Ziare.com

A murit Aurel Baghiu, liderul primei miscari anti-comuniste din Romania

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 23:48

   

A murit Aurel Baghiu, liderul primei miscari anti-comuniste din Romania
Liderul primei miscari anti-comuniste din Romania, desfasurate la Timisoara, in anul 1956, inginerul clujean Aurel Baghiu, s-a stins din viata, miercuri, la varsta de 81 de ani.

Aurel Baghiu a condamnat, in toamna anului 1956, intr-o mare adunare a studentilor timisoreni, interventia armatei sovietice impotriva revolutiei anticomuniste din Ungaria si a cerut, intr-un memoriu adresat guvernului roman, printre altele, retragerea neintarziata a trupelor sovietice din Romania si adoptarea unor masuri care sa conduca la democratizarea vietii politice in tara.

A fost arestat si condamnat la opt ani de detentie. A indurat viata cumplita din lagarele de munca de la Gherla, Balta Brailei, Periprava, Grind, Stramba, Salcia, Braila si a ajuns, bolnav de tuberculoza, in lagarul de la Vacaresti.

Aurel Baghiu s-a nascut la 2 iulie 1929 in localitatea Gheja, de langa Ludus, judetul Mures, intr-o familie de agricultori. A urmat Liceul "Regele Ferdinand" din Turda, apoi scoala Medie Metalurgica din Medias, pe care a absolvit-o in anul 1952. A reusit la examenul de admitere la Facultatea de Mecanica a Institutului Politehnic din Timisoara. Aici a organizat, alaturi de alti colegi, adunarea din 30 noiembrie 1956, la care au participat peste 3.000 de studenti. Dupa citirea revendicarilor, cladirea Institutului Politehnic a fost inconjurata de trupe de interventie, iar aproximativ 2.000 de studentii au fost transportati in cazarmile de la Becicherecul Mic.

Inca din decembrie 1989 a desfasurat o complexa activitate, fiind printre membrii fondatori ai Ligii Fostilor Detinuti Politici.

A fost ales vicepresedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) Cluj, membru in Consiliul Judetean Cluj, presedinte al Frontului Democratic Antitotalitar (FDA) Cluj, si vicepresedinte al FDA pe tara.

Autor al unor importante scrieri memorialistice - "Printre gratii", in doua volume, aparut la Editurile Zamolxis si Napoca Star, si "Fragmente de biografie si cugetari" - , Aurel Baghiu a fost apreciat de prestigiosii oameni de cultura Nicolae Balota si Adrian Marino.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3909 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dumnezeu sa-l ierte!

Insa titlul articolului releva lipsa de cultura istorica a autorului, dar si a celor care au preluat-o pe nemestecate.

Oricum macar atat trebuie stiut: miscarea anticomunista n-a inceput din 1956 ci cu mult inainte, iar Dl Baghiu n-a fost lider anticomunist ci dizident, ceea ce inseamna cu totul altceva!

 

nu era primul... asta e clar gresit...

DAR DACA NU ERA CONTRA COMUNISMULUI IN '56 LA TIMISOARA de unde ai mai scos-o???
Adica era la fel de "dizident" ca si ciuma de ilici, care a fost trimis "proletariatic" tocma contra celor ce se revoltasera?
A FOST SI VA RAMANE UN ADEVARAT LUPTATOR ANTICOMUNIST, nu un ipocrit de fatada ca tizul lui ilici, marinarul securist si compania sionisto-nomenclaturista comunisto-securista de telectuali "trei la doua ruble schimbate pe dolari"!

O constatare si o intrabare...retorica!

Ceea ce frapeaza este totala lipsa a combatantilor pe forum abonati la temele la care ar putea face propaganda. Asta denota ca de fapt pe acestia nu-i intereseaza problemele de fond ci modul in care actiunea lor galagioasa ar putea induce in mintea unora mai slab cu duhul idelile paridului din care face parte. Marea lor majoritate sunt portocalii, pentru ca PDL isi permite sa tina pe banii statului asemenea specimene. Intrebarea retorica ar fi cam ce pensie a avut inainte de a trece la cele vesnice dl Baghiu. Am sentimentul ca o pensie mult mai mica decat a dlui Plesita. Si cu asta as dori sa trageti concluzia asupra consecintelor condamnarii comunismului de catre presedintele Basescu.

 

ATENTIUNE NATIUNE!!!!!!!!!!

Actuala opozitie trebuie sa se constitue intr-un Front Democratic Antitotalitar pentru a contracara tendinta "BASESTILOR"de a Basesciza intreagul popor.

 

exagerare

nu exagerati atata. iliescu nu a iliescizat poporul?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor