1,2 milioane de oameni mor, anual, in accidente rutiere

Duminica, 07 Martie 2010, ora 15:11
3491 citiri
1,2 milioane de oameni mor, anual, in accidente rutiere
Foto: CBS

In fiecare an, aproximativ 1,2 milioane de oameni mor in urma accidentelor rutiere. Principala cauza de deces in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 5 si 29 de ani sunt accidentele de masina, iar aproape jumatate dintre cei care mor in astfel de tragedii sunt pietoni, biciclisti sau motociclisti.

Potrivit unui amplu raport, intocmit de Organizatia Mondiala a Sanatatii, 90% dintre accidentele rutiere mortale au loc in tarile in curs de dezvoltare, iar patru cincimi dintre cei ucisi in asemenea circumstante sunt persoane care nu se aflau in masini, informeaza CBC News.

Aproximativ 50 de milioane de oameni sunt raniti in astfel de accidente, mai arata raporul, iar multi dintre acestia raman cu infirmitati permanente.

"De cele mai multe ori, cei care sunt raniti in accidente rutiere raman infirmi pe tot parcursul vietii", a declarat Dr. Etienne Krug, din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Publicarea studiului - bazat pe statistici privind siguranta rutiera in 178 de tari - a coincis cu convocarea Adunarii Generale a Natiunilor Unite pentru a proclama urmatorii 10 ani drept "deceniul actiunilor pentru imbunatatirea sigurantei rutiere".

"Acestea nu sunt doar niste cuvinte scrise pe o foaie de hartie. Avem un plan de actiune, stim ce trebuie facut si ne-am propus sa colaboram cu mai multe agentii pentru reducerea numarului de accidente rutiere", a spus Krug.

Organizatorii campaniilor din cadrul planului de actiune spera ca, datorita programului de masuri care urmeaza a fi adoptat, in urmatorii zece ani numarul deceselor determinate de accidente rutiere sa scada cu 50% - echivalentul a peste cinci milioane de vieti salvate.

Dr Ala Alwan, director adjunct la OMS. a spus ca fara un astfel de efort, pana in 2030, accidentele rutiere ar putea deveni a cincea cauza de mortalitate in lume, dupa bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale, infectiile respiratorii si maladiile pulmonare.

Aceasta initiativa a luat nastere cu prilejul unei conferinte organizate in Rusia, cand sefilor de stat li s-a recomandat sa abordeze problema accidentelor rutiere ca si cum ar fi vorba despre o epidemie cu mortalitate ridicata.

Intentia OMS este de a convinge tarile lumii sa incurajeze transportul public, sa inaspreasca reglementarile privind limitele de viteza si sa creeze conditii pentru o deplasare mai sigura a pietonilor si biciclistilor de-a lungul soselelor.

Opt romani mor zilnic in accidente rutiere

In Romania, aproape 3.000 de persoane isi pierd viata, anual, in urma accidentelor rutiere care au loc in toata tara.

Anul trecut au avut loc peste 300 de accidente rutiere, in urma carora au murit peste 175 de oameni.

Cele mai multe accidente rutiere s-au produs in judetele Bacau, Buzau, Hunedoara, Covasna, Suceava, Maramures si Salaj.

Principalele cauze de producere a accidentelor sunt inconstienta soferilor, viteza nelegala, neacordarea prioritatii, dar si depasirea neregulamentara.

Intr-un top al cauzelor de mortalitate, accidentele rutiere ocupa locul doi dupa infarctul miocardic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#accidente rutiere mortale, #oameni mor anual accident rutier , #frauda