Alegerea Floricai Bejinaru la sefia CSM, contestata in instanta

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 16:34
2502 citiri
Alegerea Floricai Bejinaru la sefia CSM, contestata in instanta
Foto: Cotidianul

Viorica Costiniu, presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, a declarat ca va contesta in instanta decizia CSM de alegere a noului presedinte al CSM in persoana Floricai Bejinaru, care a fost acuzata de colaborare cu fosta Securitate.

Costiniu a vorbit despre autoritatea morala a magistratului, care ar fi trebuit "sa indemne la decenta".

Florica Bejinaru a fost acuzata de colaborarea cu fosta Securitate, ea primind initial un verdict de la CNSAS in acest sens, care apoi a fost schimbat.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, in iunie 2009, recursul declarat de Ministerul Justitiei impotriva deciziei CNSAS, prin care s-a stabilit ca Florica Bejinaru, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu a facut politie politica.

Dosarul s-a aflat, initial, pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, apoi a fost stramutat la Curtea de Apel Constanta, la cererea judecatoarei Florica Bejinaru. Instanta a respins contestatia Ministerului Justitiei impotriva deciziei CNSAS, iar MJ a facut recurs, respins, de asemenea, de instanta suprema.

In contestatia formulata impotriva deciziei CNSAS, din 6 iulie 2006, prin care judecatoarea Florica Bejinaru a fost absolvita de colaborarea cu Securitatea, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a enumerat mai multe motive procedurale si a solicitat Curtii de Apel sa judece si pe fond cazul.

Monica Macovei a contestat, in primul rand, modul in care s-a desfasurat votul la CNSAS. Ea i-a acuzat pe membrii Colegiului ca nu au avut majoritate de voturi pentru aceasta decizie. A fost criticat si faptul ca decizia nu a fost motivata.

Pe data de 18 mai 2006, prin Decizia nr.166, Colegiul CNSAS a stabilit calitatea de colaborator al Securitatii in cazul judecatoarei Florica Bejinaru, presedinta Tribunalului Mehedinti si membru in CSM, precum si faptul ca aceasta a facut politie politica in calitate de colaborator al Securitatii. Ulterior, prin Decizia nr. 255 din 6 iulie, acelasi an 2006, CNSAS decide contrariul, respectiv faptul ca Bejinaru nu a facut politie politica.

In aprilie 2009, magistratii din tara au cerut revocarea unor membri CSM, printre care se afla si Florica Bejinaru, care a venit in Consiliu de la la Tribunalul Mehedinti, pentru lipsa de reactie fata de problemele din sistem. Cererea a ramas fara rezultat.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alegere Florica Bejinariu CSM, #alegere CSM contestata instanta, #Asociatiei Magistratilor Romania , #frauda