ANP: Gorbunov e responsabilitatea Politiei

Luni, 02 Februarie 2009, ora 14:30
1467 citiri
ANP: Gorbunov e responsabilitatea Politiei

Seful ANP, Ioan Bala, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca responsabilitatea privind monitorizarea lui Serghei Gorbunov, in perioada de intrerupere a pedepsei, revenea MAI si ca judecatorii nu au cerut informatii la ultima cerere de eliberare facuta de Gorbunov.

Ioan Bala spune ca Serghei Gorbunov, suspect de dublu asasinat de la Brasov, a fost eliberat din Penitenciarul Craiova pe 16 mai 2008.

El facuse trei cereri de intrerupere a pedepsei pe motive medicale. Prima cerere a fost facuta in 2007 si i-a fost respinsa lui Gorbunov, a doua a fost in mai 2008 si de asemenea i-a fost respinsa.

Bala afirma ca, la ultima cerere de acest fel, judecatorii nu au cerut informatii suplimentare de la ANP.

"La un interval foarte scurt de timp, intrucat detinutul avea deja si ce-a de-a treia cerere de intrerupere, tot pe rolul aceleiasi instante, tot a Tribunalului Dolj, la un interval de cateva zile, in baza aceluiasi raport medico-legal, un alt complet de judecata a dispus punerea lui in libertate, in aceasta situatie nemaisolicitand niciun fel de relatii de la Administratia Penitenciarelor Craiova", a spus seful ANP.

Seful ANP a subliniat faptul ca la primele doua cereri de intrerupere a pedepsei formulate de Gorbanov, Administratia Nationala a Penitenciarelor a transmis completului de judecata informatii precum conduita sociala a detinutului si gradul de pericol social.

Bala a subliniat faptul ca "Administratia Nationala a Penitenciarelor nu poate din proprie initiativa sa trimita informatii catre completul de judecata".

Odata iesit pe poarta penitenciarului, detinutul este responsabilitatea MAI

"Obligatia ANP, respectiv a Penitenciarului Craiova, a fost de a informa in scris celelalte structuri ale statului. A fost informat Tribunalul Brasov, IJP Brasov, Politia Comunitara Brasov, Inspectoratul General al Politiei, Inspectoratul Judetean de Politie al Frontierei.

S-a precizat exact durata de timp, din ce motive, in baza carui act judecatoresc, situatie in care raspunderea penitenciarului inceta", a precizat Bala.

Acesta a subliniat faptul ca "odata iesit pe poarta penitenciarului, nu mai este in responsabilitatea ANP, monitorizarea lui revenind Ministerului de Interne".

Serghei Victor Gorbunov a fost pus in libertate de la Penitenciarul Craiova pe 16 mai 2008 pentru intreruperea executarii pedepsei din motive medicale.

In ceea ce priveste ceilalti detinuti care au beneficiat de punere in libertate din motive medicale, Ion Bala a precizat ca au fost in numar de 250 si ca 123 nu s-au mai intors pentru executarea pedepsei "din cauza starii de sanatate precare".

"12 femei au beneficiat de intreruperea pedepsei datorita starii de graviditate. O buna parte din persoanele care au beneficiat de intrerupere au stare medicale foarte precara, varsta inaintata si boli grave. Am intocmit o situatie care releva ca in cazul celor 123 de detinuti care nu s-au prezentat la timp au fost luate masurile legale, fiind informate institutiile in drept", a precizat Bala.

Intreruperea pedepsei se poate face si pe motiv social, mai precis atunci cand exista o situatie economica precara a familiei si "cand detinutul este unic intretinator de familie", a mai precizat Bala.

Va fi verificata activitatea personalului de la evidenta ANP

In ceea ce priveste informarea institutiilor in drept privind eliberarea detinutului Serghei Gorbanov, reclamata de politisti, care a fost facuta cu o luna mai tarziu, Bala a precizat ca va fi verificata activitatea personalului care se ocupa de evidenta la ANP si ca "vor fi luate masuri drastice".

"Directia de inspectii a ANP verifica acest aspect si intreaga activitate a personalului de management de la Penitenciarul Craiova si circumstantele care au dus la faptul ca cea de-a doua informare nu a fost facut in termen legal.

In cursul wekendului se dispune continuarea acestor verificari si va promit in acest timp vom lua cele mai drastice masuri ca va vom informa de indata", a precizat Bala.

El a adaugat ca pe langa cei 250 de detinuti care au beneficiat de punere in libertate din motive medicale, au existat inca 4.858 de persoane care au beneficiat de invoire.

Invoirea reprezinta un beneficiu de care au parte numai persoanele care au o buna conduita, care au facut o anumita fractiune din pedeapsa si care sunt implicate in actiuni, programe de realizare de activitati aducatoare de venituri, programe artistice sau de educatie in baza unor propuneri facute de comisiile de analiza.

"De invoire au beneficiat 4858 de persoane si doar 24 dintre acestea au intarziat intre cateva minute sau cateva ore, intarzieri cauzate cel mai adesea de intarzieri ale mijloacelor de transport in comun", potrivit lui Bala, care a tinut sa precizeze ca numeroasele iesiri legale din penitenciare nu au generat fenomene negative si au reprezentat o buna motivatie pentru cei care aveau o buna conduita si se adaptau programelor de educatie.

Privind specificatiile de pe adresele Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Bala a precizat ca domiciliul detinutului era acela din Republica Moldova, iar resedinta reprezentand-o locuinta din Brasov.

"Deciiile de intrerupere a executarii pedepeslor nu pot sa le comentez. Administratia Nationala a Penitenciarelor nu are decat obligatia de a pune in executare hotararile judecatoresti indiferent care este opinia noastra personala", a precizat Ion Bala, directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sef ANP, #judecatori solicita informatii, #cerere eliberare Gorbunov , #frauda