Ziare.com

AFP: Tinerii magistrati vor sa schimbe lucrurile in justitia romana

Marti, 23 Martie 2010, ora 15:41

   

AFP: Tinerii magistrati vor sa schimbe lucrurile in justitia romana
France-Presse a difuzat marti un material despre tinerii magistrati care ar putea aduce progresul in reforma justitiei, in conditiile in care CE a dat publicitatii un raport ce constata stagnarea reformei in sistemul judiciar.

Au varste cuprinse intre 24 si 29 de ani si sunt judecatori, avocati sau procurori. Departe de a dispera in fata unei justitii marcate de anii de dictatura comunista si criticata inca de Bruxelles, ei vor sa schimbe lucrurile.

Pentru ei, supravegherea UE, care a cerut marti Bucurestiului sa faca din implementarea reformelor judiciare si combaterea coruptiei o "prioritate nationala", este ceva binevenit, chiar daca politicienii nu au aceeasi parere.

"Avand in vedere trecutul nostru comunist, am realizat deja multe in 20 de ani. Au fost facute schimbari structurale importante in sistemul judiciar, dar mai trebuie determinare pentru aplicarea reformelor, iar aceasta determinare va veni si de la noi", spune Gabriela Olariu, 24 de ani, titulara unui master in drept si viitoare avocata. "Am mari sperante. Trebuie sa ne aliniem standardele la cele din Europa", spune Anca Cernat, tanara avocata revenita in Romania dupa studii si stagii in strainatate.

Anca, Gabriela, ca si alti tineri judecatori, procurori, avocati si juristi, au fost alesi penru a forma un curs intensiv intitulat "Lideri pentru justitie", Organizat de fundatia germana Konrad Adenauer, acest program vizeaza sa-i pregateasca "in asumarea unui rol activ in reforma din justitie", punandu-se accentul pe respectarea eticii.

La interviurile pentru selectare, candidatii au fost testati pe probitate si valorile lor etice, declara Corina Rebegea, care i-a supervizat. "Dorim sa sustinem elitele Romaniei de maine. Termenul elita se refera la oameni calificati, dar mai ales doritori sa serveasca binele public", subliniaza directoarea Programului pentru un stat de drept in Europa de sud-est, Stefanie Ricarda Roos.

Justitia are nevoie de o schimbare de mentalitate

Justitia, confruntata cu probleme de integritate, are nevoie de "o schimbare de menatalitate", declara ministrul roman al justitiei, Catalin Predoiu, In 2009, sase judecatori si procurori au fost condamnati pentru ca au primit mita, cuprinsa intre 100 si 45.000 de euro.

"Astept de la acest program sa ne ajute sa facem fata situatiilor reale. De exemplu, daca as fi judecator si un presedinte de jurisdictie ar face presiuni pentru a da un anumit verdict, ce ar trebui sa fac?", se intreaba Gabriela Olariu. "Coruptia judecatorilor nu este atat de raspandita pe cat crede populatia, dar exista un formalism care face procesele sa treneze", declara Daniel Mitrauta, judecator de doi ani in Iasi. El spera ca programul ii va da instrumentele necesare sau "mai mult curaj pentru a schimba lucrurile".

Prezenta a numerosi magistrati din sistemul comunist si sustinerea reciproca pe care unii si-o acorda continua sa puna probleme, comenteaza AFP.

In ianuarie, alegerea la conducerea Consiliului Suprem al Magistraturii a unei judecatoare acuzata ca a colaborat cu securitatea, Florica Bejinaru, a lezat si mai mult imaginea unei justitii in care doar 20-26% dintre romani au incredere. Aceasta alegere controversata a provocat proteste din partea magistratilor reformisti.

"Trebuie sa se demonstreze ca exista oameni excelenti in sistemul judiciar roman, care pot fi modele", conchide Roos.
Sursa: rNews

Articol citit de 2691 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Steri explosive!!!

"Surse din cadrul Serviciului Secret al Armatei au semnalat redactiei Exploziv-News faptul că "prin intermediul Uzinei de Armament din Băbeni, Valcea, se efectuează trafic industrial ILEGAL cu arme, explozivi si munitie, cu complicitatea unor indivizi din Ministerul Apărării, ROMARM, si nici Palatul Cotroceni nu e străin de acest lucru!". De asemenea, in completarea afirmatiilor avertizorilor nostrii din DIM (Directia de Informatii a Armatei) vin si surse din SRI, care ne-au semnalat faptul că "Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Vilcea a cercetat, in cursul anului 2008, crearea unui surplus de 127.000 kg de trinitrotoluen (TNT), prin intocmirea de acte false din care rezultă că explozibilul a fost distrus. Această cantitate provenea de la U.M. 02574 Bucuresti (unitate militară ce apartine M.Ap.N.) si ea trebuia să fie distrusă, ceea ce in realitate nu s-a realizat. Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Vilcea a sesizat Garda Financiară, care, la data de 14 ianuarie 2009, impreună cu politisti din cadrul Inspectoratului Judetean Vilcea, a efectuat un control la depozitele Uzinei Mecanice Băbeni, confirmind informatiile existente. Cu acest prilej, au fost intocmite procese-verbale de perchezitie si au fost sigilate depozitele in care se găseau cele 127.000 kg de TNT". "A fost intocmit dosarul penal nr. 450/P/2009, in care sint implicati: directorul Uzinei Mecanice Băbeni, Ion Mărculescu, lt. col. Alexandru Dicu, din M.Ap.N., Ionel Barzan, Marin Sogor, Gheorghe Mustată, Nicolae Mateescu si Lidia Diaconu. Dosarul este tergiversat si nu a fost trimis spre judecare nici pină in prezent, intrucit au fost făcute mai multe interventii de la nivel inalt", mai spun avertizorii din SRI si DIM. "Cazul a fost dat uitării, iar cele 127.000 kg TNT au fost vandute, in secret, in afara tării".In cursul aceluiasi an, tot la Uzina Mecanică Băbeni au fost aduse 3064 de pistoale automate, care, la scurt timp, au fost exportate. Armamentul a fost livrat de o unitate militară a M.Ap.N. In această afacere a fost implicată firma BRENOX, din Rimnicu Vilcea. Si acest caz a fost musamalizat. Despre importul de explozivi si munitie din Taiwan, Serviciile de Informatii si Directia de Combatere a Crimei Organizate din Ministerul Administratiei si Internelor stiau incă din toamna anului 2008. După semnalarea primită la data de 21 ianuarie 2009, de Ministerul Administratiei si Internelor, de la INTERPOL - Belgia, au fost informate SRI, SIE, Directia Generală de Combatere a Crimei Organizate, Directia Generală de Informatii si Protectie Internă si alte structuri informativ-operative. La scurt timp, mai multi suspecti au fost luati in urmărire informativ-operativă, printre care si arabul Bakri Imad Abdul Reda, patronul ROMAGRO CEREAL, care a livrat munitie si explozibili către organizatiile teroriste UNITA (din Angola) si Hezbollah."

 

Diaconescu este doar un paravan, ha, ha, ha!!!

