300 de chinezi traiesc pe trotuarul din fata Ambasadei din Bucuresti

Marti, 17 Februarie 2009, ora 17:47
3019 citiri
300 de chinezi traiesc pe trotuarul din fata Ambasadei din Bucuresti
Foto: NewsIn

Peste 300 de chinezi, care si-au pierdut locurile de munca din constructii, traiesc, de cateva zile, in corturi improvizate pe trotuarul din fata Ambasadei Chinei.

Chinezii protesteaza fata de autoritati ca nu si-au mai primit leafa pe ultimele doua luni lucrate, multi dintre ei imbolnavindu-se intre timp.

Calvarul muncitorilor chinezi a inceput imediat dupa Revelion, cand, din cauza crizei economice, multi dintre patronii care ii angajasera pe santierele din Bucuresti i-au concediat, informeeaza NewsIn.

Oamenii au fost dati afara din locuintele asigurate de patroni, astfel incat au ajuns sa stea pe trotuarul din fata Ambasadei Chinei. Ei vor sa isi primeasca banii pentru care au muncit si sa isi gaseasca un alt serviciu. Tot in Romania, unde, spun ei, le este mai bine.

"Acum, casa muncitorilor este aici, in strada. Inainte stateam la casa lui sefu', care ne trimitea la munca, dar el ne-a zis sa iesim afara. De doua luni nu mai muncim. Nu mai sunt bani. El ne-a dat afara ca pe caini si ne-a zis ca acolo e paine, nu acolo, inauntru la munca", povesteste intr-o romana aproximativa, Kao-Lin, unul dintre munctorii chinezi aflat de zece luni in Romania.

Chinezii se adapostesc de frig si ploi sub niste corturi improvizate din folii de plastic, ghemuiti pe cartoane sau stand unii in altii ca sa se incalzeasca. Se spala cu apa din Herastrau si mananca din mila oamenilor. "Toti oamenii acum stau in frig. Ieri a plouat si acum doua zile. Aici sunt oamenii. La frig", spune Kao-Lin, care adauga ca acum oamenii nu mai au bani nici macar sa-si cumpere paine si apa.

Din cand in cand, cate un Jeep incarcat cu alimente opreste cu scartait de roti. Imediat, masina este luata cu asalt de chinezii care asteapta pomana vedetelor din showbiz. Se inghesuie la portbagaj. Stiu ca de acolo o sa rasara sacose pline cu paine si pateu. Alimentele sunt dramuite la sange: cine a primit apa la prima tura de hrana, trebuie sa se multumeasca acum doar cu un mar, sau un sandvis.

O data ce au pus mana pe alimente, oamenii le mananca dintr-o rasuflare. Musca din paine si baga degetele in cutiile de pateu. Cei care nu apuca nimic, se ghemuiesc resemnati sub foliile de plastic in asteptarea unui alt transport de alimente.

Mihaela Radulescu, Dani Otil sau Bodo sunt cativa dintre cei care au impartit paine si pateu chinezilor in ultimele zile. Dupa ce si-au golit portbagajele masinilor scumpe, filantropii pleaca in tromba in aplauzele sincere ale chinezilor.

Protestatarii se plang ca au fost pacaliti de patroni, care le-au promis salarii de 600 de euro si contracte pe mai multi ani in Romania."Cu 600 de euro trebuia sa fim platiti, dar ne dadeau foarte putini bani, 400-500 euro maxim", spune Kao-Lin, singurul muncitor chinez care vorbeste romana.

Chinezul crede ca problemele lor au aparut si din cauza faptului ca majoritatea nu cunosc limba si ca nu si-au permis sa-si angajeze translatori, astfel incat multi dintre ei au fost inselati. Munceau mult mai mult decat era prevazut in contract, fara sa aiba liber in week-end.

Acum, singura lor speranta este in diplomatii chinezi din Ambasada, insa pana acum nimeni de acolo nu i-a bagat in seama. "Uite, usa la Ambasada este inchisa. Nu ne baga nimeni in seama. Nu vine Ambasada Chinei. La toti muncitorii le e foame. Trebuie paine. Nu este bani. Nu stim seful unde este. Telefoane la sefu', telefoane la sefu' dar, ah, telefonul lui sefu' este inchis. Nu stiu unde e", marturiseste Kao-Lin.

Cativa metri mai incolo, in plina strada, chinezii care s-au imbolnavit sunt consultati de cativa medici de la un serviciu privat de ambulanta.

Desi flamanzi, unii muncitori si-au pastrat aparatele de fotografiat. Cativa dintre ei le fac poze conationalilor intinsi docili pe targa, cu tensiometrul lipit de brat si cu privirea incetosata. Sunt bolnavi. De la traiul mizer de pe strada s-au ales cu infectii urinare, diaree, conjuctivite sau sinuzite.

"Conditiile in care stau nu sunt tocmai igienice. Din cauza vremii, au aparut multe infectii acute respiratorii si chestiile astea trebuie tratate imediat si prevenite. Pe de alta parte, conditiile acestea de cazare destul de insalubre pot da curs la diferite toxiinfectii alimentare si atunci incercam sa le facem o mica preventie si in directia aceasta, iar celor bolnavi sa le acordam un tratament pentru a nu se propaga infectiile", explica, pentru NewsIn, directorul Ambulantei, Daniel Buboi.

Cei 300 de chinezi sunt supravegheati de cativa jandarmi, insa par prea infometati si bolnavi ca sa fie in stare de vreo actiune care sa necesite interventia oamenilor legii. "Nu avem probleme cu ei, ca astia-s invatati cu comunismul, cu Securitatea. Daca le zic sa se dea mai incolo, se dau imediat", spune un jandarm.

Ambasada Chinei a anuntat, recent, ca se implica in acest caz, astfel incat "problemele unor muncitori chinezi au fost solutionate in mod just, iar ale altora sunt in curs de rezolvare".

De asemenea, Ambasada Chinei a multumit mass-media si populatiei din Romania pentru "ca au acordat grija si ajutor plin de caldura fata de starea sociala si fata de starea de lucru a muncitorilor chinezi, dovedindu-si din plin sentimentele de prietenie traditionala ce leaga cele doua tari si cele doua popoare, precum si grija si preocuparea manifestata fata de evolutia relatiilor de prietenie si cooperare existente intre China si Romania".

Dincolo de portile Ambasadei, insa, muncitorii chinezi continua sa protesteze in mizerie si frig, fara sa stie precis cand li se va sfarsi calvarul.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#chinezi Ambasada Chinei, #chinezi protest Bucuresti, #criza economica constructii , #frauda