Ambasadorul Suediei: Exista un interes ca Romania si Bulgaria sa atinga standardele UE

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 14:53
1276 citiri
Ambasadorul Suediei: Exista un interes ca Romania si Bulgaria sa atinga standardele UE
Foto: Gazeta de Sud

La nivel european, exista interesul ca Romania si Bulgaria sa atinga standardele privind reforma justitei, acest proces fiind responsabilitatea statelor respective, dar si a UE, si este necesar ca dialogul politic sa continue in acest sens, a declarat ambasadorul Suediei la Bucuresti, Mats Aberg.

Acesta a prezentat miercuri, intr-o conferinta de presa, prioritatile tarii sale in fruntea UE si a detaliat si modul in care Suedia se va raporta la necesitatea continuarii mecanismului de cooperare si verificare pe justitie pentru Romania si Bulgaria.

Diplomatul a atras in primul rand atentia ca modul in care cele doua tari isi indeplinesc angajamentele va influenta viitoarele procese de extindere a UE.

"Prevederile legale sunt cat se poate de clare in acest sens. La 31 decembrie 2009 se sfarseste perioada de trei ani in care Romania si Bulgaria trebuie sa atinga obiectivele asumate si tot in aceasta perioada existau si anumite posibile sanctiuni care puteau fi aplicate.

Pe de alta parte este evident ca este in interesul Romaniei, al Bulgariei, dar si al UE, sa se asigure ca toate tarile membre sa atinga aceleasi standarde. Acest pas este crucial pentru procesul de extindere, pentru ca, daca exista perceptia ca cele doua noi tari membre nu au atins standardele cerute, atunci acest lucru va avea un impact negativ asupra procesului de extindere", a spus Mats Aberg.

Dialogul politic trebuie sa continue

Ambasadorul suedez a evitat sa se pronunte clar asupra necesitatii sau nu a mentinerii mecanismului de monitorizare, aratand doar ca trebuie continuat dialogul politic.

"Trebuie sa avem o abordare proaspata a situatiei actuale. Dupa cum spuneam, exista un interes ca Romania si Bulgaria sa atinga standardele. Este responsabilitatea de baza a celor doua state, dar este si responsabilitatea UE. Ceea ce ne asteptam, ceea ce trebuie si putem sa ne asteptam, este continuarea dialogului in acest sens, un dialog deschis intre prieteni, care evidentiaza punctele slabe, dar si modalitatile de solutionare a problemelor. Dialogul politic trebuie sa continue intr-o maniera deschisa si am mari asteptari de la acest dialog", a mai evidentiat ambasadorul.

Aberg a atras atentia ca, in opinia sa personala, trebuie valorizat pozitiv faptul ca fortele politice din Romania sunt sustinute de fortele externe ale UE in acest proces de reforma.

Asteptam raportul Comisiei Europene in septembrie

Mats Aberg nu a vrut sa speculeze nici in privinta progreselor facute de Romania in procesul de reforma. "Trebuie sa asteptam raportul Comisiei Europene, care probabil va fi facut public in septembrie. Nu stim cu siguranta pentru moment ce va contine. Daca se evidentiaza ca sunt lucruri care necesita munca in continuare, atunci va trebui sa discutam cum putem lucra la ele in continuare. Nimic nu va fi impus, sanctiunile nu mai exista (dupa sfarsitul lui 2009, n.r.). Vorbim despre un proces continuu", a conchis diplomatul.

Mecanismul de monitorizare ar putea fi mentinut

Pe de alta parte, ambasadorul suedez la Sofia, Paul Beijer, declarase ca tara sa este in favoarea mentinerii mecanismului de monitorizare a Romaniei si Bulgariei pe justitie.

Beijer a evidentiat ca "mecanismul de monitorizare si cooperare este bun pentru Bulgaria si UE" si ca Sofia a facut progrese in ultimii trei ani, dar mai sunt multe de facut, "asa ca monitorizarea trebuie sa continue". "Nu are sens sa ne grabim sa tragem concluzii inainte ca raportul Comisiei Europene sa fie facut public", a adaugat el totusi.

Presedintia suedeza a UE isi exprimase deja, prin vocea ministrului pentru afaceri europene Cecilia Malmstrom, opinia ca mecanismul de cooperare si verificare a fost "de ajutor" pana acum, iar UE a invatat sa monitorizeze si implementarea, nu doar adoptarea aquis-ului. Intrebata saptamana trecuta daca va sustine mentinerea mecanismului de cooperare si verificare pentru Bulgaria si Romania si dupa urmatoarele rapoarte ale Comisiei Europene, Malmstrom spusese insa ca deocamdata este prea devreme pentru a prefigura un raspuns.

"Rapoartele Comisiei trebuiau sa apara in iulie si inteleg ca au fost putin amanate pana in luna septembrie. Vom lucra indeaproape cu Comisia pentru a vedea evaluarea si raportul din septembrie si pentru a avea un dialog cum sa procedam mai departe. Cred ca atat in Romania cat si in Bulgaria, exista intelegerea ca acest mecanism a fost de ajutor pana acum in procesul de reforma. Este insa prea devreme sa spunem cum vom continua", a spus Malmstrom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mats Aberg Romania, #monitorizare justitie Romania, #integrare Romania, #relatii Romania Suedia , #frauda