10 persoane, trimise in judecata in dosarul bratarilor dacice

Miercuri, 06 August 2008, ora 17:17
1513 citiri
10 persoane, trimise in judecata in dosarul bratarilor dacice

Inca zece persoane, cetateni romani si straini, au fost trimise in judecata, miercuri, de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia pentru jefuirea siturilor arheologice din Muntii Apuseni si pentru implicare in traficarea bratarilor dacice.

Se pare ca activitatea grupului s-a desfasurat intre 1998-2007, timp in care acestia au sustras si valorificat tezaure in valoare de peste 4 milioane de euro, anunta Realitatea Tv.

Cei 10 inculpati sunt acuzati pentru efectuarea neautorizata de detectii si sapaturi in siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri si santaj.

In sarcina inculpatilor s-a retinut ca, in perioada 1998 - 2007, s-au constituit in asociatii infractionale, care au desfasurat o activitate sistematica de detectii si sapaturi neautorizate in situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, in urma carora au sustras si valorificat ilegal mai multe tezaure arheologice pe piata neagra a antichitatilor (interna si internationala), care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural National.

In cursul urmaririi penale au fost recuperate 9 bratari spiralice din aur, in valoare de 3.850.800 de euro, aflate in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.

Organele judiciare au recuperat, de asemenea, mai multe loturi de artefacte apartinand Patrimoniului Cultural National, clasa Tezaur.

Urmarirea penala a fost efectuata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si organele politiei judiciare din cadrul IGPR Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural National, IPJ Alba si IPJ Hunedoara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#zece, #persoane, #judecata, #bratari, #dacice , #frauda