AFP: Morar cere o schimbare a mentalitatii in Romania, pentru a combate coruptia

Joi, 25 Martie 2010, ora 13:14
2490 citiri
AFP: Morar cere o schimbare a mentalitatii in Romania, pentru a combate coruptia
Foto: Arhiva

Schimbarea mentalitatii, necesara pentru a combate coruptia, "nu s-a produs inca" in Romania, apreciaza procurorul roman anticoruptie Daniel Morar, intr-un interviu acordat AFP, la doua zile dupa un raport critic al CE.

Sustinandu-si colegii condamnati pentru trafic de influenta sau mita si denigrand munca Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), unii politicieni nu dau "un exemplu foarte bun", a spus el.

Marti, Comisia Europeana si-a exprimat regretul ca Bucurestiul nu a mentinut ritmul reformelor pentru a lupta impotriva coruptiei. Dar a subliniat "bilantul pozitiv" al DNA, care desfasoara anchete "impartial".

Raport CE pe Justitie: Romania sa adopte cat mai repede cele patru Coduri (Video)

Dupa numirea la conducerea DNA a lui Morar, in varsta de 43 de ani, provenind dintr-o familie cu numerosi avocati si fan al fotbalului, politicienii "nu mai dorm foarte bine", scrie AFP, citand cotidianul Romania Libera.

In decurs de cinci ani, DNA a pus sub acuzare un fost premier, pe Adrian Nastase, ministri, primari, judecatori si politisti. 244 de inalti oficiali au fost trimisi in instanta in 2009.

Ultima "captura" este senatorul social-democrat Catalin Voicu, acuzat ca a intervenit pe langa magistrati si politisti in favoarea unor oameni de afaceri care au probleme cu justitia, in schimbul a 289.000 de euro. Pentru prima data in Romania, senatorii au aprobat miercuri arestarea sa, reaminteste AFP.

Presa straina, despre raportul pe Justitie: CE latra, dar nu musca

Pentru Morar, "lupta impotriva coruptiei nu se limiteaza numai la inculpari si condamnari", noteaza AFP. "Este nevoie de o campanie de constientizare, dublata de masuri punitive, pentru a duce la o schimbare de mentalitate. Cand oamenii vor fi mai putin dispusi sa primeasca sau sa dea mita, proportia coruptiei va scadea", a subliniat el.

"Dar aceasta schimbare de mentalitate nu s-a produs inca", a adaugat Morar, declarandu-se optimist in ceea ce priveste viitorul. "Incep sa fie condamnari definitive ale unor persoane publice si politice importante. Acest lucru ar trebui sa dea sentimentul ca nimeni nu este deasupra legii si sa puna capat ideii de impunitate", a apreciat el.

Emil Boc a "cosmetizat" raportul pentru CE

In conditiile in care procesele politicienilor importanti treneaza adesea, primarii a doua orase mari, Cristian Anghel (PNL) si Mircia Gutau (PDL), au fost condamnati la doi ani si jumatate, respectiv trei ani si jumatate de inchisoare pentru coruptie, la inceputul lui 2010.

Mai multor politicieni le-a fost greu sa se distanteze. "Am observat ca, desi oameni sunt condamnati definitiv, beneficiaza de sustinerea colegilor lor", afirma Morar. El si-a exprimat si regretul ca "la putere sau in opozitie, oameni politici ataca" DNA. Aceasta atitudine a politicienilor "nu ofera un exemplu bun", a subliniat magistratul.

Morar a declarat ca nu a fost supus la presiuni directe. Oamenii "stiu ca este in van", a spus el.

Procurorul considera ca mecanismul de verificare impus de Bruxelles dupa aderarea Romaniei in UE, in 2007 este "util si necesar".

Morar se declara hotarat sa continue lupta impotriva coruptiei la nivel inalt: "Cetatenii se simt mai afectati de 'coruptia de ghiseu'. Dar cea la nivel inalt poate (...) deturna misiunea unui guvern".

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Daniel Morar interviu AFP, #Daniel Morar raport justitie, #Daniel Morar coruptie , #frauda
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Daca crezi ca vei reusi sa te vezi intorcandu-te te inseli. Reforma pasteraza acelasi sens ca si pana acum...Groparul sef al tuturor romanilor desavarseste 'opera inaintasilor, indatorandu-ne pe veci. Scapa cine poate, unde vezi tu oameni providentiali?