A murit procurorul "NUP", Samoila Joarza

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 16:54
6953 citiri
A murit procurorul "NUP", Samoila Joarza

Procurorul militar Samoila Joarza a incetat din viata si a fost inhumat marti, numele sau fiind legat de anchete finalizate cu neinceperea urmaririi penale in mai multe cazuri importante, intre care Tigareta II, Gheorghe Ursu, Vila lui Magureanu sau Distrugatorul Marasesti.

Samoila Joarza a trimis saptamana trecuta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cererea de pensionare, iar solicitarea sa urma sa fie luata in discutie de plenul Consiliului in sedinta de joi, informeaza Newsin.

Procurorul militar Samoila Joarza a cerut pensionarea, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat, in septembrie, trecerea in rezerva a generalului de brigada din Ministerul Apararii, supranumit de presa "generalul NUP".

Samoila Joarza lucra din septembrie anul trecut ca procuror militar sef birou al Compartimentului informatii clasificate din Sectia parchetelor militare. Procurorul militar a fost numit de Consiliul Superior al Magistraturii, la cererea sa, pe o perioada de trei ani, pe aceasta functie.

Mai bine NUP decat Zdup

In 1997, odata cu preluarea puterii de catre CDR, Samoila Joarza a fost revocat de fostul presedinte Emil Constantinescu din functia de adjunct al sefului Sectiei Parchetelor Militare (SPM). La sefia SPM a venit generalul Dan Voinea, cel care ulterior a declansat cercetari in dosarele Revolutiei din '89. In numerose randuri, Joarza a fost acuzat de asociatiile de revolutionari ca ar fi tergiversat cercetarile in legatura cu evenimentele din decembrie 1989.

Dupa venirea la putere a PSD, in 2000, Voinea a fost demis din fruntea SMP. In 1 noiembrie 2003, Joarza a fost numit procuror-sef al Sectiei Parchetelor Militare, fiind demis, din nou, din aceasta functie doi ani mai tarziu, in timpul mandatului Monicai Macovei in fruntea Ministerului Justitiei.

In tot acest timp, din 109 dosare la care lucrase Joarza privind infractiuni legate de Armata, 108 au fost solutionate cu neinceperea urmaririi penale. "M-am obisnuit sa mi se spuna generalul NUP. Eu spun asa: am dat solutiile respective pentru ca nu erau probe si, decat sa mi se zica generalul Zdup, pentru ca as trimite fara probe, mai bine sa mi se zica generalul NUP", spunea Joarza intr-un interviu recent.

Cazul Ursu, Tigareta II,Vila lui Magureanu

Samoila Joarza a avut de instrumentat mai multe dosare controversate. De numele sau se leaga anchetele finalizate cu NUP in mai multe cazuri importante, intre care Berechet - Zaharia, Tigareta II, Gheorghe Ursu, Vila lui Magureanu sau Distrugatorul Marasesti.

Joarza s-a ocupat si de cazul Gheorghe Ursu, omorat de comunisti in 1985. In rechizitoriul intocmit de Joarza pe 12 noiembrie 1996, a fost trimis in judecata, pentru savarsirea infractiunii de omor, Marian Clita, ca singur vinovat in cauza.

Prin acelasi act de solutionare, s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de locotenentul Tudor Stanica si fata de alti ofiteri acuzati ca ar fi implicati.

Pe 19 octombrie 1998, in dosarele generalilor Gheorghe Bucse, Iulian Medrea, Teodor Zaharia si Nicolae Berechet s-a dispus neinceperea urmaririi penale, in legatura cu dosarul "Tigareta 2" care privea contrabanda cu tigari de pe Aeroportul Militar Otopeni. Aceasta solutie a fost luata tot de Samoila Joarza.

In 8 mai 2000, a dispus neinceperea urmaririi penale cu privire la Virgil Magureanu, fostul sef al SRI, si la generalul Gioni Popescu, fost sef al Directiei Logistica din SRI, intrucat cei doi nu ar fi comis fapte penale in legatura cu lucrarile executate in satul Giurtelecul Hododului - Sala, acestia fiind acuzati de "ridicare ilegala" a unei anexe gospodaresti.

In dosarul "Distrugatorul Marasesti", Samoila Joarza a dat solutia de NUP in iulie 2000, dupa ce a constatat ca membrii comisiei de licitatie in cazul reparatiei capitale a distrugatorului, precum si intreaga conducere a Statului Major al Marinei Militare, in frunte cu contraamiralul Traian Atanasiu, au actionat "cu buna-credinta", urmarind repararea navei, care urma sa participe in februarie 1998 la o aplicatie NATO. Conform sesizarii Departamentului de Control al Guvernului, dar si a Curtii de Conturi, care reclama in 1999 un prejudiciu de 1,8 miliarde de lei, societatea "Remarc Group" SRL nu indeplinise toate conditiile necesare participarii la licitatie.

Joarza a fost cel care a anchetat si dosarul in care a fost implicat generalul Ion Sarbu, comandantul Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central Bucuresti (SMC), pe care l-a scos nevinovat in 2006, intr-un caz in care acesta a fost acuzat ca si-a falsificat vechimea profesionala pentru a putea deveni cadru didactic. Joarza a fost banuit ca ar fi beneficiat de servicii stomatologice gratuite (implanturi dentare) la unul dintre cabinetele lui Ioan Sirbu, conform cotidianului "Adevarul" din 10 august 2007.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...