22 de blocuri cu risc seismic ridicat vor fi consolidate pana in 2012

Marti, 23 Februarie 2010, ora 14:35
1445 citiri
22 de blocuri cu risc seismic ridicat vor fi consolidate pana in 2012

22 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public vor fi consolidate pana in 2012.

Guvernul a adoptat in sedinta de marti, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Hotararea pentru aprobarea Programului de actiuni pe anul 2010 privind proiectarea si executia lucrarilor de consolidare pentru reducerea riscului seismic la cladirile de locuit multietajate, incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Prin consolidarea acestor cladiri se elimina pericolul public pe care il reprezinta constructiile incadrate in clasa I de risc seismic si se urmareste reducerea globala a riscurilor de producere de pierderi de vieti omenesti, de ranire a oamenilor, precum si de degradare sau distrugere a unor bunuri materiale, culturale si artistice de mare valoare aflate atat in cladire cat si in vecinatatea acesteia", se arata in comunicat.

Potrivit Ministerului, programul include 22 de cladiri aflate in diverse stadii de proiectare si executie a lucrarilor de consolidare, preluate din programul pe anul 2009, care se vor finaliza in anul 2010 si in perioada 2011-2012.

Noi reguli pentru vanzarea ANL

Tot marti, Guvernul a aprobat si modificarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte.

Astfel, locuintele inchiriate se pot vinde titularilor contractelor de inchiriere, numai la solicitarea acestora, dupa expirarea a minimum 1 an de inchiriere neintrerupta.

"Valoarea de vanzare a locuintei se calculeaza de autoritatile administratiei publice locale sau de operatorii economici in a caror administrare se afla imobilele respective, si reprezinta valoarea de inlocuire diminuata cu amortizarea calculata de la data punerii in functiune a locuintei pana la data vanzarii acesteia. Valoarea de inlocuire a locuintelor care urmeaza a fi vandute, precum si actualizarea anuala se realizeaza prin ordin comun al ministrului dezvoltarii regionale si turismului si al ministrului finantelor publice", precizeaza Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Fondurile obtinute din vanzarea acestor locuinte vor fi directionate catre construirea de noi locuinte prin ANL.

Renasterea satului romanesc

De asemenea, Guvernul a dat unda verde construirii a cate 10 locuinte de serviciu in fiecare comuna din Romania, dupa ce a aprobat Hotararea privind Programul "Renasterea satului romanesc - 10 case pentru specialisti".

Locuintele urmeaza a fi distribuite spre inchiriere tinerilor specialisti care decid sa isi desfasoare activitatea in comunitatea respectiva si care nu detin in proprietate o locuinta aflata in perimetrul comunei.

Cele 10 locuinte urmeaza a fi repartizate prioritar tinerilor specialisti cu varsta sub 35 de ani, personalului didactic (minimum 50%), medicilor si asistentilor medicali si politistilor, acolo unde este cazul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cladiri risc seismic consolidate, #locuinte ANL lege, #locuinte serviciu , #frauda