Ziua Nationala a Transplantului - vezi cand a avut loc primul transplant in Romania

Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 09:47
5161 citiri
Ziua Nationala a Transplantului - vezi cand a avut loc primul transplant in Romania
fotosearch.com

Incepand cu anul 2005, in Romania se sarbatoreste, urmand modelul European, Ziua Nationala a Transplantului, la 30 aprilie.

Primele incercari de transplant de organe in Romania dateaza inca de la inceputul secolului XX si apartin doctorului Florescu, care, lucrand in cadrul laboratorului de chirurgie experimentala al Facultatii de Medicina din Bucuresti a efectuat mai multe transplanturi experimentale de rinichi.

Operatiile nu au fost incununate de succes, iar experimentele au fost abandonate.

In 1958, prof.dr. Agrippa Ionescu realizeaza primul transplant de piele intr-un cadru spitalicesc organizat, iar in 1962 este efectuat primul transplant de cornee. In a doua jumatate a secolului trecut, Sergiu Duca la Cluj-Napoca, Vladimir Fluture la Timisoara si Dumitru Popescu-Falticeni impreuna cu Emil Papahagi la Spitalul de Urgenta Floreasca Bucuresti, efectueaza transplant experimental de ficat.

Primul transplant reusit al unui organ solid din Romania la om a fost cel efectuat de profesorul Eugeniu Proca, in februarie 1980, la Spitalul Fundeni, cu ficat de la donator in viata (mama receptorului). Acest transplant a fost urmat la scurt timp de un transplant renal de la donator decedat, efectuat la Timisoara de o echipa condusa de prof.dr. Petru Dragan. Pana in decembrie 1989, se efectueaza doar transplanturi de rinichi si acestea intr-un numar relativ redus.

In anul 1992, se pun bazele primului program modern de transplant renal din Romania, de catre prof. dr. Mihai Lucan, la Clinica de Urologie a Spitalului Judetean Cluj-Napoca (devenita ulterior Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca).

Incepand din 1995, se intensifica eforturile de organizare a unei retele nationale de transplant, desfasurate in mai multe etape: stabilirea protocolului de diagnostic si declarare a mortii cerebrale (prof. dr. Dan Tulbure), stabilirea conditiilor de prelevare a organelor de la donatorul decedat din punct de vedere medico-legal (prof. dr. Vladimir Belis), campanie in mass-media de explicare a mortii cerebrale si de promovare a donarii de organe, efectuarea primelor prelevari multiorgane (1997); in februarie a fost prelevat un rinichi de la o donatoare aflata in moarte cerebrala in Clinica de Chirurgie Generala a Spitalului Fundeni (echipa chirurgicala Irinel Popescu, Ioanel Sinescu, Vladislav Brasoveanu, Radu Soare, anestezist Dan Tulbure), iar in iunie o prelevare de ficat si rinichi la Spitalul de Urgenta Floreasca (echipa chirurgicala a fost coordonata de prof. dr. Irinel Popescu, iar echipa anestezica de dr. Ioana Grintescu).

Un rol important a revenit ulterior Spitalului Judetean Targu-Mures, unde prof. dr. Radu Deac si dr. Pia Moldovan au reusit sa mentina in conditii fiziologice mai multi donatori in moarte cerebrala, iar familiile acestora au fost de acord cu donarea.

Cum se repartizeaza organele la nivel national

Incepe formarea coordonatorilor de transplant, primul dintre acestia fiind dr. Victor Zota. Se stabilesc regulile repartitiei organelor la nivel national si al schimburilor de organe cu alte tari europene cu care se semneaza acorduri de cooperare.

In 1997, ia fiinta asociatia profesionala Romtransplant, care va juca un rol important, atat pe plan stiintific, cat si pe plan organizatoric, in dezvoltarea transplantului romanesc. Cele 5 congrese nationale, cu participare internationala, ale acestei asociatii (1998- Cluj-Napoca - presedinte prof. dr. Mihai Lucan, 2000- Bucuresti - presedinte prof. dr. Irinel Popescu, 2002- Targu-Mures - presedinte prof. dr. Radu Deac, 2004- Constanta - Eforie Nord - presedinte prof. dr. Vasile Sarbu si 2006 Cluj-Napoca - presedinte prof. dr. Mihai Lucan) au reprezentat momente de referinta din toate punctele de vedere.

Este de mentionat, in mod deosebit, congresul din anul 2000 de la Bucuresti, cand, la deschiderea lucrarilor congresului, Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Romane, a prezentat un discurs extrem de important, in care, pe de o parte, si-a exprimat acordul BOR pentru prelevarea de organe de la decedati in moarte cerebrala, iar pe de alta parte a sustinut donarea de organe, ca gest definitoriu pentru crestini.

Presedintele Romtransplant este, din 1997 pana in prezent, prof. dr. Irinel Popescu, iar secretar general, prof. dr. Mihai Voiculescu.

In 1997, este efectuat primul transplant hepatic de catre prof. dr. Irinel Popescu la Spitalul Fundeni, care nu a fost urmat, insa, de supravietuirea bolnavului. Din acelasi an, conducerea programului de transplant renal de la Spitalul Fundeni este preluata de prof. dr. Ioanel Sinescu, dupa pensionarea profesorului Eugeniu Proca.

