Explozii, conducte fisurate, evacuari fortate. Gazele naturale ii sperie pe romani

Marti, 21 Februarie 2012, ora 20:46
2789 citiri
Explozii, conducte fisurate, evacuari fortate. Gazele naturale ii sperie pe romani

In ultimele zile, scurgerile de gaze au creat suficiente probleme romanilor incat sa deschida jurnalele posturilor de televiziune. Explozii, evacuari de cladiri, panica, toate din cauza conductelor fisurate, urmate sau nu de explozii.

O explozie a avut loc la un club din Sighetu Marmatiei, sambata noapte, la etajul superior al cladirii, unde se afla o discoteca. Sapte oameni au fost raniti, unii dintre ei aflandu-se si acum in stare grava.

O a doua explozie a avut loc duminica si i-a suprins pe anchetatori, fiind ranite alte zece persoane. Ambele deflagratii au fost inregistrate din cauza unor scurgeri de gaze.

Conform autoritatilor, la cladirea din Sighetu Marmatiei au existat si luni scurgeri de gaze, iar cladirea era pe punctul de a se prabusi.

Luni dimineata, Gradinita numarul 1 din Pitesti a fost evacuata in urma unor scurgeri de gaze.

Echipele de interventie ale Distrigaz care au ajuns la fata locului au confirmat ca exista scurgeri de gaze si au cerut conducerii sa inchida gradinitia pe perioada nedeterminata, pana cand instalatia de gaze, pe care au gasit-o deteriorata, va fi reparata.

Luni dupa amiaza, spitalul Judetean din Piatra Neamt a fost evacuat dupa ce in cladire s-a simtit un miros puternic de gaze.

Pacientii de la sectia de Chirurgie au fost cei care i-au alertat pe medici, iar conducerea a luat decizia evacuarii spitalului, de frica producerii unei explozii.

Marti, mai multe blocuri dintr-un cartier din Craiova au fost evacuate, timp de mai multe ore, dupa ce locatarii au semnalat un miros de gaze.

Autoritatile au sosit la fata locului si au verificat conductele, constatand ca mai multe conducte au fost fisurate.

Tot marti, o explozie urmata de un incendiu a avut loc la biblioteca din localitatea buzoiana Amaru.

Bibliotecara a venit, marti dimineata, la serviciu, a aprins conductorul cu care era incalzita cladirea, apoi a plecat pentru circa 30 de minute la un magazin din localitate. Cand a revenit, femeia a vrut sa aprinda lumina, moment in care s-a produs explozia urmata de un incendiu.

Administratia financiara din Sighetu Marmatiei, situata in apropierea clubului in care au avut loc exploziile de sambata si duminica, a fost evacuata, marti dupa amiaza, dupa ce angajatii au simtit miros de gaz.

Reactia uneia dintre companiile distribuitoare de gaze naturale

Acestea sunt numai cateva dintre evenimentele neplacute legate de scurgerile de gaze din ultimul timp. Contactati de Ziare.com, reprezentantii Distrigaz Sud Retele, filiala a GDF SUEZ Energy Romania, au precizat ca aceasta deserveste 18 judete din sudul tarii, plus Bucurestiul.

"In localitatea Amaru, judetul Buzau, compania Distrigaz Sud Retele nu detine retea de distributie a gazelor naturale. Reteaua de distributie este detinuta de catre compania Petrom", au precizat reprezentantii companiei, referindu-se la incidentul de la biblioteca din Amaru.

Despre cazul de la Craiova, unde zeci de locuitori au fost evacuati din apartamentele lor, reprezentantii Distrigaz Sud Retele au precizat ca "au existat cateva situatii in care, din cauza caderii unor cantitati masive de zapada, au fost deteriorate bransamente sau conducte care alimenteaza diverse imobile. Echipele Distrigaz Sud Retele au intervenit rapid la solicitarile primite, au luat masurile de siguranta si au sistat alimentarea cu gaze naturale a imobilelor respective".

Referitor la incidentul de la gradinita din Pitesti, reprezentantii companiei au precizat ca a fost deterioata instalatia de utilizare a institutiei, iar responsabilitatea intretinerii si repararea instalatiei revine clientului, conform legislatiei in vigoare.

Echipele Distrigaz Sud Retele au sistat alimentarea cu gaze naturale din motive de siguranta si au recomandat institutiei sa se adreseze unei firme autorizate ANRE pentru remedierea defectelor instalatiei de utilizare.

O explicatie posibila pentru aceste incidente ar fi nerespectarea instructiunilor de utilizare a gazelor naturale (se lasa focul nesupravegheat, sunt obturate gurile de aerisire in camerele unde exista aparate de utilizare, nu sunt curatate canalele de evacurare a gazelor arse etc).

"In perioada sezonului rece, avand in vedere utilizarea cu precadere a aparatelor ce functioneaza pe baza de gaze naturale pentru incalzire dar si nerespectarea instructiunilor de utilizare de catre clienti, se poate inregistra o crestere a numarului de incidente pe instalatiile de utilizare a gazelor naturale", avertizeaza compania.

In plus, Distrigaz Sud efectueaza periodic controale, pentru verificarea retelei de distributie a gazelor naturale.

"Distrigaz Sud Retele efectueaza periodic masuratori ale concentratiilor de gaze naturale pe traseul retelei de distributie cu ajutorul unor laboratoare portabile sau mobile performante. Aceste masuratori sunt menite sa asigure distributia gazelor naturale in conditii de siguranta", au mai afirmat reprezentantii companiei citate, pentru Ziare.com.

Cu toate acestea, accidente se intampla, explozii se petrec, iar mirosul de gaze naturale ii alarmeaza pe romani, din ce in ce mai des in ultimul timp. Adesea sunt raniti oameni sau chiar mor in urma exploziilor de gaze. Iar de cele mai multe ori, "consumatorul este de vina".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#explozie gaze, #fisura conducte gaze, #gaze explozii, #Sighetu Marmatiei , #explozie