Cele mai mari explozii din istorie

Marti, 15 Martie 2011, ora 09:15
15252 citiri
Cele mai mari explozii din istorie
Foto: LiveScience

Cele mai puternice explozii cunoscute in istoria lumii s-au produs fie din vina oamenilor, fie din cauze naturale. Cernobil sau Halifax, Tunguska sau Tambora au fost martorii unor uriase explozii, catastrofe ce au dus la mari pierderi de vieti omenesti si profunde distrugeri ale mediului.

Exploziile, atat cele naturale, cat si cele cauzate de om, au produs teama si groaza timp de secole. Iata care sunt cele mai puternice explozii din lume, care au fost vazute vreodata, potrivit LiveScience.

Dezastrul din Texas

Un incendiu s-a produs la bordul navei de marfa, SS Grandcamp in Texas, in anul 1947, din cauza detonarii a 2.300 de tone de nitrat de amoniu, un compus utilizat la fabricarea ingrasamintelor si a explozibililor.

Explozia a distrus doua avioane aflate in zbor, a produs explozia unei rafinarii din apropiere, precum si distrugerea unei alte nave vecine, care transporta 1.000 de tone de azotat de amoniu. Dezastrul a ucis aproximativ 600 de persoane si a ranit 3.500 si este considerat cel mai grav accident industrial din istoria Statelor Unite.

Explozia de la Halifax

In 1917, o nava franceza incarcata cu exploziv s-a ciocnit cu o alta nava belgiana, in portul Halifax, din Canada.

Explozia a provocat un nor alb pana la 6.100 de metri deasupra orasului si un tsunami, care a generat valuri de 18 metri inaltime. In aceasta catastrofa au fost ucisi aproximativ 2.000 de oameni si 9.000 au fost raniti. Aceasta ramane cea mai mare explozie accidentala, din lume.

Cernobil

In 1986, un reactor nuclear a explodat la Cernobil, in Ucraina, pe atunci o parte a Uniunii Sovietice. Dezastrul a fost cel mai grav accident nuclear din istorie. Din cauza exploziei s-au produs radiatii, de 400 de ori mai mari decat cele provocate de bomba de la Hiroshima, contaminand peste 200.000 de kilometri patrati din Europa. Aproximativ 600.000 de oameni au fost expusi radiatiilor.

Prima bomba atomica din istorie

Prima bomba atomica din istorie, numita "Trinity," a fost detonata la Alamogordo, in anul 1945 avand o forta de 20 de kilotone de TNT.

Explozia de la Tunguska

Misterioasa explozie din apropierea raului Tunguska din 1908 a distrus aproximativ 2.000 de kilometri patrati din padurea siberiana, o zona cat suprafata orasului Tokio. Oamenii de stiinta cred ca explozia a fost cauzata de un impact al unui asteroid sau a unei comete cu Pamantul.

Explozia ar fi fost de 250 de ori mai puternica decat bomba atomica de la Hiroshima.

Muntele Tambora

In 1815, muntele Tambora din Indonezia a erupt cu o forta de aproximativ 1.000 de megatone de TNT, cea mai mare eruptie vulcanica din istorie. Eruptia a aruncat in atmosfera aproximativ 140 de miliarde de tone de magma si a provocat peste 71.000 de morti, de pe insulele Sumbawa si Lombok, iar cenusa imprastiata a produs multe anomalii climaterice pe glob.

Explozia din epoca dinozaurilor

Epoca dinozaurilor s-a incheiat cu un cataclism, in urma cu 65 de milioane de ani, care a distrus aproximativ jumatate din speciile de pe planeta. Se crede ca impactul unui asteroid sau al unei comete cu Terra a provocat o explozie de 10.000 de gigatone de TNT.

Coliziunea cu Pamantul ar fi produs acoperirea cu praf a intregii lumi, incendii uriase si tsunami. Craterul ar fi avut 180 de kilometri adancime si s-ar fi situat pe coasta Mexicului.

Cea mai mare explozie

Exploziile de raze gamma sunt cele mai puternice explozii cunoscute in univers. Lumina de la explozia celor mai indepartate raze gamma a ajuns pe Pamant, dupa aproximativ 13 miliarde de ani-lumina.

Explozia a durat mai putin de o secunda, dar a produs de aproximativ 100 de ori mai multa energie decat Soarele nostru, in intreaga sa existenta de 10 miliarde de ani.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#cele mai mari explozii, #catastrofe naturale, #bomba atomica , #explozie