A murit economistul Constantin Barbulescu

Marti, 16 Februarie 2010, ora 17:11
2202 citiri
A murit economistul Constantin Barbulescu

Prof. univ. dr. Constantin Barbulescu, membru corespondent al Academiei Romane la Sectia de Stiinte Economice si unul dintre strategii guvernamentali ai trecerii Romaniei la economia de piata, a incetat din viata, luni, la varsta de 82 de ani, anunta Academia Romana.

Constantin Barbulescu si-a facut studiile liceale la Turnu Severin, dupa care a urmat cursurile Facultatii de Economie Generala a Institutului de Stiinte Economice si Planificare si ale Facultatii de Mecanica (Sectia de masini termice) din cadrul Institutului Politehnic din Bucuresti.

A urmat cursuri de specializare in Franta, Marea Britanie si SUA, luandu-si doctoratul, in 1969, cu teza "Probleme economice ale optimizarii conducerii proceselor tehnologice continue cu ajutorul calculatoarelor economice".

Dupa terminarea studiilor universitare, a fost asistent la Catedra de Economie Industriala si a urmat toate gradele ierarhiei universitare ajungand, in 1971, profesor universitar si sef de catedra, prodecan al Facultatii de Economia Productiei, prorector si rector al Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti intre 1989 si 1996. In aceasta din urma calitate a asigurat reorganizarea invatamantului superior economic romanesc in conformitate cu noile conditii ale economiei de piata.

Tot dupa 1989, Barbulescu a facut parte din comisia numita de Guvernul Romaniei pentru elaborarea strategiei privind trecerea tarii la economia de piata si din comisia pentru intocmirea studiului privind integrarea in structurile euroatlantice. Si tot dupa 1989, a fost senator in legislatura 1990-1992, vicepresedinte al Sectiei de Stiinta din cadrul UNESCO-Romania, vicepresedinte al Asociatiei Generale a Economistilor din Romania si membru al consiliului Academic International cu sediul la Stockholm.

Printre numeroasele studii si lucrari publicate de el se numara "Sisteme strategice ale intreprinderii", "pilotajul performant al intreprinderii", "Diagnosticarea intreprinderilor in dificultate economica. Strategii si politici de redresare si dinamizare a activitatii" si "Pentru cresterea competitivitatii intreprinderilor romanesti pe piata Uniunii Europene".

In anul 1993, Constantin Barbulescu a fost ales membru corespondent al Academiei Romane si i s-a acordat titlul "Doctor Honoris Causa" al Universitatii din Craiova.

Citeste si:
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a semnalat, joi, 23 septembrie, că există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo, în urma respingerii proiectului de rectificare...
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Florin Cîţu a declarat, joi, 23 septembrie, la Râmnicu Vâlcea, despre rezultatul alegerilor din USR PLUS, afirmând că este o ''penalizare'' pentru cei care au ieșit de la guvernare. "În...
Sursa: rNews