Primaria Capitalei ofera 17 milioane lei (circa 4,16 milioane de euro) firmei care va castiga licitatia organizata in 29 martie pentru atribuirea serviciilor de consultanta si supervizare a lucrarilor din Centrul Istoric, potrivit unui anunt postat pe site-ul guvernamental de licitatii publice.
Obiectivul general al acestei licitatii consta in angajarea unui consultant cu experienta care sa sustina Primaria Capitalei in continuarea si finalizarea proiectului de refacere a zonei istorice a Municipiului Bucuresti, se arata in caietul de licitatii.
Reabilitarea Centrului Istoric al Bucurestilor a fost gandit si promovat de municipalitate ca parte a unui proiect de ansamblu, in trei faze, zona pilot A fiind incadrata de Calea Victoriei, Bulevardul I. C. Bratianu, Bulevardul Splaiul Independentei si strada Lipscani.
In prezent, dintre cele 14 strazi ale Zonei Pilot, au fost finalizate lucrari pe mai mult de 60% din suprafete, plus reabilitarile de retele.
Astfel, strada Lipscani este finisata partial intre Smardan si Victoria, sistemul de canalizare pe Lipscani a fost finalizat pe toata lungimea strazii, strada Smardan este finalizata in proportie de 90%, strada Franceza este finalizata din punct de vedere al reabilitarilor de retele. Strazile Tonitza, Postei si Sf. Dumitru, in jurul Bisericii Sf. Dumitru, sunt in acelasi stadiu ca si strada Franceza, iar strada Gabroveni si Pasajul Francez au fost finalizate din punct de vedere al lucrarilor arheologice, asteptandu-se permisiunea Ministerului Culturii pentru a incepe instalarea noilor retele.
Sistemele de canalizare au fost reabilitate 100% pe strada Gabroveni si Pasajul Francez.
Proiectul de reabilitare a Centrului Istoric a fost demarat in noiembrie 2003, cand a fost semnat acordul de imprumut intre Primaria Capitalei si BERD pentru un Program multisector, care avea trei componente. Proiectul a fost lansat in dezbatere publica in mai 2006, iar contractul de proiectare si executie a fost adjudecat prin licitatie publica internationala firmei Sedesa Obras y Servicios S.A. din Spania.
Contractul a fost semnat la data de 7 septembrie 2006 si a avut o valoare de 24,75 milioane euro si o durata initiala de executie 18 luni. Contractul a fost finantat dupa cum urmeaza: BERD - 7,3 milioane euro, Guvernul Olandei - 1.8 milioane euro, restul sumei fiind asigurat de primarie. In ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a votat un buget suplimentar pentru proiect de 9,7 milioane euro.
In data de 24 noiembrie 2008, lucrarile au fost sistate de antreprenorul spaniol, din pricina unor neintelegeri aparute cu primaria si a modalitatatilor de plata. La randul lor, edilii au reclamat proiecte si lucrari de o calitate sub standardul impus, slaba organizare si lipsa personalului calificat.
S-a incercat reluarea lucrarilor in august 2009, incercare esuata insa, iar in octombrie 2009, dupa indelungi negocieri, primaria a emis notificarea de reziliere a contractulului cu Sedesa Obras y Servicios S.A.