg Israelul la tacere, in semn de aducere aminte.
Apoi, oamenii au iesit pe balcoane si au cantat imnul sperantei, in semn de solidaritate cu supravietuitorii Holocaustului in aceasta perioada cand sunt mai singuri ca niciodata, sub sloganul "Amintindu-va de aproape, imbratisand la distanta".
Tot de la distanta, de la peste 2000 de kilometri, in semn de respect, elevii Laude-Reut au tinut momente de reculegere in memoria victimelor nevinovate ale Holocaustului, afirmandu-si credinta de a nu uita si a nu repeta aceste atrocitati - NEVER MEANS NEVER, ne spun Tudor (clasa a VI-a), Yaleen (clasa a IX-a), Matei (clasa a XII-a), Rotem (clasa a VIII-a), Daria (clasa a XI-a), Amos (clasa a VIII-a) si familiile lor.
Premierul Romaniei Ludovic Orban si-a manifestat solidaritatea fata de victimele Holocaustului, mentionand ca acum, mai mult ca niciodata, dat fiind contextul pandemiei prin care trecem, trebuie sa constientizam, o data in plus, ca viata este bunul cel mai de pret al tuturor: Aducem un omagiu victimelor Holocaustului si suntem solidari cu cei care au supravietuit acelor orori. Cu indurerare si respect pentru suferinta lor, ne rugam pentru toti.
Totodata, viceprim-ministrul Raluca Turcan a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, in care indeamna la vigilenta si unitate, la cunoasterea adevarului - https://bit.ly/3bulsGQ
In calitate de reprezentant oficial in Romania al International March of the Living, Fundatia Magna cum Laude-Reut - Complexul Educational Laude-Reut s-a inscris sa participe la evenimentul organizat pentru perioada 19 - 23 aprilie 2020, in Polonia - editia a 32-a a Marsului Vietii intre Auschwitz si Birkenau, un program educativ anual, aducand peste 20.000 de persoane din intreaga lume in Polonia sa studieze istoria Holocaustului si sa inteleaga radacinile prejudecatilor, intolerantei si urii, o adevarata lectie de istorie pe viu.
Pentru prima data de la demararea acestui proiect in 1988, Marsul Vietii, desfasurat pe cei 3 km ce leaga lagarele Auschwitz I de Auschwitz II - Birkenau, ca tribut adus victimelor nazismului, nu poate avea loc, din cauza pandemiei COVID-19.
Regretam situatia actuala, insa istoria ne invata ca totul este temporar, ca vremurile se schimba si, chiar daca nu putem sterge faptele deja petrecute, avem puterea si mai ales obligatia de a nu le uita si a nu le repeta - NEVER AGAIN, NEVER MEANS NEVER!
Traditia March of the Living este de a insera mesaje de aducere aminte si compasiune pe placute de lemn plasate pe linia de cale ferata care aducea trenurile mortii, toate aceste placute fiind apoi colectate de organizatori si pastrate intr-o mare arhiva.
Elevii participanti in anii anteriori au putut sa faca acest lucru in fata faimoasei porti a lagarului Auschwitz-Birkenau, iar acum avem la dispozitie site-ul comemorativ https://nevermeansnever.motl.org/.
Aceasta traditie aduce onoare scolii noastre ce pastreaza vie memoria Holocaustului, precum si Romaniei, prin toate eforturile la care s-a inscris pentru combaterea antisemitismului si discriminarii, fapt pentru care am invitat pe toti cetatenii Romaniei sa ne fie alaturi la momentul de aducere aminte: Ne bucuram sa fiti alaturi de noi, preluand si raspandind mesajul de toleranta si pace cu care Marsul Vietii este sinonim de peste trei decenii, la nivel mondial, fapt dovedit de cei 260.000 de tineri, supravietuitori, lideri emblematici care s-au alaturat proiectului in tot acest timp, intre care se regaseste si Complexul Educational Laude-Reut, impreuna cu alte scoli romanesti, inalti reprezentanti ai autoritatilor centrale si ai presei.
In ciuda restrictiilor actuale impuse de virusul Corona, Marsul Vietii are loc online, marti, 21 aprilie 2020, pentru a comemora Ziua Holocaustului - Yom HaShoah, cu transmisiune live, pe site-ul proiectului: motl.org/live, pe Facebook la facebook.com/motlorg, precum si prin Jewish Broadcasting Service la jbstv.org/watch-live.