AFP: Bucurestiul promite ca rromii expulzati din Franta vor fi reintegrati

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 07:34
1010 citiri
AFP: Bucurestiul promite ca rromii expulzati din Franta vor fi reintegrati

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a obtinut joi, la Bucuresti, de la Guvernul roman numirea unui responsabil cu reintegrarea rromilor, care sa se asigure ca acestia nu revin in Franta dupa ce sunt expulzati.

Lellouche, care a venit in Romania insotit de doi deputati ai Uniunii pentru Miscarea Populara (UMP, partidul presedintelui Nicolas Sarkozy - n.r.), Lionnel Luca si Jean-Marc Roubaud, precum si de deputatul socialist Dominique Raimbourg, a fost primit la putin timp dupa sosire de premierul roman Emil Boc, transmite AFP.

Oficialii francezi au ajuns in Romania cu intarziere fata de programul prevazut, ceea ce a determinat schimbari in agenda intalnirilor.

Astfel, intalnirea secretarului de stat francez cu ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, anuntata initial pentru ora 11.30, a fost reprogramata pentru ora 17.00. Ambasada Frantei la Bucuresti a precizat ca, din cauza cetii, delegatia franceza nu a mai putut ateriza pe aeroportul din Baneasa si a fost nevoita sa mearga la Otopeni.

Trei decizii, in favoarea rromilor

Dupa intalnirea lui Lellouche cu premierul Boc, au fost anuntate trei decizii, scrie AFP. Prima este numirea unui secretar de stat insarcinat cu reintegrarea rromilor, ceea ce va permite, dupa cum a explicat Lellouche, "francezilor si europenilor sa urmareasca reintegrarea rromilor in Romania". Aceasta "urmarire" necesara, a spus oficialul, era "veriga lipsa" in monitorizarea si reintegrarea rromilor.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a anuntat joi ca l-a numit pe Gheorghe Raducanu in functia de consilier al sau pentru problemele rromilor de cetatenie romana din strainatate.

Baconschi are consilier pe problemele rromilor romani din strainatate

"MAE a constientizat deja nevoia unui astfel de post, pentru a veni in sprijinul tuturor cetatenilor romani din strainatate, cu instrumente adecvate si adaptate. Am incredere ca domnul Raducanu va continua sa depuna eforturi pentru integrarea si asigurarea respectarii drepturilor cetatenilor romani in Uniunea Europeana si nu numai. Experienta sa indelungata in domeniul nonguvernamental este o dovada in acest sens", a declarat Baconschi.

A doua decizie anuntata dupa intalnirea oficialului francez cu premierul Boc este trimiterea de politisti si magistrati romani in Franta pentru a ajuta autoritatile din aceasta tara sa descopere si sa anihileze retelele de trafic cu fiinte umane, a mai spus Lellouche.

In fine, o a treia decizie este o "politica de cooperare" pentru "mobilizarea unor fonduri europene pentru reinsertia comunitatii rrome", a declarat Lellouche presei franceze. Aceasta politica, a precizat el, "se va baza pe Conferinta europeana de la Cordoba (Spania), din aprilie, consacrata rromilor".

Toleranta zero

Boc a spus, la randul sau, ca a avut discutii "foarte directe" cu oficialul francez si a vorbit despre "toleranta zero" fata de retelele criminale care ii incurajeaza pe rromi sa ramana clandestin in Franta.

Opt mii de rromi au fost trimisi de pe teritoriul francez cu destinatia Romania in 2009, dupa ce fiecare adult a primit cate 300 de euro si fiecare copil 100 de euro, insa aproape doua treimi dintre ei au revenit clandestin in Franta.

"Vrem sa tratam aceasta afacere in mod uman si inteligent", a spus Lellouche inainte de a veni la Bucuresti, subliniind caracterul delicat al vizitei, al carei obiect "nu divizeaza dreapta si stanga franceza", dupa cum o dovedeste prezenta in delegatie si a deputatului socialist.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#reintegrare rromi Franta, #rromi Franta Romania, #delegatie Franta Bucuresti, #rromi expulzati Franta , #frauda