Ambasadorul Ungariei doreste consens cu romanii pentru autonomia maghiarilor

Miercuri, 27 August 2008, ora 18:29
2383 citiri
Ambasadorul Ungariei doreste consens cu romanii pentru autonomia maghiarilor

Ambasadorul Ungariei in Romania, Fuzes Oskar, a declarat miercuri, la Sf. Gheorghe, ca tara sa sprijina acele organizatii ale minoritatii maghiare din Romania, care, pe cale pasnica si democratica, in consens cu romanii, vor sa realizeze autonomia.

Ambasadorul Fuzes a declarat ca, probabil, o situatie absolut ideala pentru minoritati nu exista, dar este important un climat politic, social, in care nici romanii, nici maghiarii sa nu se simta constransi, iar acest lucru se poate obtine, pentru ca in foarte multe locuri din Europa s-a obtinut aceasta stare, rezultatul politic al acestui climat fiind autonomia, anunta NewsIn.

Fuzes a subliniat ca este importanta folosirea limbii maghiare peste tot, in invatamant, de la gradinita pana la universitate si este importanta libertatea si pastrarea identitatii, astfel incat nimeni sa nu fie constrans.

"Pentru asta trebuie un climat politic, social, in care nici romanii, nici maghiarii nu se simt constransi. Asta se poate obtine, pentru ca in foarte multe locuri din Europa s-a obtinut aceasta stare", a declarat Fuzes.

Ambasadorul a amintit faptul ca presedintele Traian Basescu a spus ca romanilor le este frica de expresia de autonomie, desi autonomia si autoguvernarea este una si aceeasi si nu trebuie sa inspire teama acest lucru. "Daca este o autoguvernare puternica, atunci e foarte puternica autoguvernarea si a minoritatii si a majoritatii", a precizat Fuzes.

Intrebat cum anume ar putea sprijini Ungaria obtinerea autonomiei, ambasadorul a afirmat ca Ungaria ajuta acele organizatii ale minoritatii maghiare din Romania care pe cale pasnica, democratica, prin intelegerea si consensul romanilor de aici, vor sa realizeze autonomia.

"Autonomia este de mai multe feluri - etnica, culturala, locala - si o minoritate cu cat are mai multe din aceste feluri de autonomii, se simte cu atat mai bine si ca acasa in tara in care traieste. Ungaria, in primul rand, ajuta cu interpretarea corecta a acestor notiuni", a mai declarat ambasadorul.

Acesta a dat drept exemplu faptul ca in Ungaria traiesc doar 10.000 de romani, imprastiati in diferite zone, dar si acolo unde sunt cateva sute au o autoguvernare totala, autonomie culturala si pot folosi limba materna pe toate planurile. "Si asta consideram ca e un ajutor, aratand un exemplu pozitiv cum se face la noi", a precizat ambasadorul.

Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
EHF a anunţat, miercuri, programului meciurilor din grupele preliminare la Campionatul European din 2024. România va debuta cu Cehia, în 29 noiembrie, în grupa B, de la Debrecen. Programul...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#autonomie, #maghiari, #consens, #ambasdor, #Ungaria , #frauda