Dezvăluire șocantă, făcută redacției Exploziv-NEWS, de către celebrul procuror Alexandru Lele: adevăratul patron al OTV nu este Dan Diaconescu, ci un fost pușcăriaș pentru contrabandă cu petrol, evadat prin Vama Borș din Bihor (vamă al cărui șef, la vremea respectivă, era actualul ministru de Interne, Vasile Blaga-Șpaga) și odraslă de fost Prefect! Deși dat in urmărire generală pentru continuarea executării pedepsei, din acest an el poate intra nestingherit in Romania (ceea ce și face!) grație relațiilor pedeliste la nivel inalt, iar Dan Diaconescu, imediat după alegerile prezidențiale, a schimbat acționariatul la OTV in modul următor: 80% Adrian Tarău-jr., 15 % "alții", “senzaționalul" DD rămanand cu un procent absolut nesemnificativ, de doar 5% din “televiziunea poporului". Cel care l-a arestat, in 2001, pe Tarău-jr este chiar procurorul Lele, iar acest lucru l-a costat demiterea din Procuratură și intocmirea unui dosar penal, la ordinul lui Adrian Năstase (dosarul trebuia finalizat, la ordin, cu aruncarea in pușcărie a procurorului, dar Cristian Panait, cel desemnat să se ocupe de “problemă" a ales să se sinucidă decat să-și condamne colegul nevinovat – n.r.). La vremea aceea, Tarău era principalul sponsor al PSD, acum el face afaceri cu mafia din PDL. Un alt amănunt penal legat de Dan Diaconescu: in schimbul campaniei pro-Băsescu a primit, ca donație, o vilă somptuoasă la Los Angeles. Donatorul, așa cum este el trecut in actele pe care procurorul Lele ni le-a pus la dispoziție, este nimeni altul decat… Vasile Blaga. Acum, atat Tarău cat și Diaconescu, sunt prinși intr-un dosar penal a cărui mușamalizare se tot incearcă, la Parchetul General, și in care mai apare un personaj pedelist: Silviu Prigoană! “Caracatita contrabandei cu petrol a lui Tarău jr., omul din spatele biroului lui Dan Diaconescu, de la OTV, se desfășoară nestingherită și azi, in plus el și-a orientat activitatea și către traficul ilegal cu armament"

,,Tinerii magistrati vor sa schimbe lucrurile in justitia romana"

CUNOSC CAZURI DE MAGISTRATI TINERI CARE SUNT ,,RECUNOSCATORI" MAGISTRATILOR DINOZAURI. SI SUNT MULT MA SIRETI. SI MAI GREU DE DOVEDIT CA SUNT MANJITI.

La noi mafia e mare!

Ca aceasta mafie sa nu mai fie atat de puternica trebuie ca justitia sa-si vada de treaba ei asa cum trebuie.Insa si procurori si judecatori vedeti ca apar cu fel si fel de personaje care au un trecut si un prezent destul de patat d.p.d.v.juridic (unii magistrati nu toti).Cum se spune in proverbul:"Fiecare padure isi are uscatura ei" insa padurea de care vorbesc din pacate nu mai e padure ci au ramas doar cioatele dar sper ca din acele cioate sa rasara un arbore proaspat (tanar) care va schimba ceva si acel ceva sa fie in bine.

 

TINERII RECHINI MAGISTRATI AU SIMTIT

MIROS DE SANGE DE BRONTOZAUR MAGISTRAT SI-I DAU SEMNALE SUBLIMINALE LUI TRAIAN BASESCU SA LE FACA UN LOC LA CASCAVAL. MORALA: CORUPTIA NU SE VA ELIMINA NICI DE BUNAVOIE, NICI CU LOZINCI DE GENUL INTRECERILOR SOCIALISTE. CORUPTIA SE VA DISTRUGE NUMAI PRIN SUCCESIUNEA ARESTARE-RAZBUNARE-ARESTARE. SI BANDELE DE HOTI TOT ASA SUNT ANIHILATE, PENTRU CA INFRACTORII NU AU JALOANE MORALE SI AJUNG USOR SA SE MANANCE INTRE EI.

 

Tare m-as bucura..

daca acesti tineri ar fi lasati sa isi faca datoria,dar din pacate sint multe interese in joc,multe jocuri de culise care nu trebuie sa se afle.

 

Problema e sa nu stea prea mult in anturajul magistratilor cu vechii stagii,fiindca,lucrurile rele se iau mai repede

...vezi cazul Ponta...e mai rau ca Iliescu,Nastase et comp,la un loc.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor