A murit Iosif Constantin Dragan

Joi, 21 August 2008, ora 22:42
11923 citiri
A murit Iosif Constantin Dragan

Unul dintre cei mai bogati romani, Iosif Constantin Dragan, s-a stins din viata, joi, la Palma de Mallorca, la varsta de 91.

Potrivit unui comunicat al Fundatiei Europene Dragan, trupul sau neinsufletit va fi depus la Universitatea Europeana Dragan din Lugoj.

Funeraliile vor avea loc luni, 25 august, in orasul sau natal, Lugoj.

In 2006, Iosif Constantin Dragan a fost desemnat de Capital drept cel mai bogat roman. A facut afaceri in Italia, reusind sa stranga intre 1,3 si 1,6 miliarde de dolari din distributia de produse petroliere, imobiliare si transport.

Afacerile sale au avut o tendinta ascendenta, atat datorita cresterii pretului petrolului pe plan mondial, cat si a investitiilor imobiliare pe care acesta le-a facut.

Iosif Constantin Dragan s-a nascut la data de 20 iunie 1917, in orasul Lugoj. A terminat Dreptul la Universitatea din Bucuresti. In anul 1941, a obtinut o bursa de studii in Italia, la Universitatea din Roma, unde a studiat stiinte politice si economie.

Dupa al doilea razboi mondial, in 1948, fondeaza o companie de distributie a gazului metan, Butan Gas. In urma venirii la putere a Partidului Comunist Roman, ii este interzisa pentru 30 de ani, revenirea in Romania.

In 1967, a pus bazele "Fundatiei Europene Dragan", fundatie care declara ca scop promovarea "valorilor civilizatiei romanesti". A mai fondat doua edituri, Nagard in Italia si Europa Nova in Romania, o universitate privata in Lugoj, Universitatea Europeana Dragan, o statie TV, una radio, un ziar saptamanal si un cotidian local, Renasterea Banateana, toate in Romania.

Dupa Revolutia din 1989, Dragan le-a acordat sprijin financiar lui Eugen Barbu si lui Corneliu Vadim Tudor pentru a-si lansa ziarul de extrema dreapta Romania Mare.

Impreuna cu Vadim Tudor a fost fondatorul, in 1990, al "Ligii Maresal Ion Antonescu", mai tarziu redenumita "Liga Maresalilor".

Dragan a mai finantat si construirea, langa Orsova, a unei statui inalte de 40 de metri a lui Decebal, cea mai inalta sculptura in piatra din Europa.

In anul 1995, la varsta de 78 de ani, Dragan s-a casatorit cu Daniela Veronica Gusa, care avea la acea data 22 de ani, fiica generalului Stefan Gusa, fostul sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane, cu care a avut trei copii.

Dragan are si un fiu dintr-o relatie anterioara, Mike Fink, nascut in 1971, cu care insa nu a pastrat legatura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine e românul care marchează gol după gol în străinătate
Cine e românul care marchează gol după gol în străinătate
Atacantul român Andrei Ciolacu a marcat un gol pentru Birkirkara, care a învins-o pe Gudja cu scorul de 2-0 (1-0), duminică, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a 23-a a campionatului...
Furia unui român după ce a primit nota de plată la restaurant: "Să ameninț cu poliția și să iasă panaramă?"
Furia unui român după ce a primit nota de plată la restaurant: "Să ameninț cu poliția și să iasă panaramă?"
Scumpirile din ultima perioadă i-au determinat pe români să fie mai atenți la cheltuieli și să renunțe la micile plăceri. Mulți ocolesc restaurantele, iar cei care merg în continuare sunt...
#Iosif Constantin Dragan, #moarte, #roman, #bogat , #frauda