In 1999, este efectuat primul transplant cardiac de catre dr. Serban Bradisteanu la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, urmat la foarte scurt timp de cel de-al doilea, efectuat la Centrul de Chirurgie Cardiaca din cadrul Spitalului Judetean Targu-Mures de catre prof. dr. Radu Deac.

Tot din 1999, Romania are un reprezentant in Comisia de Transplant a Consiliului Europei (prof. dr. Irinel Popescu), ceea ce permite adoptarea imediata a prevederilor europene privind transplantul si va conduce, in final, la adoptarea unei noi legi a transplantului, adaptata cerintelor europene, in anul 2006.

In aprilie 2000 este efectuat primul transplant hepatic cu supravietuirea bolnavului de catre prof. dr. Irinel Popescu la Spitalul Fundeni, iar in octombrie 2000, primul transplant de ficat de la donator in viata, de catre aceeasi echipa (transplant de la mama la fiica).

In anul 2001, prof. dr. Margit Serban efectueaza, in centrul universitar Timisoara, primul transplant medular, urmat, la scurt timp, de echipa Spitalului Fundeni (prof. dr. Dan Colita, prof. dr. Constantin Arion).

Autotranspant

In 2003, echipa de la Spitalul Judetean Constanta (prof. dr. Vasile Sarbu, dr. Simona Dima) efectueaza primul autotransplant de insule pancreatice, in 2004 la Institutul de Urologie si Transplant Cluj-Napoca prof. dr. Mihai Lucan efectueaza primul transplant combinat de rinichi si pancreas, iar in 2005, la Institutul Clinic Fundeni (prof. dr. Irinel Popescu, dr. Simona Dima), se efectueaza primul allotransplant de insule pancreatice la un bolnav cu ciroza si diabet, caruia i s-a efectuat un transplant combinat de ficat si insule pancreatice.

Transplantul de celule stem a fost efectuat pentru prima data in anul 2004, pentru o afectiune a miocardului (prof. dr. Stefan Dragulescu, prof. dr. Virgil Paunescu - la Institutul de Cardiologie din Timisoara), si in anul 2005 pentru o afectiune a ficatului (prof. dr. Irinel Popescu, dr. Simona Dima - la Institutul Clinic Fundeni). In tot acest timp, atat legislatia, cat si cadrul organizatoric au cunoscut imbunatatiri permanente.

In anul 1998, a fost introdusa prima lege moderna a transplantului din Romania - Legea nr. 2/1998 privind prelevarea si transplantul de tesuturi si organe umane in care erau specificate toate conditiile de prelevare si transplantare a organelor si tesuturilor. Aceasta a fost inlocuita in prezent de Titlul VI ' Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umane in scop terapeutic' din Legea 95/2006 'privind reforma in domeniul sanatatii' in care apare, in plus, un capitol detaliat asupra transplantului de celule si tesuturi, iar reglementarile privind transplantul de organe sunt aduse la zi.

Alinierea la legislatia europeana este si rezultatul prezentei unui reprezentant al Romaniei (prof. dr. Irinel Popescu) in Comisia de transplant de organe si tesuturi a Consiliului Europei.

In anul 2004, apare Legea nr. 588, de infiintare a Agentiei Nationale de Transplant. Prof. dr. Irinel Popescu devine presedinte al Consiliului Stiintific al Agentiei. Consiliul Stiintific este format din 33 membri, personalitati marcante ale medicinii romanesti, componenta sa fiind stabilita prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 183/2005 si completat ulterior cu Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 814/2005 .

Din anul 2006, functioneaza o noua lege a transplantului de organe si tesuturi (Titlul Vi din Legea 95/2006), actualizata si completata, in special in partea care priveste celulele si tesuturile.

Ca rezultat al activitatii de transplant, in prezent in Romania s-au efectuat peste 1.000 de transplanturi renale (in centrele universitare Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta si Oradea), peste 100 de transplanturi hepatice in Institutul Clinic Fundeni, peste 50 de transplanturi medulare, peste 30 de transplanturi cardiace etc.

Realizarile din domeniul transplantului au primit o importanta recunoastere la nivel national in anul 2000, cand presedintele Romaniei Emil Constantinescu a atribuit inalte distinctii ale Romaniei medicilor: prof. dr. Eugeniu Proca, prof. dr. Irinel Popescu, dr. Serban Bradisteanu, prof. dr. Radu Deac, prof. dr. Mihai Lucan, prof. dr. Ioanel Sinescu, prof. dr. Dan Tulbure, prof. dr. Petru Dragan si prof. dr. Vladimir Belis.

S-a realizat cel de-al doilea transplant cu rinichi de porc la om. Nu a existat "niciun semn de respingere"
S-a realizat cel de-al doilea transplant cu rinichi de porc la om. Nu a existat "niciun semn de respingere"
Un rinichi de porc modificat genetic a fost transplantat pentru a doua oară la o persoană în viaţă în Statele Unite, în timp ce aceeaşi persoană a primit o pompă cardiacă, o procedură...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#transplant, #ziua transplantului , #eveniment