Clientelismul care ucide (Opinii)

Autor: Constantin Racaru
Sambata, 25 Februarie 2012, ora 13:13
8551 citiri
Clientelismul care ucide (Opinii)

In 2003, ministerul condus de Dan Ioan Popescu, membru al Guvernului Nastase, incredinta executia retelei de gaz din Sighetul Marmatiei unei firme numite Berg Gaz Sistem.

Firma castigatoare a licitatiei apartine in proportie de 99,68% unui offshore inregistrat in Cipru, Anumersus Co. Ltd. Off - shore, adica nu plateste niciun sfant statului roman. In afara de sediul declarat intr-un bloc din Capitala, sediu care intre timp a si fost parasit, firma nu avea mai nimic, decat, se pare, superconexiuni.

Presa sustine ca in spatele intregii afaceri se afla senatorul PSD Doru Ioan Taracila, prieten cu colegul sau de partid, Petru Godja, nimeni altul decat sotul primaritei din Sighetul Marmatiei. Informatia nu a fost deocamdata infirmata de nimeni. De anul trecut administratorul societatii este Costin Berevoianu, fost director al Regiei de Apa a Capitalei (RGAB devenita dupa privatizare Apa Nova) si actual consilier al primarului Sorin Oprescu, fost coleg de partid si el cu domnii Taracila si Godja.

In aproape 10 ani, Berg a construit in Sighetul Marmatiei 45 de kilometri de tevi. Se ocupa de intretinerea lor si are in jur de 2.500 de abonati. Cine a controlat calitatea lucrarilor? Tot Berg, care a dus procesele verbale la ANRE. Abia acum presedintele consilului Judetean, Mircea Man, afirma "cu toata responsabilitatea" ca firma Berg nu este pregatita pentru asemenea distributie. Cand o fi descoperit acest lucru, avand in vedere ca a fost director al Distrigaz?

In luna februarie anul acesta firma a primit o reclamatie de la o avocata, al carei birou se afla in aceeasi cladire cu un cabinet notarial si un club. Detectorul de gaze din biroul avocatei se activase. Angajatii Berg au inlocuit detectorul. A tiuit si cel nou. L-au inlocuit. Si tot asa cu patru aparate. Nimeni nu pare sa se fi intrebat de ce s-au activat detectoarele.

Sau poate s-or fi intrebat, dar cum sa primeasca raspuns concludent cat timp, cateva zile mai tarziu, detectoarele performante ale firmei, manuite de chiar directorul local al acesteia, nu indicau strop de gaz intr-o cladire care in secunda urmatoare a bubuit? Si cum sa banuiasca cineva prezenta gazului, cand cantitatea de mercaptan (substanta care da miros specific gazului metan, tocmai ca masura de siguranta) era mult sub normele de siguranta?

Ar mai fi detalii, deocamdata neconfirmate oficial. De exemplu ca nu doar avocata ar fi reclamat probleme in zona. Ca instalatiile nu ar fi fost in mod corespunzator izolate, mai ales impotriva factorilor mecanici, de exemplu vibratii provocate de trafic. Cert este ca o imbinare din strada a cedat, prin fisura s-a scurs o cantitate mare de gaz, care s-a infiltrat in cea mai apropiata cladire. Si o prima nenorocire s-a produs.

Dupa prima explozie firma Berg a dat o noua mostra de competenta si n-a oprit gazele. Asa ca, inevitabil, s-a produs si a doua cu raniti mai grav si mai multi. Intre ei chiar directorul local al Berg. Ca omul plateste scump propria incompetenta sau pe aceea a angajatilor sai conteaza mai putin. De-abia la patru ore dupa a doua deflagatie, gazul a fost in cele din urma oprit. Si inchis a ramas zile intregi. Locuitorii intregii zone au fost victime colaterale ale celor doua explozii de duminica. Nu au avut gaze si curent electric in plina iarna pentru ca angajatii Berg nu puteau sa-si dea seama daca mai au pe undeva scurgeri.

In toata aceasta poveste teribila singura mostra de autentic profesionalism a venit din partea serviciilor medicale de urgenta, in frunte cu SMURD, perfect interconectate coordonate de doctorul Raed Arafat. Adica din partea acelui sistem care urma sa fie distrus de noua Lege a Sanatatii, cel mai probabil tot pentru a favoriza interese clientelare.

Bilantul? Oameni nenorociti in spital, altii chiunuiti in case inghetate si intunecate, pagube importante, un sentiment general de nesiguranta. Nesiguranta de a fi cetatean al unui stat clientelar, corupt si disfunctional.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...