150 de militari romani vor fi retrasi din Irak din februarie

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 22:58
1697 citiri
150 de militari romani vor fi retrasi din Irak din februarie
Foto: Javno

Aproximativ 150 de militari romani vor fi retrasi din Irak la viitoarea rotatie de trupe, prevazuta sa inceapa in luna februarie, astfel incat 350 de soldati vor ramane in regiune sa execute misiuni necombatante.

Acordul dintre Romania si Irak prevede mentinerea unui numar de aproximativ 350 de militari pe teritoriul irakian, pana la data de 31 iulie, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Apararii Nationale, Constantin Spanu.

In prezent, trupele romanesti din Irak numara 498 de militari. Astfel, la viitoarea rotire a trupelor, prevazuta sa inceapa in luna februarie si sa dureze aproximativ o luna, Romania va trimite in Irak cu aproximativ 150 de soldati mai putin, a precizat Spanu pentru NewsIn.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii Nationale a mai spus ca in memorandumul cu Irakul, semnat luni la Bagdad, este stipulat faptul ca militarii romani vor avea de executat exclusiv misiuni si activitati non-combat, concentrate in zona orasului Tallil.

In acest sens, ei vor trebui sa asigure sprijinul umanitar pentru populatia din Tallil, dar si instruirea si consilierea Fortelor de Securitate Irakiene din aceasta zona.

De asemenea, romanii vor continua sa acorde sprijin medical prin facilitatile medicale ale Statelor Unite, din zona Bagdad si Basra. Totodata, mai multi ofiteri de Stat Major vor lucra impreuna cu fortele americane pentru consilierea si instruirea fortelor de securitate irakiene.

"Prezenta militara romaneasca este apreciata de guvernul si populatia Irakului si reprezinta o confirmare a vocatiei tarii noastre de furnizor de securitate", a mai spus Constantin Spanu.

Citește și:
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Știți care-i diferența dintre deputatul PSD Dan Tudorache „Diamante” și Aurel Bălășoiu? Că ultimul nu mai e membru PSD. Partidul l-a exclus cu celeritate, la numai câteva zile după ce...
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
PNL trebuie să ofere clarificări în legătură cu cazul privind branşarea ilegală a unui imobil din Brăila care ar aparţine fostului secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul...