Ziare.com

Ancheta parlamentara in scandalul Sterling

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 13:55

   

Ancheta parlamentara in scandalul Sterling
Deputatii au decis infiintarea unei comisii de ancheta a contractului cu firma Sterling.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Gelu Maracineanu, a anuntat, intr-o audiere la Comisia de industrii a Camerei Deputatilor, ca, in momentul in care Agentia a incheiat contractul cu firma Sterling (in 2008), aceasta nu a demonstrat ca are bonitate financiara, materiala sau resursele umane adecvate activitatii de explorare.

"Informatiile oficiale depuse la ANRM privitoare la Sterling nu exista, firma nu este atestata sa execute activitati petroliere", a spus Maracineanu.

Potrivit acestuia, Sterling nu are nici autorizatie de mediu. Intrebat de presedintele Comisiei, Iulian Iancu, daca firma a avut autorizatie de mediu pentru a realiza investitiile prevazute in contract, presedintele Agentiei a raspuns: "Pentru activitatea de explorare pe care au desfasurat-o, nu am avut acte care sa ateste o autorizatie de mediu".

Maracineanu a precizat ca nu exista nici la ANRM, nici la Sterling, documente privind transformarea acordului pentru perimetrele din Marea Neagra intr-unul de exploatare si productie, dintr-unul de explorare.

"Cred ca OUG 101/2007, (care modifica Legea petrolului,n.r.), a pus umarul la transformarea contractului cu Sterling dintr-unul de explorare si impartire a productiei intr-unul de exploatare, cu iesirea statului din acest contract", a adaugat presedintele ANRM.

Deputatii au decis infiintarea unei comisii de ancheta a contractului cu Sterling

Deputatii din Comisia de industrie au decis in urma dezbaterilor infiintarea unei subcomisii de ancheta care sa analizeze conditiile in care a fost incheiat contractul Sterling si actele aditionale acestuia.

Decizia a fost luata prin votul reprezentantilor PSD si PD-L.

Corpul de control al Guvernului a inceput, pe 9 februarie, verificarile cu privire la contractul incheiat intre Sterling Resources si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat presedintele ANRM, Gelu Maracineanu.

Premierul Emil Boc anuntase anterior ca va fi analizata sub aspect legal modalitatea prin care contractul de explorare incheiat intre Sterling Resources si ANRM a fost transformat in acord petrolier si de concesiune.

Premierul Boc a declarat joi, 5 februarie, ca, potrivit actului aditional incheiat cu Sterling Resources, compania a avut inainte de decizia CIJ drept de explorare in Marea Neagra, iar dupa decizia Curtii contractul prevede si dreptul de exploatare a resurselor. Primul-ministru, care a anuntat ca a fost desecretizata anexa la contractul in cauza, a anuntat si ca a fost sesizat Corpul de control al Guvernlui.

Durata acordului petrolier pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia este de 30 de ani, calculati de la data intrarii in vigoare a Contractului de explorare si impartire a productiei, cu drept de prelungire pentru o perioada de pana la 15 ani.

Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia a fost incheiat de Rompetrol S.A. la data de 6 august 1992, cu firmele Enterprise Oil si Canadianoxi Ltd. si aprobat prin Hotararea Guvernului nr.570/1992, inainte de intrarea in vigoare a Legii petrolului 134/1995, prin care s-a statuat ca tipul de contract petrolier practicat in Romania este acordul petrolier de concesiune.

Sursa: rNews

Articol citit de 877 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Deci !

Boc nu a facut greseala in cazul concesiunilor catre Sterling. Tariceanu,desigur,acum se SUFOCA de abuzurile savarsite impreuna cu prietenul sau Patriciu ola patrimoniul national al resurselor naturale,minerale. DNA trebuie sa fie sesizat si un tribunal sa hotarasca legalitatea actelor lui Tariceanu sau ilegalitatea lor.

 

Am scapat de necuratu'' s-am dat de tac''su...

boculet se da lovit la tribunal, dar incearca sa-si creeze un curent favorabil cu ajutorul parlamentarilor PDL si PSD. Oricine se osteneste sa parcurga legislatia pentru concesionarea perimetrelor sesizeaza ca autoruzatia de mediu nu e o conditie de participare la licitatie. Dar o minciuna repetata la nesfarsit se transforma, la noi, in adevar.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor