Ambasadorul Ungariei: Romanii prefera SUA pentru ca au primit lectii dure

Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 19:04
3052 citiri
Ambasadorul Ungariei: Romanii prefera SUA pentru ca au primit lectii dure

Romania, Ungaria si restul Europei de Est pun accent pe o relatie stransa cu SUA pentru ca, de-a lungul istoriei, au primit "lectii dure" de la Occident, cum ar fi Bosnia-Hertegovina sau Kosovo, cand s-a dovedit ca exista "o lipsa de gandire decenta", a declarat ambasadorul Ungariei la Bucuresti.

Ozskar Fuzes, ambasadorul Ungariei in Romania, a participat vineri la un seminar organizat de Institutul European al Romaniei si a vorbit despre modul in care tara sa s-a reorientat in spatiul de securitate european dupa caderea Cortinei de Fier.

"Dupa schimbarea de regim din Ungaria, am inceput sa discutam despre strategia geopolitica si despre securitate. Principalul punct de pornire a fost, desigur, recastigarea locului nostru in Occident. Nu stiam exact ce inseamna acest lucru dar am dorit stabilirea unui sistem de relatii cu Europa de Vest, pentru a ne intoarce acolo unde ne este locul, in Occident", a evidentiat el.

Ungaria si NATO

Fuzes a atras atentia ca o prima optiune ar fi fost in anii '90 neutralitatea. "Privind inapoi la acele timpuri, cred ca daca nu ar fi existat conflictul din fosta Iugoslavie, am fi optat pentru neutralitate. Dar lucrurile s-au intamplat altfel si problema a fost decisa la inceputul anilor 1990, in sensul ca Ungaria are nevoie sa intre in NATO cat mai repede cu putinta.

Daca Ungaria are nevoie sa intre in NATO cat de repede inseamna ca avem nevoie de un furnizor de securitate. Cine putea, cine dorea sa fie furnizorul de securitate al unei tari care tocmai iesise din comunism? Cautam un sef, un frate mai mare. Dar ne-am dat seama ca nimeni nu vrea sa fie seful sau fratele mai mare al Ungariei, nici Franta, nici Germania. Lucrul decisiv pentru optiunea noastra de aderare a fost articolul 5. Articolul 5 a devenit foarte important cand am vazut problemele care se amplificau si escaladarea conflictului din fosta Iugoslavie", a explicat ambasadorul ungar.

In acest context, diplomatul a explicat de ce considera ca tarile din aceasta regiune a Europei au avut de invatat o lectie grea si dura si de ce au ajuns sa se bazeze pe SUA mai mult.

"Pe masura ce problema a devenit tot mai dificila si cu decizii tot mai greu de luat, am remarcat ca Europa Occidentala - oricum am numi-o, UE sau triunghiul Franta -Germania-Marea Britanie -, nimeni nu a putut avea o contributie determinanta la rezolvarea conflictului din fosta Iugoslavie. A fost o lectie grea si dura. Incepand de la problemele din Croatia si pana la Bosnia-Hertegovina sau Kosovo, au fost o lectie de istorie de invatat, si anume ca exista o lipsa de determinare, de resurse si, uneori, a unui mod de gandire decent din partea Europei Occidentale", a spus Oszkar Fuzes.

Legaturile Romaniei cu SUA

"Aceasta conjunctura a fost motivul decisiv pentru care am ajuns in situatia de a ne baza pe SUA poate putin mai mult decat era cazul. Nu vorbesc despre Romania, ci de spre Ungaria. Dar inteleg categoric declaratiile romanilor care subliniaza importanta unei legaturi stranse cu SUA. Pentru ca noi, cei din Europa de Est- sau mai bine zis din fosta Europa de Est, din Europa Centrala - avem niste lectii destul de dure primite de la Occident", a mai adaugat ambasadorul.

Fuzes a dezvaluit si care este principala strategie de securitate a tarii sale. "Ungaria vrea sa aiba un mediu de securitate cat se poate de stabil in vecinatate si am inteles ca pentru Ungaria cea mai sigura cale spre securitate este sa aiba vecini cat se poate de prietenosi.

Stiu ca suna foarte simplist dar aceasta este strategia ungara de securitate: de a avea cei mai prietenosi vecini cu putinta. De ce? In primul rand pentru ca avem o istorie complicata cu vecinii, careia trebuie sa-i punem capat. Si trebuie sa incepem o istorie noua. Suna a slogan dar nu este un slogan, este intentia reala a Ungariei.

In al doilea rand, deoarece ca rezultat al acestei istorii, Ungaria are foarte multi cetateni care locuiesc in statele vecine. Si, desigur, cel mai important aspect al politicii de securitate al Ungariei este sa aiba grija de acestia", a subliniat ambasadorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ozskar Fuzes, #ambasador Ungaria la Bucuresti, #Ungaria Romania SUA , #frauda